ima li ikakav recept za ove keksiće..nama su preeefini al,ne mogu naći recept,da bi to bilo to..:-)
Printable View
ima li ikakav recept za ove keksiće..nama su preeefini al,ne mogu naći recept,da bi to bilo to..:-)
nis radila ali evo recepta http://www.coolinarika.com/recept/728627/
radim po ovom receptu:
SPEKULAAS
450 g brasna
250 g secera
50 g mljevenih badema
1 zlicica cimeta
1 zlicica muskatnog orascica
sol
60 g hladnog maslaca
1 jaje
5 zlica mlijeka
Pomijesati brasno, secer, bademe, cimet, muskatni orascic i sol.
U to narezati maslac, dodati jaje i mlijeko. Zamijesiti i ostaviti u frizideru 1 sat.
Razvaljati na 0,5 cm debljine i kalupom rezati kekse
Peci na 160 cca 15 min
Neka odstoje par sati.
emily,jel staviš oštro ili glatko brašno?
super recept!
thanx
obožavamo speculas, baš bi mogla probati ovaj receptić :)
hvala
Jesu li speculas i paprenjaci isto? Mislim, znam da nisu isto, ali odprilike?
Danas sam na sajmu antikviteta kupila kalup za paprenjake (nije antikvitet, novi je, od drvenara), ali mi nije jasno kako napraviti kekse.
Kalup je duguljast, na svakoj strani ima tri udubljenja, motiva za kekse, poput ovoga drugog od gore, http://www.coolinarika.com/slika/moj...za-paprenjake/
E sad, kako se radi paprenjak? Razvalja se tijesto i što onda? Pritisnem kalup na tijesto pa onda režem? To znači da bih trebala malo deblje razvaljati jer kad stisnem toliko da uđe u udubljenje, stanjit će se, ne?
Bed je što nije bilo nekih božićnih motiva, ali dobro.
za vikend sam radila, točno po receptu i ispali su mi pretvrdi
ne kužim gdje je greška, da li su bili predugo u pećnici ili je tijesto bilo pretanko? ima tko ideju?
Koliko soli? Prstohvat? Žličica? Pola žličice?...
SikaPika, tijesto se utisne u kalup i tako dobijes 3 keksica.
Ja imam recept za spekulas u koji ide marcipan. Ne bademi nego marcipan, cini mi se da to malo utjece na tvrdocu.
i meni ispali fini, ali jaaaaaaako tvrdi
sveki kaže da ih se treba staviti u kutiju sa poklopcem i da onda sa vremenom omekšaju
sad gledam recept, kontam da ih badem stvrdnu
e, još jedan trik za omekšavanje keksa - u kutiju u koju ste ih spremili stavite komadić jabuke
provjereno pali jer sam jednom u kutijicu u kojoj nosim M. kekse van stavila i komadić jabuke koju nije pojela, a kad sam kasnije izvadila, keksi su bili super mekani
Izmrvi u mlijeko. Nemoj bacati ako je okus fini.
spekulasi su tvrdi keksici
sve su bolji sto duze stoje, ali nece nikad biti mekani
super su uz caj, tako ih mi jedemo
probaj eksperimentirati s temperaturom i duljinom pecenja
ja uvijek pecem krace nego sto pise u receptima (takva mi je pecnica)
Moji upravo gotovi - zadnju turu sam maloprije izvadila iz pećnice. Okus je super, napravila sam malo deblje tak da nisu pretvrdi. Jedino, neznam imate li vi neke posebne kalupiće za njig onak lijepe izrezbarene, ja sam rezala obične kružiće, samo sam utisnula s ruba čaše neki uzorak ko cvjetić. E sad, to mi baš i nije ispalo naj pa mi malo izgledaju ko bogci :P
Kakve vi oblike radite?
Ja sad razmišljam da ovim svojim pljackama nabacim koju čokoladnu prugu - tek tolko da ih malo dignem....
i onda kad ih napravite napravite ovaj namaz za palacinke..preprefino: http://mari-the-gold.blogspot.com/20...loos-krem.html
Lore - zvuči prefino, mislim da ću isprobati
Ja sam ih ove godine radila po receptu iz casopisa Repete. Odlicni su, mljac, mljac! I tvrdi su, ali teta kaze da takvi bas trebaju i biti. Krckavi. A ja ih takve i pamtim. Evo mog recepta, navodno original belgijski:
550 g razenog brasna (ili pšenicno integralno)
350g najtamnijeg secera kojeg nadjete (ja koristila muscovado)
2 1/2 žlice mljevenog cimeta
15g sode bikarbone
225 g maslaca
70g mlijeka
Brasno pomijesati sa cimetom i sodom, dodati secer, sve dobro izraditi. Dodati mlijeko i maslac narezan na listiće. Umijesiti glatko i elasticno tijesto. Omotati u prozirnu foliju, spremiti u frizider najmanje na 12 sati. Sutradan tijesto istanjite valjkom, debljina cca 5mm. Nozem izrezite pravokutnike 8x4 cm ( ja sam pravila oblike modlicama, pa cu ih jos samo ukrasiti limun ocaklinom). Peci na 150 stupnjeva oko 25 min. Dobro ohladiti da ocvrsnu. moraju krckati pod zubima. Ako su mekani nakon pecenja, slobodno jos malo dopecite.Ispadnu tamni od muscovada, ali svejedno se vidi ako ih prepecete.