ništa mi nije jasno - prijave za vrtić
Naivno sam mislila da su prijave za vrtić u travnju, svibnju - natječaj i to, da bi danas preko nekih kontakata čula da "kaj se nismo još prijavili za vrtić u koji želimo upisati dijete?!" jer da to ljudi rade i po dvije godine unaprijed i da je to bitno za upis :? . MM će danas otići do vrtića raspitati se, ali me zanimaju vaša iskustva i spoznaje po tom pitanju. Hvala
Re: ništa mi nije jasno - prijave za vrtić
Citiraj:
hrčkić prvotno napisa
Naivno sam mislila da su prijave za vrtić u travnju, svibnju - natječaj i to, da bi danas preko nekih kontakata čula da "kaj se nismo još prijavili za vrtić u koji želimo upisati dijete?!" jer da to ljudi rade i po dvije godine unaprijed i da je to bitno za upis :? . MM će danas otići do vrtića raspitati se, ali me zanimaju vaša iskustva i spoznaje po tom pitanju. Hvala
Za upis u državne institucije natječaji i jesu u svibnju (i to bude oglašeno u novinama, ali najbolje se raspitati). Zaista se ne smije zakasniti...
Eh, sad... U praksi - velike su gužve, pa ljudi često prijave dijete u jaslice ranije nego ga zaista misle onamo poslati (ako prođe-prođe), upišu ga po mogućnosti i plaćaju "čuvanje mjesta" tj. 80 kn mjesečno u Zagrebu, da bi dijete imalo osigurano mjesto kad krene. S druge strane, takva djeca imaju osigurano mjesto za slijedeću godinu. Druga varijanta je ulazak na listu čekanja - isto razumljiv postupak. To je s jedne strane shvatljivo, a s druge :/ mnogi su roditelji koje znam ostali bez mjesta za djecu koja bi inače išla u vrtić. I to roditelji koji su već imali starije dijete u istom objektu.
Nema tu baš prostora za "muljaže" ili slično - u mnogim kvartovima zaista nema mjesta. Vrtića je jednostavno premalo. Treba se raspitati u kvartu. Prijava sada, u ožujku, ništ ne znači jer nije ni moguća - treba se prijaviti baš u roku. Jedino bi (teoretski) došlo u obzir ovo prijavljivanje za iduću godinu. Ono što dolazi u obzir je, recimo, prijaviti dijete u različita 2 vrtića - za svaki slučaj. To se događa... pa se onda pri upisu brzo skrate liste čekanja kad sva takva djeca budu upisana samo u odabrani vrtić.
Kakva je pak situacija u privatnim ustanovama - nemam pojma ni iskustva. Kako god bilo, preporučljivo je skupiti sve dostupne informacije. Mi nismo imali ama baš nikakvih problema s upisom (upisali djecu u svibnju da bi oni u rujnu krenuli u jaslice) ali to je bilo prije nekoliko godina. Sad je ipak malo teže...
Sretno!