-
Izvanredni otkaz
Pozdrav,
nisam mogla naći sličan post preko tražilice pa otvaram novi - zanima me slijedeće:
na dopustu sam za njegu djeteta sa težim poteškoćama u razvoju.
Rješenje mi vrijedi do 7.mjeseca i ne vjerujem da će mi ga produžiti.
Htjela bih dati izvanredni otkaz poslodavcu ali ne znam da li mogu jer kako čitam:
"Ako koristite pravo na rodiljni dopust, posvojiteljski dopust ili Vam ugovor o radu miruje do treće godine djetetova života, možete otkazati ugovor o radu izvanrednim otkazom, ali najkasnije 15 dana prije dana kada ste dužni vratiti se na rad. Trudnica također može otkazati ugovor o radu izvanrednim otkazom."
Sad ne znam da li se to i odnosi na moj dopust za njegu ili ne ?
Bilo bi mi preglupo da se nakon dopusta moram vratiti na posao da odradim otkazni rok, pa to nema smisla...?!?!
Ako imam pravo na taj izvanredni otkaz, da li je potrebno navesti razlog ili ne ?
Hvala unaprijed na svakom odgovoru !
-
Dopust na njegu djeteta sa poteškoćama u razvoju je isto tako (kao i svi ostali dopusti koje si nabrojala) jedan od dopusta s osnove Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama te i za njega vrijedi isto pravilo.
No, moram pogledati ZOR, a sad ne stignem. imaš link na zor na ovom pdf-u pod "linkove na zakone koji nam najviše trebaju"
-
Hvala puno na odgovoru, pregledala sam ali ne vidim da se to spominje ( ili ne vidim šumu od drveća ? ).
Što je sa razlogom ? Jel potrebno napisati "zašto" ?
-
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s..._149_3635.html
Članak 72.
(1) Radnik koji koristi pravo na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, rad s polovicom punog radnog vremena, rad u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopust trudnice ili majke koja doji dijete, te dopust ili rad u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju ili kojem ugovor o radu miruje do treće godine života djeteta sukladno posebnom propisu, može otkazati ugovor o radu izvanrednim otkazom.
(2) Na način iz stavka 1. ovoga članka, ugovor o radu može se otkazati najkasnije petnaest dana prije onoga dana kojeg se radnik dužan vratiti na rad.
(3) Trudnica može otkazati ugovor o radu izvanrednim otkazom.
Dakle, kao što sam ti rekla, možeš otkazati ugovor. I to najkasnije 15 dana prije onog dana kad si dužna vratiti se na posao. NO, ako imaš regulirani otkazni rok od cca 30 dana, otkaži ga i ranije.
I ne, ne moraš navoditi razlog. Ti samo OTKAZUJEŠ ugovor o radu (jednostrano).
Ako tražiš SPORAZUMNI otkaz ugovora o radu, onda moraš znati da se poslodavac mora složiti sa tim otkazom. Ali i ne mora.
-
Hvala ti lijepa ! :naklon:
Mislila sam si da je tako ali radije provjerim...
-
Još se moram jednom nadovezati na ovu temu...koliko sam shvatila radni odnos prestaje sa danom kada poslodavcu uručim otkaz.
Ako to napravim recimo mjesec dana prije termina kada bi se trebala vratiti na posao, koji je onda moj status ? Moram li se odmah prijaviti preko nove firme ? Ili se prijavljujem na novo tek nakon što mi istekne dopust za njegu ?
Hvala unaprijed ! :-)
-
S danom uručenja otkaza poslodavcu (mora postojati i službena zabilježba o primitku otkaza - npr. zaveden u knjizi ulazne pošte, ili, štambilj na tvojem primjerku da je otkaz zaprimljen, ili povratnica i sl.) počinje teći tvoj otkazni rok. Otkazni rok određen je ugovorom o radu / ako nije onda vrijede zakonske odredbe.
istekom otkaznog roka, radi se odjava.
-
Da ne otvaram novu temu, nadovezala bi se na ovu jer se radi o slicnom problemu.
Na produljenom sam porodiljnom zbog povecane njege djeteta, no trazim drugi posao jer se ne bi vracala u staru firmu pa me zanima kako da dam otkaz i kako da prekinem dopust u slucaju da me prime na posao u skolu gdje mi je zelja, buduci da se u skoli uskače na posao npr. zamjena. A prema svemu sudeci i HZZO-u i poslodavcu moram javiti 15 dana prije, i jel se mora zaista ispostovati tih 15 dana ili se moze dogovoriti i manji rok.
-
Rok je zadan, no sve ti ovisi o poslodavcu.
-
I ja imam pitanje o izvanrednom otkazu ugovora o radu, ali ovdje se radi o neplaćanju doprinosa.
Dakle, može li mi neto reći/pokazati/linkati kako bi trebao izgledati izvanredni otkaz ugovora o radu od strane radnika a zbog neplaćanja doprinosa.
Hvala.