Molim mišljenje - probušena maternica???
Pozdrav!!!
Evo nova sam na ovom forumu...
U 9.mj sam bila na HSG-u. Da vidimo prohodnost jajovoda jer sam prije godinu i pol bila kiretirana, a sad godinu dana truda a ništa.
Stavljanje instrumenata užasno boljelo, a ovo sve ostalo bilo za izdržat-neugodno više...
e sad, jajovodi ok, al kontrast se nije izlijevao kroz njih van nego negdje kroz maternicu (rtg slika maternice nije bila onako srcolika, nego razmazano nekak.) piše na nalazu ovako: KROZ TUBE SE NE VIDI IZLAZAK KONTRASTA, NO OKO UTERUSA JE VIDLJIVA NEPRAVILNA NAKUPINA KONTRASTNOG SREDSTVA..
dijagnozu nemam nikakvu -rekli su da mogu potražit drugo mišljenje, te bi bilo dobro napraviti laparoskopiju da se utvrdi u čem je problem...al vjerojatno je maternica probušena-il kako se već to kaže (sad dal uslijed kiretaže il ????) ak je rupa manja da se zašiti al oporavak traje 1-1.5 godina i ne smijem zatrudnit.... ak je veća ostaje nam posvajanje djeteta
kaj da vam velim....
išla sam puna optimizma tam, reko malo jajovode propušemo i ja planirala do kraja ove godine biti trudna... a sad...ovo me više boli nek dok sam bila na kiretaži jer sam mislila pa dobro, bude druga beba, a sad su mi šanse sve manje....
dobro bum se malo i ja digla, treba mi vremena, možda se ipak da neš napravit, možda i ne bude tako strašno...budem išla u zg i na drugo mišljenje, nedamo se, idemo do kraja, makar trajalo par godina.
Zanima me ak zna koja za ovakav slučaj nek se javi!!
I ako zna netko pod kojim nazivom tražit to na netu, ne mogu ništa pronać..
Hvala!
Molim mišljenje - probušena maternica???
Pozdrav,moja priča je malo dulja...
U 4/2009 imala spontani(blighted ovum)-zatrudnila slučajno u 2/2009, s tim da menstruaciju nisam imala od 12/2008, nakon zadnje ture dianama zbog kontracepcije i navodno policističnih jajnika.Kiretaža prošla bez bolova i nekog većeg krvarenja.nakon terapije dianama nakon kiretaže i odmora od 6 mjeseci u 10/2009 planiramo trudnoću no do nje ne dolazi.odlazim kod drugog doktora u 4/2010 gdje radim hormonski status (4.dc) i na temelju omjera FSH/LH=6,5/7,7 potvrđen pcos (ostali parametri: prolaktin-320mIU/L, TSH-1,32, E2 -39.8 pg/ml, ukupni testosteron - 1,3 ng/ml).Terapija dianama 3 mjeseca i u 9/2010 radimo HSG koji je bio jako bolan-najviše samo uvođenje instrumenata tako da sam čak i vrisnula u jednom trenutku.Nalaz veli ovako:nakon što se aplicira 4 ml kontrasta,manji otpor.U nastavku aplikacije kontrasta nema značajnijeg otpora.Vidljiv je dekstroponirani uterus koji je u cjelosti manj.Desno prikazan rog primjerenog položaja.Lijevo se ne prikaže rog, uz atipičan i prikaz lijeve konture uterusa.U prikazanom dijelu uterusa, manji defekti punjena po sve će odgovarati mjehurićima zraka.Obostrano se prikažu primjereno položene tube, primjerene morfologije,a uz i kroz njihnema evidentnog izlaska kontrasta.Kroz tube se ne vidi izlazak kontrasta,no oko uterusa vidljiva je nepravilna nakupina kontrastnog sredstva.ZAKLJUČAK:Atipična ekstrauterina nakupina kontrasta,moguće uslijed izlaska kontrasta u području lijevog roga.Potrebna daljnja obrada. Dakle rečeno mi da su jajovodi ok, al sa sigurnošću mi nisu mogli reć što je ovo kod lijevog roga-njihova pretpostavka da bi mogla biti perforacija maternice, al su me poslali po drugo mišljenje i da ću vjerojatno morat uradit lpsc.Vezano uz to me zanima da li bi ja osjetila perforaciju kod kiretaže, imala kakve simptome? Da li je ta perforacija do danas mogla zarasti? I je li moguće napraviti tu perforaciju kod HSGa?Otišla ja po drugo mišljene kod stručnjaka poznatog kod nas.Prvo je bilo da ćemo radit lpsc/hysc, al kad sam došla na dogovor za operaciju, odlučio je da ćemo pokušati to riješiti bez operacije-objašnjenje da je jako mala vjerojatnost da imam perforaciju jer bi imala neke simptome, bolove, upale...misli da bi to kod roga mogle biti priraslice (sy.Asherman-pod ?.)pošto imam neredovite mjesečnice i u zadnje vrijeme sam ih dobivala uz pomoć duphastona dogovorili smo se da smršavim barem 5 kg, nastavim piti diane35,za 2 mjeseca se javim na kontrolu, a prije da napravim nalaze hormona FSH/LH.
E sad mnoga pitanja su mi došla tek kad sam izašla iz ordinacije..Pitanja vezana uz to:Ako budem pod terapijom diana35 radila nalaze hormona-hoće li nalaz biti vjerodostojan, jer moje laičko mišljenje da će zbog hormona biti iskrivljeno stvarno stanje?!Jeli moguće ostvariti trudnoću i dovesti je do kraja ako se ne "zakrpa" ta perforacija ako je uopće ima??Može li se kako drugačije-bez operacije utvrditi (ne)postojanje perforacije?Mogu li piti vrkutu il marulju il vitex ilin sve troje odjednom za takve stvari,za postizanje ovulacije? I da li smijem to piti s obzirom da moram hormonski status raditi??Molim vas Vaše mišljenje o tome i ak imate kakve primjere iz svoje okoline za peroraciju maternice...
Hvala Vam unaprijed!!!
oprostite na preeedugom postu:-)