Kako prijateljima i roditeljima reći da ne možemo imati djecu?
Drage Rode,
ja već neko vrijeme muku mučim i knedle gutam kad me netko od prijatelja pita kad ćemo imati djete. Živcira me što sam neiskrena i što ne kažem da ne možemo iz tog i tog razloga i završim više tu turturu ispitivanja. Prije sam govorila: hoćemo, hoćemo, radimo na tome, blabla, jednog dana ćemo imati bebu (ma šta jednu- 4 bebe)
Sad kako ne namjeravamo više ići na potpomognutu, dakle nećemo imati bebu, jer je prirodno nećemo napraviti taman dubili na trepavicama, ja više ne govorim da ćemo imati bebu jednog dana, nego kažem da je nećemo imati, ali možda na neki način kroz zafrkanciju, onako usput, pa me prijatelji gledaju u čudu kao da sam pala s Marsa i kao komentiraju: a hoćete, hoćete.
Meni se jednostavno ljudima ne objašnjava zašto nećemo i u čemu je problem medicinski gledano, jer na kraju krajeva imam osjećaj da neće ni shvatit, jer i sami nisu prošli kroz to. Na kraju će nas eventualno sažaljevat ili o tome pričati nekim drugim ljudima kao o nekoj strašnoj vijesti, a meni je to grozno, jer ni sama sebe ne sažaljevam zbog toga i ne mislim da je to najgora stvar koja mi se u životu mogla dogodit. Pomirila sam se sa svojom sudbinom (bar za sada, valjda me neće ulovit neka depra naknadno).
Kako ste vi to objasnili drugima i kako su oni na to reagirali? Ima li uopće smisla reći i objašnjavat? Bojim se da ću reć, pa će mi bit žao što sam uopće išla govorit. Kakva su vaša iskustva?
(Ako ovakva tema već postoji neka ovaj moj post moderatori prebace gdje treba. Hvala!)