Nove preporuke o sigurnom spavanju dojenčadi - AAP, oktobar 2011.
Smatram da je važno i imam potrebu podijeliti sa ostalim roditeljima.
Oktobra ove godine, AAP (American Academy of Pediatrics), odnosno njihova radna grupa za SIDS, izdali su nove smjernice za sigurno spavanje dojenčadi.
Izmjene u odnosu na prethodni su preporuka za isključivo (ili barem parcijalno) dojenje, preporuka za redovno vakcinisanje i preporuka da se iz upotrebe izbace tzv. "crib bumpers" kod nas poznatiji pod nazivom "ogradica za krevetić".
Radi se o mekanim platnenim "jastučićima" koji se zavežu za ogradicu krevetića. Svrha im je (pored toga što su šareni i lijepo izgledaju) da navodno spriječe bebu da pri (p)okretanju u krevetu povrijedi glavu od njegove tvrde stranice ili provuče nogu/ruku između rešetkica.
Dok potvrde o stvarnom uspjehu u sprečavanju povreda nema, potencijalni rizici postoje, te se, stoga, preporučuje ne koristiti ih.
Citiraj:
Bumper pads should not be used in cribs. There is no evidence that bumper pads prevent injuries, and
there is a potential risk of suffocation, strangulation or entrapment.
AAP press release
SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Expansion of Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment - abstract
TECHNICAL REPORT - SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths:Expansion of Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment - full text
Namjerno sam izostavila dodatno pojašnjenje o dojenju - svi znamo koliko je važno, i o redovnoj vakcinaciji - svi znamo koliko prašine podiže ta tema. Izdvojila sam ogradice jer je to nešto što je potencijalno opasno, a lako i jednostavno se može korigovati.
Postoji još preporuka za "safe sleeping environment" koje možete pročitati u gore navedenim člancima.
Možete se slagati potpuno ili djelomično ili se ne slagati uopšte. Ponašati se u skladu sa preporukama, poštovati ih djelomično ili ih smatrati potpuno blesavim i nepotrebnim, izbor je vaš.
Bitno je da bude informisan izbor.
Svako će na kraju odlučiti i učiniti ono što smatra najboljim za svoju djecu.