Za sve "auslandere" i one koji to zele postati
Evo moj muz vec punih 17 godina radi u Austriji, i ja s njim vec zadnje dvije godine. I jedva cekamo da se vratimo u Hrvatsku! Znam da bi mnogi rekli " sta ste ludi da se vratite, ostanite tamo gdje jeste, bit ce vam bolje..", i sto se nekih stvari tice ima i pravo - uvjeti su ovdje daleko bolji za zivot nego u lijepoj nasoj. Krizu ovdje skoro nismo ni osjetili, sve je daleko jeftinije nego kod nas, a place vece, bolnice - ovakav tretman koji sam ja dobila ovdje na porodu kod nas bi morao masno platiti za to, od ove godine uveli besplatne vrtice za djecu, djecji doplatak (bez obzira kolika primanja imao - svi imaju pravo na njega, a nije neka sica), i jos x stvari da ne nabrajam dalje. Svjesna sam da se vracanjem u Hrvatsku mozemo pozdraviti sa svim gore nabrojanim stvarima, ali ipak... U Hrvatskoj su nam svi prijatelji, obitelj, kuca nam je dolje, more, sunce... sto za nas ipak znaci bolji zivot. Racunamo to ovako: imamo kucu i auto, bez kredita, sa dvije place (jer tu zivimo samo od jedno)mozda bi ipak mogli koliko toliko pristojno zivjeti. Jer koliko sam shvatila dolje je malo tesko ako covjek ima kredite, pa mu to onda pojede placu. I tako mi planiramo jos godinu dana da otplatimo kredit, i jos mozda jednu nakon toga da i jos neke stvari rijesimo, pa pomalo se vratit...
Zanima me da li ima jos onih koji razmisljaju kao mi, tj. koji su vani - da li bi se danas - sutra htjeli vratit kuci? Ili mozda postoje oni koji su u Hrvatskoj a jedva cekaju priliku da odu negdje vani?