Re: Dijete kod stomatologa
1.) Kako se ponašaju vaša djeca kod stomatologa?
mi smo krenuli dosta rano, nije mu bed, sjedi tati u krilu, premazujemo svakih mjesec dana. zubarica ima brdo plišanaca kojima prvo premaže zube :)
2.) Da li surađuju, ili se natežete i pregovarate?
nema natezanja ni pregovaranja, jedino se malo ukoči kad mu krene premazivati, ali drugi put joj opet dođe normalno bez straha
3.) Da li se dijete boji?, Na koji način pokazuje strah?
to ćemo vidjeti idući put, jer mu je našla karijes :/ ovaj put mu je samo pokazala kako štrca ona štrcaljka s vodom, pa onda kako puše zrak i kako izgleda kad buši, ali mu nije prislonila na zubić (ja se ježila :mrgreen: )
4.) Od koje dobi bi vaše dijete mirno moglo sjediti kod stomatologa i razumno trpjeti rad na zubiću?
mirno sjediti od druge godine.trpiti rad...vidjet ćemo
5.) Da li kad izađete van, pomislite: [i]Bože dragi, pa ovo kao da nije moje dijete, što si je negdje stomatolog mislio
upravo to :)
Citiraj:
Anemona prvotno napisa
Vodim jednu raspravu s prijateljicom stomatologom (ako čitaš pozdrav), o djeci kod stomatologa - maloj djeci - od 3-6 godina, pa me zanima
4.) Od koje dobi bi vaše dijete mirno moglo sjediti kod stomatologa i razumno trpjeti rad na zubiću?
5.) Da li kad izađete van, pomislite: Bože dragi, pa ovo kao da nije moje dijete, što si je negdje stomatolog mislio? :lol:
Kakva su vaša iskustva sa stomatolozima?
1. normalno
stomatolozi koje sam ja srela su bii vrlo ljubazni prema djeci i vrlo pazljivi i i uvijek sve unaprijed objasne sto i kako
ovje se pocinje sa posjetima zubaru kad dijete napuni 1 g i ide se u posjet svake 2 godine ako ema razloka prije toga doci...
nakon osjet obicno doniju sa sobom cetkicu za zube i ima malih sitnica kao poklon sto odaberu
2. do sada nije bilo problema, djeca su voljna suradjivati
3. ne boje se, ja mislim da se strah zasniva na losem iskustvu, a toga nisu imali
4. do sada jos nikome nije trebao popavak zubiju
5. nikad ne razmisljam o mojoj djeci na taj nacin, imaju pravo reagirati na situaciju kako zele
nema veze sa stomatolizima, ali prije neki dan isla sam s mojim blizancima na redovitu kontrolu razvoja za petogodisnjake
mjeri se visina, tezina, provjeri vid i cijepljenje dtp+polio
da pprije smo razgovarali kod kuce sto ce se desavati tokom osjete, i na putu do pregleda je jedno od njih htjelo da se cijepljenje odradi prvo. sestra koja ih je pregledavala se slozila s time, i oboje su prvo se cijepili
kad je dosao pregled vida, ona sto je htjela cijepiti se, odbila je pregled vida, zavukla se ispod stolice i nece cut da procitta par slova s ploce, ni zaz igracku ni za sladoed ni za slatkise, nista nije pomoglo, i izasli smo van neobavljenog posla, he he
dijete ce mi krajem srpnja navrsiti 4 godine.
Krenuli smo kod zubarke s dvije i pol jer su mu se na gornjim dvojkama pojavile mrlje.
Otpocetka je sve bilo u redu(uz blaze negodovanje kada smo trebali krenuti k zubarki(to se desavalo na pocetku)+ da je jednom bila situacija takva da on nikako nije htio potji sjesti da mu pregleda zube,a taj dan je i sama zubarka bila sva bezvoljna i ne bas neke volje pa je sjela kraj njega u naslonjac i rekla:"cuj,meni ti od jutra dolaze nervozni i mrki ljudi i ja sam sad sva umorna,a vidim da se i tebi ne da,pa ajde ti meni dodji drugi put pa cemo lijepo pogledati zube u miru,moze?".Ovo mi je znakovito jer od tada su prestale te situacije da ne zeli suradjivati,vjerujem zato jer mu je dano prostora,priznati su mu bili osjecaji i nije se islo protiv njegove volje vec su se dogovorili.
tu je zubarka veliko povjerenje dobila od njega.
dok je bio manji sjedio je meni u krilu,stomatologinja mu je pokazivala zube s kamerom,zatim ih cistila,mazala pastom,ozonirala..Nema nikada pregovaranja,nagovaranja-on jednostavno sjedne(u pocetku je samo sjedio mi u krilu),"provoza se kao u liftu" dok stomatologinja povisi stolac(ili kako to oni vec nazivaju)i cim upali svjetlo ponad njega on zine i ceka..Ne boji se iako,to iskustvo mu nije povezano s boli jer smo radili uvijek samo ciscenja kamenca,naslaga s vodom te ozoniranje.Tako da,i ako krene "bolnije" do sada imamo dobru podlogu i pozitivno iskustvo pa ce vjerujem ici i dalje glatko.
