-
Okruglo kao lopta
imam ovu posudu http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/30081467/
a trebam napraviti tortu kao lopta okruglu
Trebam savjet iskusnih slastičarki:
a) biste li pekli biskvit u toj posudi ?
b) koji recept koristiti da bude krema i biskvit ?
važno je da bude jednostavno, ukrašavat ću ticinom (za to se tek vidimo na toj temi:mrgreen:)
-
Meni u okruglu posudu ide:
TORTA BOMBA
Tijesto:
7 jaja
7žl. šećera
7žl. brašna
malo praška za pecivo
Krema:
25 dag maslaca
30 dag finog šećera
2 vanilije
25 dag lješnjaka ( ili bajama) popeći i samljeti
20dag čokolade u prahu
7 jaja, posebno tući bjelanca od žumanjaka
Najprije napraviti kremu i onda je staviti u frižider dok ne bude tijesto gotovo i ohlađeno.
Tijesto je najobocnije biskvitno tijesto, pece se u velikom plehu, bude ca. 2-3 cm debelo. Njime se oblozi polukruzna posuda (i ostavi se malo komadica za "poklopac"). Kad se malo prohladi, ulije se krema. Od ostataka biskvita napravi se poklopac i onda se posuda okrene naopako. Trebala bi odstojati minimalno 6 sati, za to vrijeme se krema stvrdne. Krema je stvarno ukusna, onako nutelasta.
Gotova bomba se ukrasi sa 3 vrećice šlaga, ali u ovom slucaju ja bi samo slijepila dvije bombe jednu za drugu (kremom) i zamotala u ticino.
-
Nadopuna za kremu:
mute jaja s secerom i vanilijom u jednoj posudi a maslac u drugoj
pa se pomijesa
pa cokolada
pa naizmjenicno orasi i snijeg od bjelanjaka
-
ja sam loptu radila tortu leopard - biskvit koji se iskida na kockice i umješa u kremu, od vanilije, s tim možeš puniti bilo kakav kalup, u frižideru se stisne i možeš ukrašavati kako hoćeš.
-
i ja sam radila leopard.
Posudu obložiš onom prozirnom folijom, kako bi lakše izc+vadila.
Samo sam ja radila polukuglu, a ne kuglu.
Možda možeš dvije takve spojiti
-
Ja sam ogromnu bubamaru radila od truffle ganache torte, ima recept ovdje na forumu. Ali najjednostavnija je ta leopard. Kod ove čokoladne moraš "izrezivati" kore, ali niti to nije tak komplicirano. Zapravo, i da ju izmiješaš kao ovu leopard, podjednako bi bila fina, možda čak i finija jedino kaj u tom slučaju ne bi imala onak klasične slojeve - biskvit-krema-biskvit-krema-biskvit...
Nemam pri ruci fotku te bubamare, ali znam da sam sam vrh, koji nije bio okrugli, zadebljala s ticino masom, i cijelu prekrila s ticinom, tak da je fakat bila okrugla.
-
i ja sam bubamaru ukrasavala na leopard tortu. Super se pokazala za takav eksperiment