Odgoj, genetika, društvo ili......?
Ovo pitanje me muči već duže vrijeme. Friška sam mama pa nemam iskustvo. Dakle razmišljam o tome dali je naš odgoj tj ljubav koju pružamo svom djetetu, ponašanje prema njemu, odnos mene i MM-a, komunikacija, primjer koji joj dajemo, igra i sve ostalo garancija da naše dijete neće krenuti krivim putem, da će odrasti u jedno sretno, samosvijesno, samopouzdano biće otvoreno prema drugim ljudima, bez predrasuda.
Dali genetika, društvo ili nešto drugo može 'nadjačati' odgoj pa da sve krene krivim putem?
Na ovo razmišljanje me najviše naveo MM jer je on čista suprotnost svoje obitelji. Naime u njihovoj kući je otac uvijek bio bog i batina, majka je uvijek a i dan danas trčala i radila kako on kaže, njega se u kući služi, žena mu stavlja tanjur kad ide jesti, vadi mu u tanjur. On ima svoj posao i to je to, svi ostali poslovi kućanski su na leđima njegove žene. I MM je tako odrastao i tako bio odgajan (mama je i njemu sve radila jer on je muško, sa sestrom je bilo drugačije). Međutim bez obzira na to MM je čista suprotnost, često kažem da on meni ne pomaže nego smo ravnopravni. Radi sve što i ja, kućanski poslovi mu nisu strani, s Janom se bavi jednako kao i ja, u kući smo ravnopravni i o svemu se dogovaramo.
To me navelo na razmišljanje kako je on bez obzira na odgoj i primjer odrastao u drugačijeg čovjeka, pozitivno drugačijeg, pa me muči dali bez obzira na naš odgoj dijete može krenuti i krivim putem.
Koliko utjeće naš odgoj a koliko genetika, društvo, svemir ili nešto deseto?
Dali je i vas strah da postoji mogućnost da nešto krene krivo bez obzira na vaš odgoj, ljubav koju pružate i sve ostalo?