Čestitam na bebici i dobrodošla na forum! :)
Koliko malena piški i kaka? 10-ak % AD-a kažeš, koliko bi to bilo mililitara i kada dobije AD? Pokušaj malo opisati kako izgledaju podoji i dohrana.
Citiraj:
Btw, ja ne kužim kako svugdje piše da ragade prođu za 2 - 3 dana, jer ja sam se mazala s Purelanom i hodala non-stop u toplesu doma i trebalo mi je punih 20 dana da mi prođu krastice, s tim da sam tijekom tih 20 dana samo izdajala, nisam dojila.
Ragade prođu za 2-3 dana ako se položaj na dojci popravio, a izdajalica također može oštetiti bradavice tako da je zbog toga vjerojatno oporavak duže trajao.
Citiraj:
Nabavili smo digitalnu vagu i koristimo je zadnja 3 tjedna. Beba prosječno povuče 40-ak ml, često samo 15 ili 20, a jednom je povukla čak 70. :-D
Važeš nakon svakog podoja? Razumijem da se bojiš, ali to bi te moglo obeshrabriti, pogotovo kad povuče manje. A normalno je da nije svaki obrok količinski isti. Osim toga, ti znaš koliku količinu je popila, no ne jeli došla do zadnjeg, masnijeg, kaloričnijeg mlijeka od kojeg napreduje. Zbog toga se ne savjetuje baš to vaganje, ali ako moraš, onda zbrajaj koliko je popila u 24 sata.
Citiraj:
Zadnja 2 dana je postala jako nemirna na dojkama, trza se, odguruje, navlači bradavicu, okreće glavicu lijevo - desno, zagnjuruje glavicu u dojku, izbacuje bradavicu iz usta da bi odmah zatim ponovo primila bradavicu. Što bi mogao biti uzrok tome?
Često to djeca rade, možda im smeta spori tok mlijeka, a možda prebrzi, a možda nešto treće. Pokušaj je podići da podrigne i da se malo umiri pa je opet stavi na dojku. I nemoj puno brinuti oko toga.
Citiraj:
a sad mlijeka imam malo više, ali nije to kao kod mojih prijateljica, prisloniti izdajalicu na dojku i pumpati 10-ak min - ja moram stiskati dojku sa svih strana, jer ako samo prislonim izdajalicu i tako pumpam, krenu dva - tri mlaza u početku i poslije ništa.
Zašto?
Jel ja možda imam problem s protokom mlijeka? Jel bebici zato tako teško sisati pa se umori i zaspe?
Nemoj se uspoređivati s prijateljicama. Svakoj izdajanje ide drugačije, nekima kao od šale, nekima nikako.A mlijeka ima jednako. Pokušaj se opustiti, misli na bebu, slušaj glazbu, što god te opušta. Ositocin je hormon koji je zadužen za oslobađanje mlijeka u mliječne kanaliće, a on se ne voli lučiti ako smo preplašeni, pod stresom, ako nam je hladno, neugodno i sl. Pomogni mu da se izluči tako što ćeš se opustiti.
Ako nema drugih problema, dijete je sad sigurno dovoljno jako za sisanje.
Citiraj:
Primijetila sam još dok sam bila samo na izdajanju da su mi bradavice bijele, ali nisam osjećala nikakve bolove. Zadnja 3 tjedna osjećam oštro žarenje poslije podoja i izdoja, a bradavice me peku tijekom dojenja. Bebica nema bijele naslage na jeziku, ali mljacka dok doji. Mažem se Rojazolom već 3 tjedna nekoliko puta na dan, ali stanje se ne popravlja.
Kod soora bradavice i dojke obično bole i između podoja, a bijele bradavice mogu biti i znak nepravilnog položaja. Moguće je da ti izdajalica stvarno oštećuje bradavice pa ti je zato trajalo toliko da zacijele ragade, a ako malena dobija AD na bocu, moguće je da je došlo do konfuzije bradavice pa bi dojku sisala kao dudu, a to onda nije dobro. I zato Rojazol ne pomaže jer možda nije stvar u gljivicama, nego u položaju.
Dijete treba bradavicu i što veći donji dio areole imati duboko u ustima. Kad jako otvori usta, bradavicu malo usmjeri gore, prema gornjem nepcu i primakni je sebi, nježno, ali čvrsto. Usnice joj trebaju biti izvrnute, osobito donja, ponekad se i jezik može vidjeti ispod dojke. Nosić i bradica trebaju biti nekoliko milimetara udaljeni od dojke. Cijelo njeno tijelo treba biti okrenuto prema tebi, ako dojite u ležećem položaju ili položaju kolijevke- uho, rame i bedro trebaju biti u ustoj liniji.
Ja bih rekla da malena ne hvata pravilno dojku i zbog toga ne uspije izazvati refleks otpuštanja mlijeka pa je slabi tok uspava. Vjerojatno da mlijeko malo življe poteče, gutala bi nešto duže. Čuješ li ti nju da guta, miču li joj se uši i područje sljepoočnica? Što napraviš kad ti se čini da je ispraznila dojku? Radiš li kompresije?
Mlijeko ne možeš izgubiti,ono će se stvarati onoliko koliko ga se troši. Dojenje je svakako efikasnije od izdajanja, djeca više mogu izvući i tvoje tijelo bolje reagira na topla i nježna djejetova usta nego na izdajalicu.
Hajde odgovori na ova pitanja pa da vidimo u kojem smjeru dalje. I slobodno zovi SOS, brže ćeš doći do odgovora. :)