strašan utjecaj loših vijesti
eto, ovo me dugo muči, kao i vjerojatno puno vas
prilikom korištenja bilo kojeg medija nailazim na bombastične crnokronične vijesti koje bih, znam, mogla i zaobići, biti čvrstog karaktera i preskočiti, ali mi to ne uspijeva svaki put
osobito me potresu, a to najčešće kao privučena pročitam, stravične vijesti o djecoubojicama i silovateljima
kažu, to prodaje novine, ali dzizs, ne vjerujem
voljela bih ponekad upaliti tv u vrijeme dnevnika i čuti više pozitivnog, makar i protokolarne stvari, školske priredbe, malomjesna događanja i akcije, kulturna događanja uz malo stranih vijesti.
koliko se sjećam, kada sam bila mala, vijesti su bile manje bombastične i manje traumatizirajuće, kao da je danas fora usrat se s oproštenjem nad manijaštvom i bojat se ili sam biti agresivac
mislim, čini mi se da je to plod takvih smeće-vijesti
zašto ovo pišem? zbog frustracije da moram za dijete i sebe svijećom tražit kvalitetne sadržaje, ili bar ne-štetne sadržaje, koji ne pune um agresijom , krvlju, besmislom života, reality-poniženim-bez-dostojanstva-i-pravih-vrijednosti-ljudi
što reć kad i meni omiljena emisija postaje pepa pig i dora istražuje, uz dobro jutro hrvatska, koje ne mogu gledati zbog tajminga
mi ne palimo tv za dnevnik dok je niki ( i roko) u sobi jer me frka što će biti, a niti ja ne gledam, al zato na netu i u novinama svašta pročitam
povod ovom ljutom postu je j..... vijest pročitana na jednom portalu o nekom dečku u americi koji je silovao i ubio 8 - mjesečnog dječačića- da ti se krv sledi! užas! koga briga za maloljetnog američkog delikventa, meni se čini da se od takvih vijesti samo sve jače sije atmosfera straha, otuđenosti, i što je najgore, normalizacija takvog ponašanja ( kao i to se događa, i to je, iako bolesno, normalna pojava u "današnjem" svijetu)
osjećam se kao individua, preslaba da išta promijenim, i ne znam što bi se točno moglo učiniti......nekakva peticija, ne samo za realitiye, već i za krvave serije
pa svi se stručnjaci, a i normalan laik, slažu da je takav proigram, vijesti itd. nezdrav, nepozitivan, lošeg, traumatizirajućeg utjecaja po osobu
da li itko od roda novinarki zna postoji li ikakav zakon o etičnosti medija (sigurno postoji, ali da li su u njemu za područje relevantni stručnjaci), nekakvo vijeće psihologa, pedagoga, il što ja znam kakvih sve stručnjaka koji bi selektirali program i davali smjernice kako da mediji poboljšavaju kvalitetu ljudskog života, promičući pozitivne vrijednosti i poruke i pružajući zanimljive sadržaje, tople priče i znanja
mislim da takvo što ne bi smjela biti tek utopija (i moja idealaistička promišljanja), već ljudsko pravo na informacijama ukrašen, a ne zatrovan i opterećen život
uglavnom ja bih pristupila bilo kakvoj inicijativi vezano uz ovo
npr. mogu li rode pokrenuti inicijativu "mediji za naše izdravlje i zdravlje naše djece" ili "mediji za zdraviju budućnost" ili "stop nasilju u medijima"
jer što gledamo, slušamo i čitamo, to i doživljavamo, a ono što doživljavamo nepobitno postaje dio nas
:evil: :( :shock: :? :roll: :evil:
Re: strašan utjecaj loših vijesti
I ja sam također kao i nely baš nedavno razgovarala sa mm o ovoj temi.
Bacila sam se u totalni informativni mrak. Jer nema šanse da saznam neke "normalne" novosti bez da su popraćene stravičnim događajima od kojih ne mogu zaspati navečer.
Ali iako se trudim blokirati te crne informacije uvik poneka nađe put do mene jer neko uvik uskoči sa "...ajme, jesi li čula..." .
Evo i u ovom tvom topicu tandina sam saznala užasnu vijest :cry: .
Jednostavno je nemoguće pobjeći.
A mislim također da nešto treba promjeniti jer nas te informacije doslovno truju.
Želim znati samo za ono u čemu mogu barem malo pomoći.
Citiraj:
tandina prvotno napisa
voljela bih ponekad upaliti tv u vrijeme dnevnika i čuti više pozitivnog, makar i protokolarne stvari, školske priredbe, malomjesna događanja i akcije, kulturna događanja uz malo stranih vijesti.
koliko se sjećam, kada sam bila mala, vijesti su bile manje bombastične i manje traumatizirajuće, kao da je danas fora usrat se s oproštenjem nad manijaštvom i bojat se ili sam biti agresivac
I o ovome sam baš na ovakav način razmišljala. Pa ima na ovom svijetu toliko lijepih novosti, novih talenata, rođenja, ljubavi, izuma...ma svega, pa zašto time ne pune informativne emisije?
Citiraj:
tandina prvotno napisa
prilikom korištenja bilo kojeg medija nailazim na bombastične crnokronične vijesti koje bih, znam, mogla i zaobići, biti čvrstog karaktera i preskočiti, ali mi to ne uspijeva svaki put
kažu, to prodaje novine, ali dzizs, ne vjerujem:
pa vidiš da pali i kod tebe
Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Citiraj:
tandina prvotno napisa
kažu, to prodaje novine, ali dzizs, ne vjerujem:
pa vidiš da pali i kod tebe
razumijem sto si htjela reći, ali ne kupujem novine radi "negativnih" vijesti(tj. mm), već zanimljivih članaka, al dok listam pročitam, ako se ne kontroliram, i strašne stvari
sa tv om je lakše raditi selekciju, jednostavno ne palim :mrgreen:
ali moje je pitanje kako to utječe na djecu, i na njihova ponašanja, ako ovako utječe na mene, a za sebe vjerujem da sam stabilna osoba
ili otvoriš net a prvi, najveći naslov najgori, pa ti nemoj kliknut
nije da se želim braniti, ali zaista ne mislim da treba puno ili čak umjereno koristiti medije, jer naši sustavi nisu stvoreni za toliko bilo kakvih informacija, koje u načelu supstituiraju stvaran život, ali bih htjela kad mi dođe ćeif da bez frke upalim tv
a bome i da skupine koje daleko više gledaju tv izlaze na ulice, gdje je i moja obitelj, malo manje nabrijane, a više opuštene nakon uzastopnih tv tretmana
sigurna sam da će s vremenom doći do promjene sadržaja u medijima, vjerojatno kad svima dođe voda do grla, ili kad ove generacije koje odrastaju, i uz pomoć medija, ali naravno ne samo radi n jih, ne budu zadovoljne, stabilne i normalne osobe
Citiraj:
tandina prvotno napisa
ali moje je pitanje kako to utječe na djecu, i na njihova ponašanja, ako ovako utječe na mene, a za sebe vjerujem da sam stabilna osoba
sigurna sam da će s vremenom doći do promjene sadržaja u medijima, vjerojatno kad svima dođe voda do grla, ili kad ove generacije koje odrastaju, i uz pomoć medija, ali naravno ne samo radi n jih, ne budu zadovoljne, stabilne i normalne osobe
destruktivno utječe
ja nisam toliki optimist
volim dokumentarce, ali ovi novi mi idu na jetra
da li mogu napraviti dokumentarac o hijeni-životinji a da ne bude naglasak na hijeni-ubojici?