prehladjeni ste, a dojite????
bila sam danas kod pedijatra (s kojim sam inace odusevljena) jer mi je mladja pokupila prehladu od mene (nos, grlo) + dobila je blagu temp. pregleda je, kaze da nije nista strasno, da pratim i dodjem ak ne prodje ili ak se pogorsa (dakle, klasika). da joj dajem puno piti i kasastu hranu jer joj je grlo malo upaljeno pa da je ne boli dok guta. na to kazem ja njemu da nece nista jesti, nego samo cica zadnja 3 dana (od kako je dobila temp). a on sa cudjenjem pita: vi dojite dok ste prehladjeni??? ja iznenadjeno odgovaram da dojim, i on na to kaze: ma, nije to kontraindicirano, ali...
e, sad, mislila sam da znam sve o dojenju (ok, vecinu), da je bolje dojiti dok sam prehladjena jer dijete onda dobiva i antitijela koje moje tijelo proizvodi, da bolest (prehlada) ako se i javi kod djeteta ce biti u blazem obliku...ali mi je ped usadio crv sumnje. i tako si razmisljam o prijateljici koja ima dijete staro kao moje(godinu dana), koja ga je hranila AD, i on nijednu njenu prehladu nije pokupio. a moja je svaku moju pokupila. nekako si to racionaliziram da nema veze s dojenjem, da sam ja sa svojim djetetom 24/7, mazimo se, nosamo se...dok se oko njenog djeteta podjednako brinu i njen muz, ona, baka, deda....pa je i manja mogucnost zaraze.
znate li vi za neke nove podatke o dojenju dok ste bolesni (prehladjeni) ili je samo moj ped malo usr..o stvar?