-
pomoc trebam
pozdrav!
ja sam vam gost iz slovenije! :D
spremam se za porod u januaru, pripremam "plan poroda" i spremam se i na razgovor u bolnici, a u svojoj sredini (i na slo forumu) sam naletila na zid nerazumjevana tipa: sta ce ti to; sve smo bile rezane,ko da je bitno jel svjetlo ili tamno, muzika ili ne, kao da pupkovnica jos ima kakvu funkciju poslje poroda, sta ce ti beba na prsima odmah nakon poroda treba prvo jos roditi posteljicu, neka ga ociste., neka rade doktori po svom, oni bolje znaju sta je potrebno, zasto bi se mucila 8 sati, neka ti daju umjetne ...blah blah...samo par odziva je bilo takvih gdje su cure prijavile da su dosle u bolnicu sa planom ali da ga je babica ostavila na stolu i nije ga ni pogledala- doduse da je bila korektna ali do "plana" ignorantska...
posto ustanovljavam da u rodama ima vise entuzijasta, zanima me kako su babice i ostali reagirali ukoliko ste im iznjeli svoje zelje i koliko su to postovali?
osjecam se :? jel to ja stvarno komplikujem bezveze a neznam ni sta me ceka? treba mi i podrska i kritika..
pozdrav iz dezele :cry:
-
To je tvoje tijelo i tvoje dijete koje dolazi na svijet, a one su tu samo da pomognu. Imaš pravo biti zahtjevna.
-
Potpuno te podržavam u tome. Misli da nema ljepše stvari na svijetu od toga kada ti odmah poslije poroda stave bebu na prsa, tome sam se radovala više od ičega na svijetu, ali ispalo je drugačije, naime rodila sam na carski pa sam ga vidjela tek nakon nekoliko sati i to samo na tren.
Samo ustraj na svojim željama!
-
hvala, :love:
ma svakako cu se drzati svog
pozdrav
-
Nisam imala nikakav plan poroda, ali sam izabrala bolnicu kojoj najvise vjerujem i koja ima titulu da je bolnica prijatelj djece. Beba je odmah po rodenju isla na mene, malo su pricekali sa rezanjem pupkovine, rodila sam bez ikakvih sredstava protiv boli, pokusali su izbjeci episiotomiju, ali bebica nikako nije mogla van pa su me morali na kraju rezati, beba je bila na meni za vrijeme sivanja, a nakon sivanja sam je na stolu dojila. Ovo sve je bilo veoma vazno za nase zblizavanje i mislim da su mame koje ostanu bez toga zastrasujuce zakinute :(
-
molly - ja sam htjela svoje dijete na "poklon" - i rodila sam carskim rezom (bilo je 5 indikacija koje su otkrili pri samoj proceduri - tako da bi završilo na isti način). ne osjećam se zakinutom. svatko od nas razmišlja na svoj način, i ima stvari koje su mu prihvatljive ili ne...
ramona - jedino što ti mogu reći je - BORI SE ZA ONO ŠTO ŽELIŠ. stvari su moguće, samo ih treba prezentirati na dobar način ;) . tvoja okolina neće rađati. to ćeš napraviti ti. cure sa slovenskih foruma možda imaju druge ideje o porodu, možda ga doživljavaju na drugi (njima prihvatljiv) način.
ja sam se od početka dernjala na sestre i doktore :mrgreen: . u DOKTORSKE nalaze sam napisala SVOJE KOMENTARE njihovih umotvorina... strašno su se ljutili na mene - ali ja sam im rekla da je to MOJE PRAVO, i da ne mogu pisati baš svašta ... jedan je npr. napisao: "ne želi svoje dijete!!!" (samo zato što sam rekla da želim roditi carskim rezom). :x
moja prednost je bila u tome što sam donijela svoj kalendar trudnoće, svoje tabele s temperaturom, tlakom, lijekovima (sve upisano po danima), sve nalaze složene u fascikle... rekli su da to nikad nisu vidjeli - i ja sam im preko toga zapravo dala do znanja da ja svoju trudnoću shvaćam jako odgovorno, i da očekujem od njih da to dovrše prema mojim željama.
sastavi svoj plan, probaj o njemu prije poroda razgovarati sa svima u bolnici (do koga god dođeš :mrgreen: ). imaj ga u glavi, preuzmi "vođenje" ako treba... SIGURNO možeš puno toga napraviti. pa čak i da ne uspiješ 100% - dobar dio ćeš uspjeti.
nemoj željeti - vjeruj.
:love: