u nedelju sunči slavi rođendan.
htjela bi napravit neke slane pogačice, gricke ili nešto slično.
može neka ideja?
Printable View
u nedelju sunči slavi rođendan.
htjela bi napravit neke slane pogačice, gricke ili nešto slično.
može neka ideja?
SLANCI
250 g oštrog brašna
1/4 praška za pecivo (1 mala žličica)
1 mala žlica soli
1 jaje
200-250 g posnog sira (ili najjeftinijeg)
200 g maslaca ili 250 g margarina
Još malo brašna za posipanje daske ili zdjele...
Umijesiti glatko tijesto i ostaviti da odstoji (barem jedan sat, a može i preko noći, pa čak i 2-3 dana na hladnom, samo mora biti zamotano u foliju).
Razvaljati na 3-4 mm debljine (može i deblje, ali tada ih bude manje i dulje se peku), izrezati (nožem, kotačićem ili kalupima), poslagati u pleh, premazati žumanjkom i peći na cca 200 stupnjeva dok ne porumene (to je oko 15 min, ovisi o muhama pećnice).
Varijacije na temu - posipati parmezanom, kimom, origanom, paprom, muškatnim oraščićem (po nahođenju, NE SVE na iste slance). Dobri su i drugi dan, ako slučajno ostane, što se događa rijetko...
I još nešto - ne pamtim da sam radila ovu količinu osim prvi put - uvijek dvostruku!
znas napravit tijesto za pizzu?
razvaljas tijesto na uski pravokutnik, recimo da nije siri od 18-20cm. onda polovicu toga premazes namazom po volji, zelji i apetitu ;) preklopis i dobijes duuugacki pravokutnik sirine 9-10cm i to rezes na "rezance" sirine 1cm, mozes onim rezacem za pizzu, mozes i onim valovitom. odrezane rezance pazljivo uhvatis za krajeve i zavrtis dva-tri puta i napravis "spiralice" koje peces u pecnici... temperatura i vrijeme otprilike kao za pizzu...
a punjenje?
mi volimo: polususene pomidore iz maslinovog ulja smiksati ili vrlo nasitno narezati, dodati sitnog cesnjaka, origana, parmezana... mmmmmmmljac...
moze i pomidor za pizzu, kako ga volite - dodat sitno sjeckanu sunku i/ili samo sira (kojeg god)...
moze bilo sto sto vam odgovara, moze i samo, prazno tijesto premazano maslinovim uljem i ubacit neke sjemenke (lan, suncokret...)
Dobre su i one Jannockine pogačice s jogurtom.
Recept od Peterlin je zakon, ja ih režem čašom, pa su ko forneti.
Ja imam slican recept:
Ista kolicina sira, brasna i margarina, 2 zutanjka, pola praska za pecivo i 2 zlicice soli.
Zamjesi se tjesto, ostavi pola sata na hladno i onda valjati na prst debelo. Ja, tj. klinci, izrezuju sa onim kalupicima za kekse. Premazati sa razmucenim zumanjcem i posuti sjemenkama. Peci 5-tak minuta dok ne porumene.
Ja uglavnom radim od 300 gr sira i ostalog i bude ih bas dosta.
Možeš poslužiti i krekere sa raznim namazima (sirnim, humusom i sličnim), lijepo ukrasiti narezanim povrćem - fino je i efektno izgleda.
Naravno, ne samo krekere - i mali sendviči na narezanim pecivima s namazima i koječim su ti isto dobar izbor. Uz to hladne salate s tjesteninom, sir i vrhnje s raznobojnim paprikama...
punjeni talijani i francuzi sa svježim sirom i začinima ili svježi sir i šunka ili svježi sir, pa unutra zelena i crvena sitno sjeckana paprika
Mini pizze, različita punjenja..osnovni recept je: 400g glatkog brašna, 200 ml mlake vode+40 ml maslinovog ulja+1 žlica šećera+ 1 žlica ulja+21g kvasca-u to umiješati glatko brašno. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti 20 min u frižideru.
Razvaljaš, uzmeđ malo veće šalice/čaše (ja sam imala od pive), namažeš rub s maslinovim uljem, a gore stavljaš što želiš...izvrsne su!
