Zabava uz vodu za vruće dane ...
Kako je u zadnje vrijeme u gradu podosta vruće (dapače, sparno) i iz vlastitog iskustva znam da je po ovakvom vremenu uvijek problem što napraviti s klincima sredinom dana onda evo par prijedloga za bezbrižnu zabavu uz vodu!
Naime kaj, i Bundek i Jarun su zgodna mjesta, no tamo je problem taj što obično sve vrvi ljudima, nema baš puno hlada uz vodu, a obzirom da je voda ipak duboka moram se budno paziti na klince ... a nama se više sviđa otići na mjesta gdje mir i tišina, hladovina i nema opasnosto od utapljanja i sličnih stvari (najgore što se može desiti je da klinci budu mokri i blatni, a mislim da ćete se složiti da je to sasvim ok).
Dakle, naša omiljena mjesta tog tipa su slijedeća:
1. Potok kod Lukšića - dođete po ulici Lukšići do okretišta autobusa i tamo skrenete u pokrajnju ulicu koja slijedi potok uzvodno. Nakon 100 m više nema asfalta, a vi parkirajte nakon cc 200-300 m u hladu šume. Hodajte tom cestom još oko 200 m do malog slapišta, još 100 m dalje markirana planinarska staza prelazi potočić, a vi skrenite desno PRIJE tog prelaza i nakon još daljnjih 100 m ste uz taj maleni potočić. Vode ima taman toliko da se može zabavljati građenjem brana, puštanjem plastičnih čamčića (a la oni za bebice iz dm-a) i sličnim igrama. Malo uzbrdo ima i mini slapića, a mogu se vidjeti i riječni rakovi (nemojte ih loviti i smetati ih!).
Koliko ja znam, ovaj potok nikad ne presuši, a uz njega je uvijek bogomdani hlad.
2. Bezimeni potok u Dotrščinskoj šumi - dođite u ulicu Čret iza Policijske akademije kod Štefanovca, otprilike kod kućnog broja 69 skrenite lijevo uz šumu, nakon 200 m je rampa. Parkirajte negdje prije rampe (nekad je bilo više mjesta za parkiranje, sad su to smanjili stupićima) i krenite uzvodno uz potočić koji prolazi ispod mostića kod rampe. U ljetno doba obično nema puno vode (nekad i presuši) i voda nije savršeno čista (ne zbog ljudskog otpada, već strunjavanja lišća), ali je ok za igru.
3. Najljepše, ali i najdalje - rječica Bregana. Dođite do eko parka Divlje vode i nastavite prema Eko-selu cestom uz rječicu Breganu, stanite na bilo kojem mjestu koje vam se sviđa. Voda je čista, bistra i vrlo hladna, ali za vruća dana baš paše. prosječna dubina vode je 10-30 cm, dakle skoro za dječje kupanje ;)
Hlada ima puno, lokacija je dušu dala za cjelodnevni odmor - nemojte ostavljati smeće i ako palite vatru dobro ju ugasite prije odlaska.