Porodjaj u Austriji - papirologija
Dakle, situacija je ovakva - buduci da mi muz radi u Austriji, odlucili smo da rodim gore kako bi mogao biti samnom na porodu ( a i radi ostalih boljih uvjeta). No zanima me koje su mi obveze oko papirologije nakon poroda kad dodjem u Hrvatsku. Rekli su nam da nakon poroda dobijemo u bolnici potvrdu s kojom vadimo rodni list u opcini u kojoj smo rodili, i zatim s time u Hrvatskoj ambasadi radimo putni list za bebu kako bi dijete mogli prevesti preko granice. Sada me zanima da li svejedno moram ici u svoj maticni ured (konkretno, u Puli) kako bi prijavila dijete, iako smo vec dobili taj rodni list u Austriji, i da li je takodjer obavezno da su oba roditelja prisutna u tom slucaju? Pitam, jer kad smo se vjencali (isto u Austriji, oni su obavijest o nasem vjencanju vec dobili preko ambasade, tako da kad sam dosla tamo da prijavim vjencanje oni su vec nas imali u kompjuteru i samo su mi isprintali vjencani list. Pa me zanima da li je isto i sa rodjenjem.
Takodjer me zanima za ostale papire (JMBG, prebibaliste, zdravstveno) - da li moramo to radit ja ili muz osobno, ili moze to netko drugi umjesto nas predat (npr., mama, sestra ili netko drugi)? Posto sam cula da sve to treba obaviti u roku od mjesec dana od dana rodjenja djeteta, pa me malo briga kako cu na put od 6 sati sa bebom od 3-4 tjedna, ili mozda postoji duzi rok za to ako je dijete rodjeno u inozemstvu?
Re: Porodjaj u Austriji - papirologija
Citiraj:
Mellyca prvotno napisa
Rekli su nam da nakon poroda dobijemo u bolnici potvrdu s kojom vadimo rodni list u opcini u kojoj smo rodili, i zatim s time u Hrvatskoj ambasadi radimo putni list za bebu kako bi dijete mogli prevesti preko granice.
Tocno.
U opcini zatrazi multinacionalni/visejezicni rodni list za bebu.
Odete oboje sa putovnicama(mozes ponijeti i bebu)na nasu ambasadu i rijesite to za pola sata.
Za "putni list" ti trebaju i dvije bebine slike.I nekih 45€.Placanje cekom (austrijskim) ili karticom,cash ne primaju.
Putni list vrijedi mjesec dana od dana izdavanja.
btw.u slucaju guzve na ambasadi,hrvatski drzavljani imaju prednost :mrgreen:
Citiraj:
Sada me zanima da li svejedno moram ici u svoj maticni ured (konkretno, u Puli) kako bi prijavila dijete, iako smo vec dobili taj rodni list u Austriji, i da li je takodjer obavezno da su oba roditelja prisutna u tom slucaju?
To mozete rijesiti sami (ako cete uskoro u HR)ili ambasada (ako cete ostajati duze u Austriji,jer preko ambasade postupak prijavljivanja traje oko dva mjeseca,a sad jos i vrijeme godisnjih odmora...mozda potraje i duze).U slucaju da prijava ide preko ambasade,beba ce biti prijavljena u ZG a ne u mjesto gdje roditelji imaju prebivaliste (u tvom slucaju Pula).
Citiraj:
Takodjer me zanima za ostale papire (JMBG, prebibaliste, zdravstveno) - da li moramo to radit ja ili muz osobno, ili moze to netko drugi umjesto nas predat (npr., mama, sestra ili netko drugi)? Posto sam cula da sve to treba obaviti u roku od mjesec dana od dana rodjenja djeteta, pa me malo briga kako cu na put od 6 sati sa bebom od 3-4 tjedna, ili mozda postoji duzi rok za to ako je dijete rodjeno u inozemstvu?
Put s malom bebom nije kompliciran,bebaci to prespavaju.
Papirologiju ne moze srediti nitko drugi nego roditelji,jer se treba potpisivati na razne zahtjeve,potvrde...
Ako planirate dolazak u HR najbolje (i najjeftinije)rjesenje je uzeti u Austriji rodni list (multinacionalni) i na ambasadi napraviti samo putni list za bebu.
Taj putni list na granici poniste ali ga sacuvaj i ponesi u maticni ured.
U svom maticnom uredu ispuni zahtjev za upis djeteta u maticnu knjigu rodjenih.Ako ste tu upisani TM i ti postupak ide brzo.Pronadju vase podatke (rodne listove/domovnice/vjencani list)i posalju te na policiju po potvrdu o prebivalistu (potvrdu,ne uvjerenje o prebivalistu).S tom potvrdom ponovo ides u maticni ured i oni evidentiraju bebu u knjigu rodjenih i izdaju joj domovnicu i rodni list (hrvatski,u kojem ce pisati mjesto rodjenja Austrija).S tim HR rodnim listom(napravi par fotokopija) i domovnicom ides na policiju,da bebi odrede maticni broj (koji upisuju na fotokopiju rodnog lista,jer se sluzbeno vise JMBG ne pise na dokumente)i podnosis zahtjev za izdavanje putovnice bebi.
Kakav je postupak za zdravstveno,ne znam.Ali sto se tice ove prijave u maticni ured,JMBG,domovnica...ne moras se drzati nekog roka od mjesec dana.