molim pomoc i malo podrske i ohrabrenja:dojenje blizanaca
Drage moje, prije 15 dana sam sam sekcijom rodila blizance u 35 plus 5. Djevojcicu tesku 3770 gr i djecaka teskog 2780gr. Od pocetka su na adaptirano iako sam se ja trudila od 3. dana poroda da uspostavim laktaciju, rucnim izdajanjem od strane babice dok sam jos bila u porodilistu. Kuci smo dosli 5. dan i nemamo niakkve podrske da se presaltamo samo na dojenje. Sve patronazne i pedijatri kazu dohranjuj ali i doji. Djecak je dobio na kilazi i u cetvrtak tj. 12. dan od poroda bio je tezak 2900gr (dok smo bili u porodilistu bio je izgubio nekih 100 grama). Jako sam iscrpljena od poroda i nemam snage po noci dojiti ih oboje po pola sata ili 15 minuta. Trudim se da ih dojim svako hranjenje drugo dijete i to iskljucivo prije dohrane. Kolicina koju popiju varira. Nekada je to 50 ml a nekada i po 80 ml (ukoliko izmedju hranjenja prodje 3,5-4 sata). Izdajam se povremeno kada osjetim da je mlijeko prilicno nadoslo i to bude oko 20 ml iz obje dojke nakon ispumpavanja od nekih 15 minuta s tim da lijeva dojka dadne vecinu te kolicine. Molim vas pomozite mi. Svaki dan od kad sam dosla iz porodilista cesto placem i strah me je da ne upadnem u PPD. Jako bih voljela uz dohranu odrzati i laktaciju, ali to mi se cini kao nemoguca misija jer ja nemam snage da dojim npr svakih 2-3 sata oboje, a nekada nece ni da doje. Dohranu ne smanjujem jer me je strah, a nemam nikakvu podrsku okoline (pedijatara i patronaznih).
Molim vas dajte recite sta da radim, pomagajte.