-
Maše i lupa glavom
U zadnjih mjesec dana mali ima užasnu naviku da na momente kroz dan luđački i brzo počinje mahati glavom lijevo desno i to traje minutu, dvije, kaj je najgore njemu je to smiješno i valjda mu je fora jer mu se zavrti, ali meni je to užasno gledati. Ima 16 mjeseci.Zna i glavom iz čista mira lupati unazad u neku pozadinu s tim da nije niti ljut, niti ima izljeve bijesa ili ljutnje?Kako da ga odučim od toga? Probala sam na lijepo, vikati, ignorirati, al i dalje to radi.
Da li na taj način promatra svoje tijelo? Bojim se da nije neki poremećaj i nadam se da je to samo faza.
Da li imate slična iskustva sa svojom dječicom?
-
moji to znaju raditi, ali možda nije toliko ekstremno kao kod tebe ( barem mi tako zvuči )
mašu glavom lijevo desno jer su naučili da mama tako kaže NE ( dakle povisim ton i mahnem glavom lijevo desno ) njima je to fora ponavljati, ali to traje kratko
lupanje glavom u pozadinu je češće, ali ako me ne poslušaju kad kažem NE i lupe jače u tvrdu pozadinu naravno da ih zaboli i rasplaču se, pa su prestali, malo tucnu i kad osjete da je tvrdo prestanu
sad samo lupaju u mekano i smiju se, ponekad poslušaju, a ponekad me gledaju i namjerno lupaju naravno
pretpostavljam da je faza, ako je to baš izraženo, često, jako, pitaj pedijatra, pa neka te uputi dalje
-
Moja je isto vrtila glavom lijevo desno neko vrijeme, otprilike u toj dobi i isto mi to bas nije izgledalo ugodno niti normalno. Ali i njoj je to bilo jako zabavno ;) Prestalo je samo po sebi, ja ju nisam sprjecavala, znala sam joj samo reci da ce ju boljeti glava. Mi nismo nikada spominjali pedijatrici jer je sve drugo bilo ok i dijete se normalno razvijalo. Ali ako si uplasena, uvijek mozes provjeriti.
-
Ovo se i koda nas počelo događati i to lupanje glavom, ne mahanje.
To stvarno izgleda prestrašno. Prvi put je to napravio kad sam ga stavila u hranilicu i ZNAM da je bio gladan, ponudila sam mu popodnevnu užinu-voće, počeo se bacati, odupirati nogama od hranilice i istovremeno lupati glavom o naslon, ja sam ostala u šoku!!!
Od tada to radi svaki dan ili čak otvara zatvara vrata i nastavi glavicu i lupa :cry:
To radi kad je nervozan ili ljut ili nije nešto po njegovom a i povezujem sa kretanjem u vrtić.
Da li ignorirati i samo ga maknuti ili što?