balansirana translokacija - mozaicizam
djevojcice moje,
ja ne znam koliko vas tamo negdje postoji s ovim problemom
i koliko (i da li ) znate ista o njemu?
ako vas ima, pisite sve sto znate.
ja imam 33 godine, nemam djece, imala sam mnostvo spontanih pobacaja. na pocetku nisam znala gdje je problem, a kasnije sam igrom slucaja saznala da se problem zove balansirana translokacija, imam je ja izmjedju drugog i devetog hr. i to me je kroz pakao provelo!
muz je zdrav, tj. sve je u redu s njegovim kariotipom.
jesam li medicinski fenomen (vanzemaljac) ili vas/nas ima jos?
kakve su mi sanse?
napominjem da je spontanih bilo puno, a uspjesnih trudnoca 0
...nazalost!
Translokacije i zdrava trudnoca
Pozz cure
Evo mog iskustva..2003 rodila sam djevojcicu iz" normalne trudnoce " no međutim s obzirom na kasnjenje u razvoju salju nas na sto pretraga i na kraju na kariotipizaciju gdje kod nje otkrivaju los kariogram odnosno nebalansiranu translokaciju 22kromosoma.Nakon toga idemo ja i suprug gdje kod mene otkrivaju translokaciju ali balansiranu i objasnjavaju mi razlog koji se dogodio kod moje Karle,nakon toga zahtjevaju ispitivanje u obitelji i isti kariogram pronalaze kod moje mame kao i kod mene s tim da imam sestru kod koje je kariogram normalan potpuno.Tu mi govore da imam 25% sanse za zdravo dijete.Krajem 2016 ostajem trudna te trudnoca zavrsava spontanim u 8 tt bebi je prestalo kucati srce,nakon toga krajem 2017 ponovno sam zatrudnila i na oko je sve bilo ok do 11 tt kada je dr. uocio uzasno veliki nuhalni nabor te sam napravila cvs sa 13 tt koji nije uspio te su mi sa 17tt napravili amniocintezu.Nakon mučna tri tjedna stizu nalazi koji su otkrili monocizan te sam se odlucila na prekid trudnoce s obzirom na dijete sa posebnim potrebama koje imam kod kuce.Nakon cijele situacije moja geneticarka nam je preporucila odlazak na PGD postupak ,zovem prag posaljem mail sa podatcima kaze zena 8000 eura za sve,odlucujemo otici nakon 6mj od prekida prethodne trudnoce.Nakon 3 mj ostajem trudna ponovno neplanirano i naravno šok strah i sve ostalo znajuci sta me ceka...i evo obavljena amnio u 16 tt nalaz sa sv.duha stigao nakon 20 dana nosim potpuno zdravo dijete bez ikakvih translokacija ili promjena.Kako je i rekla moja dr. ili PGD ili pokusavati dok tijelo samo ne napravi selekciju i oplodi se zdrava stanica.Zelim vam svu srecu u vasim pokusajima.