Peterlin prvotno napisa
SLANCI
250 g oštrog brašna
1/4 praška za pecivo (1 mala žličica)
1 mala žlica soli
1 jaje
200-250 g posnog sira (ili najjeftinijeg)
200 g maslaca ili 250 g margarina
Još malo brašna za posipanje daske ili zdjele...
Umijesiti glatko tijesto i ostaviti da odstoji (barem jedan sat, a može i preko noći, pa čak i 2-3 dana na hladnom, samo mora biti zamotano u foliju).
Razvaljati na 3-4 mm debljine (može i deblje, ali tada ih bude manje i dulje se peku), izrezati (nožem, kotačićem ili kalupima), poslagati u pleh, premazati žumanjkom i peći na cca 200 stupnjeva dok ne porumene (to je oko 15 min, ovisi o muhama pećnice).
Varijacije na temu - posipati parmezanom, kimom, origanom, paprom, muškatnim oraščićem (po nahođenju, NE SVE na iste slance). Dobri su i drugi dan, ako slučajno ostane, što se događa rijetko...
I još nešto - ne pamtim da sam radila ovu količinu osim prvi put - uvijek dvostruku!