-
syntocinon i dojenje
ima li netko iskustva? ja imam problema s let-downom, tako da ispada da beba uglavnom dobije vodenasto mlijeko. sad je još gore, jako je nervozan, ima tri mjeseca i 10 dana, valjda je skok u razvoju. već sam pokušavala i opuštanje, i tople kupke, ali ide jako teško, u zadnje vrijeme ni po noći ne krene. treći mjesec je dosta malo dobio, 490g. htjela bi dojiti i dalje, syntocinon mi se čini kao zadnji izlaz.
-
ako ti misliš da bi ti mogao pomoći, slobodno ga uzmi. pretpostavljam da bi ti mogao predstavljati neku sigurnost i malo te opustiti.
inače, što se tiče 490g u trećem mjesecu... normalno je da je dobio manje: osim "najkritičnijeg" skoka u razvoju, to je vrijeme kada kod beba počinje pojačani interes za okolinu, počinju bolje doživljavati svjetlo, sjenu, zvukove...
Pokušajte si osigurati mir i polutamu prilikom podoja.
Imaš li problema s let-downom na obje dojke?
Zašto misliš da beba pojede samo vodenastije mlijeko - mijenjaš li prečesto dojke?
Mi preporučamo da se dojke ne izmjenjuju unutar 2 sata - tako beba može doći i do masnijeg, hranjivijeg mlijeka.
-
mislim da dobije samo vodenastije mlijeko jer rijetko vidim da duboko guta, a čim par puta povuče odustane i počne pričat (vidim razliku kad krene, ali je to nažalost rijetko). onda ja prebacim na drugu i opet isto. nedavno smo prošli i štrajk, doslovce smo dojili u snu, sad se polako vraćamo, ali problem s otpuštanjem je i dalje tu...
srećom izgleda imamo prodojeću pedijatricu, pa je rekla da samo nastavimo s dojenjem :)
-
samo nemoj prečesto mijenjati dojku - dopusti mu da dođe do masnijeg mlijeka.
i pokušaj dojiti u nezanimljivom (mračnom) okruženju bez zvukova - vidiš da maleni ima potrebu "komentirati" sve oko sebe.
nemoj se previše opterećivati refleksom otpuštanja - mnoge mame ga ne osjete, a bebe svejedno uspješno doje i dobro napreduju. sve dok vidiš da je on dobro raspoložen, a i dok vas pedijatrica hvali i podržava... samo nastavite tako.
-
Pokusaj i hodati dok dojis, da malo produzis podoj.
-
Da dodam, syntocinon je nesto sto ti nece skoditi, ali vjerojatno nece ni rjesiti problem, samo simptome.
Pokusaj s dojenjem u mirnoj atmosferi, kako apricot sugerira, takodjer pomazu dojenja u polusnu, dakle pred spavanje i kad se tek probudi, kad nije toliko aktivan. Pokušaj se mozda i otusirati ili okupati s bebom. Pokušaj ga svakako zainteresirati da sto dulje bude na jednoj dojci, ako prekine prerano podoj, daj u slijedecem opet istu stranu. Otpustanje mlijeka ne moras fizicki osjetiti, ali trebala bi primjetiti da beba drukcije guta.
Super za prodojecu pedijatricu!
A 490 grama nije uopce malo.
-
hvala apricot i maja!
probala sam syntocinon, sad mi se čini da let-down brže dođe, a kad dođe, onda se I. i umiri i papa. dojimo i u snu i u polusnu, kako god ga uspijem uloviti. vidjet ću kako to uspijeva na sljedećoj kontroli...
-
dizzy, napisala sam ti na problemima a tu cu samo ponoviti, izanaliziraj si stanje doma, ovakvi problemi hoce doci kad situacija doma nije harmonicna. bez obzira na to da li imas probleme s partnerom ili ljudima oko sebe i njihovim savjetima ili cak otvorenim napadima (a najcesce ti sole oko toga kako postupas sa bebom i svi su pametniji od tebe). probleme ti moze stvarati i to sto previse sljakas po doma.
pokusaj pratiti vlastite osjecaje, slusaj sto ti instinkti vele jer niko ne poznaje bolje tvoje dijete od tebe i ti znas bolje od svih sto djetetu treba.
pokusaj osim oxytocina imati i neki umirujuci ritual pred dojenje, recimo popijes casu soka ili vode, namjestis se sto udobnije mozes i pokusaj bit fokusirana na bebu, mazi je, pokusaj imati kontakt ocima