Kada izadjemo van iz ordinacije i kada ljudi ugledaju maleno dijete,glasno se cude-pa jesi to ti bio sada kod zubarke,tako dobar,tako tih?
Jos jedna zgodna situacija koja nam se sada dogadja jest da(posto sam i ja sama u medjuvremenu pocela ici k njoj te je sada i moja zubarka)ako idemo skupa k zubarki,on me ne pusta prvu sjesti k njoj jer to je njegova zubarka i tek kada njega pregleda,onda ja smijem(iako mi cesto on ide samo kao pratnja,tj ne treba raditi na njemu).
Ono sto moram naglasiti jest da smo mi imali veliku srecu kod pronalazenja pedijatrice i zubarke(a eto sad i logopedice).Sve odreda su veoma kvalitetne i vedre osobe.
U citavoj prici mislim da je sveukupnoj situaciji pomogao moj stav,nemam straha od zubara,to je nesto sto je potrebno i to se treba uciniti bez obzira na sve i time pomazemo zubima da ljepse i zdravije rastu.Uz takvo ozracje,i bez nervoze/naseg unutrasnjeg straha i brige sto ce dijete ovaj puta izvesti kada podjemo zubaru,svasta pozitivog moze proizatji.
Lovro je prvi put bio kod stomatologa sa 4,5 godine. Birali smo stomatologa koji popravlja zube sa ozonom, baš iz razloga da se ne prestraši, jer je imao jedan karijes.
prije popravka zuba, dolazili smo oko 4 tjedna, 1x tjedno kod zubara na premazivanje zubića i da se upozna sa zubarom i tehnikom.
Sjedio je na meni na zubarskoj stolici (i danas još uvijek sjedi na meni). Nakon tih premazivanja, sljedeći dolazak dopusti je zubaru da mu popravi ozonom zubić. Bio je upoznat i nije radi problema.
Uvijek je surađivao, ali je bilo važno da zubar ima razumijevanja za njegov strah, da nije agresivan u namjeri i da...dobije nagradicu :mrgreen: (da..da...potkupljivala sam ga. Na odlasku sam zubaru strpala autić u ruku i tako je dobio poklončić za hrabrost). I to mu je bilo prevažno.
Sad više ne dobiva od zubara, već od nas (uspjeh :mrgreen: )
Nisam primjetila strah. Niti najmanje. Bilo je bitno da je uz mene.
Otrpio je sa cca 4,5 g. Ali sjedeći na meni i popravak ozonom. Ne bušilicom.
To ću mu ostaviti za što kasnije.
5.) Da li kad izađete van, pomislite: Bože dragi, pa ovo kao da nije moje dijete, što si je negdje stomatolog mislio? :lol:
Ne.
Kakva su vaša iskustva sa stomatolozima?
Sa Lovrinim savršena. Moja, kao dijete, grozna. Pogotovo sa školskim. I sa ženama zubarima.
Zato uvijek tražim muške doktore. I zubare. ;)
Friški smo. Jučer posjetili moju zubaricu. To nam je 3. puta. Do sada smo samo išli "brojati zubeke" sa 3 i 4 godine. Ovaj vikend je na proslavi svog 5 rođendana pao i zub doslovce visi. I klima se. A meni vrag nije dao mira i jučer smo išli "pogledati kada bi mogla doći zubić vila".
1. ponašao se super. osim uzbuđenja i straha (od nepoznatog) u tragovima.
2. surađivao bez pregovora.
3. mislim da nije bilo straha - više bih to nazvala uzbuđenjem
4. do sada ništa nismo radili na zubićima, Bogu hvala dijete ima zube na tatu i karijesu niti traga.
5. kad smo izašli bila sam stvarno ponosna mama.
Odlasku je predhodilo puno razgovora. A mm i ja smo se jako veselili jer idemo. Ponašali smo se kao da idemo na izlet. Veselo.
Ne znam kaj bi bilo da je kojim slučajem taj zub morao izvaditi (i na to smo se pripremili razgovorom) ili možda popravljati. Bilo je super i na vratima je obaćao da će ponovo doći!! :)