Ovo ti je omjer za nekih 4-5 ljudi koji nisu jako jako gladni, ja sam radila duplo i jelo je nas 9-10 gladnih.
da ili mini pzze još jednostavnije: razvaljas tijesto u veliku "plahtu" namažeš ga paradajzom i posipaš sunku i sir, zarolaš ko štrudlu i režeš ko kobasicu na prst debljine. položiš ih na njih staviš još malo paradajza i naribanog sira. zgleda ti ko onaj puž od maka ili oraha iz pekare.
ili kanapeići http://public.fotki.com/Suzizana/tor.../dsc03112.html
hvala puno,
mislim da ću napravit ove pogačice sa sirom i rolanu pizzu (nju sam i tako mislila, ali mi rolice nebi nikad pale na pamet).
Suzizana, ti radiš čuda :) Wow, svaka čast, jaaaako jaaaaako lijepo :)
meni su ovi od petrlin otkriće s tim da sam ja još pojednostavila tako da nisu mi stajali ni malo i nisam valjala tijesto nego sam s rukama trgala i dlanovima oblikovala..napravila sam 60 komada u čas posla, premazala samo jajetom i pekla 15 minuta, ubili smo se svi skupa od toga!!!
ja radim i s jednim i s drugim, kojeg doma imam. i jednog i drugog dižem u toplom mlijeku sa malo šećera i brašna.
Peterlin, može li ove tvoje neka zamjena za sir, npr. jogurt ili vrhnja, radila bih, a nemam sira ili da bolje pričekam pa da radim kad odem u nabavu po sir?
Nisam probala, ali sam stara kuharica pa znam za neke trikove i opasnosti...
Možeš probati s kiselim vrhnjem, punomasnim.... Jogurt - ne znam baš... bit će prevodeno. Ako ga staviš, moraš povećati udio putra jer će inače biti žilavo. I malo povećaj količinu praška za pecivo.
hvala na savjetu, iskusna kuharice
probat ću onda s kiselim vrhnjem od 20% m.m.:-)
s jogurtom mi je onda preriskantno za mene, neiskusnu kuharicu:-)
isprobala pogačice od peterlin.
okus mi je super - ali nekako su mi masne - zamišljala sam da su više prhke, a i samo tijesto mi je nekako bilo premekano (nema šanse da bi to razvaljala - vadila sam ga na žličicu i oblikovala pobrašnjenim prstima)
to tako mora biti ili ja negdje griješim?
ja radim OBAVEZNO slijedeće (nestane u roku odmah):
kupim lisnato tijesto (2 pakiranja), razvaljam dosta tanko (jer se lisnato napuhne), narežem na četverokute 16 kom 8*8 cm
u sredinu stavim naribani sir (neki koji se lijepo rastapa) i šunku na komadiće, zarolam kao fornete i pečem dok ne porumene
moguće staviti i mini hrenovkice (prethodno skuhati)
ponekad radim slatku verziju pa stavim žličicu marmelade ili nuttele
kao što sam već napisala nestane u roku odmah!!:klap:
dva pakiranja radim za cca nekih 10-tak ljudi, ali uvijek usfali! :yes:
ovo jaje iz recepta - ide u tijesto ili je samo za premazivanje?
U tijesto. Ostaviš pol žumanjka za premazivanje ili uzmeš novo jaje.
mislim da je onaj "u prahu" od digo 7g, šta ne?
a da li taj iz vrečice staviš da se digne posebno ili ga samo staviš u brašno?
radila sam ove od Peterlin, ali ipak sa sirom, bojala sam se riskirat, to je ipak za iskusne kuharice:)
sad se tijesto hladi pa ću ih razvaljat i speć kad uhvatim vremena, baš je super što mogu tako odstajat malo pa ih radiš u etapama, baš praktično za mame s malim bebama
hvala curke,
rolane pizze i slanci bili su super, svi oduševljeni.
pokupila sam i jagoda tortu i hole kocke sa foruma.
slance sam smanjila margarin na pola i stavila samo žumanjak - ali i ostavila cijeli dan da stoji što mislim da je vrlo bitno (samo ja nemam živaca nikad nešto čekat).
budem probala još jednom sa 1:1:1 omjerom i cijelim danom stajanja - mislim da bi bili još lisnatiji (prvi put su mi stajali samo sat vremena pa se masnoća jednostavno cijedila sa njih)
Drago mi je da ste svi zadovoljni! :-)
potvrđujem da su slanci odlični :)
još ih je malo ostalo pa grickam
i ja potvrđujem da su slanci great thing!
inače i ja ove mini pizze s lisnatim radim ( i to onim razvaljnaim iz liedla, da nemoram ni valjati)