Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: speculas

  1. #1
    kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009
    Lokacija
    hacijenda
    Postovi
    2,433

    Početno speculas

    ima li ikakav recept za ove keksiće..nama su preeefini al,ne mogu naći recept,da bi to bilo to..

  2. #2
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,242

    Početno

    nis radila ali evo recepta http://www.coolinarika.com/recept/728627/

  3. #3
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,506

    Početno

    radim po ovom receptu:

    SPEKULAAS

    450 g brasna
    250 g secera
    50 g mljevenih badema
    1 zlicica cimeta
    1 zlicica muskatnog orascica
    sol
    60 g hladnog maslaca
    1 jaje
    5 zlica mlijeka

    Pomijesati brasno, secer, bademe, cimet, muskatni orascic i sol.
    U to narezati maslac, dodati jaje i mlijeko. Zamijesiti i ostaviti u frizideru 1 sat.
    Razvaljati na 0,5 cm debljine i kalupom rezati kekse
    Peci na 160 cca 15 min
    Neka odstoje par sati.

  4. #4
    kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009
    Lokacija
    hacijenda
    Postovi
    2,433

    Početno

    emily,jel staviš oštro ili glatko brašno?

  5. #5
    bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    5,074

    Početno

    super recept!
    thanx

  6. #6
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,506

    Početno

    Citiraj kiara79 prvotno napisa Vidi poruku
    emily,jel staviš oštro ili glatko brašno?
    glatko

  7. #7
    tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,341

    Početno

    obožavamo speculas, baš bi mogla probati ovaj receptić
    hvala

  8. #8
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    Jesu li speculas i paprenjaci isto? Mislim, znam da nisu isto, ali odprilike?
    Danas sam na sajmu antikviteta kupila kalup za paprenjake (nije antikvitet, novi je, od drvenara), ali mi nije jasno kako napraviti kekse.
    Kalup je duguljast, na svakoj strani ima tri udubljenja, motiva za kekse, poput ovoga drugog od gore, http://www.coolinarika.com/slika/moj...za-paprenjake/
    E sad, kako se radi paprenjak? Razvalja se tijesto i što onda? Pritisnem kalup na tijesto pa onda režem? To znači da bih trebala malo deblje razvaljati jer kad stisnem toliko da uđe u udubljenje, stanjit će se, ne?
    Bed je što nije bilo nekih božićnih motiva, ali dobro.

  9. #9
    mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Postovi
    919

    Početno

    za vikend sam radila, točno po receptu i ispali su mi pretvrdi

    ne kužim gdje je greška, da li su bili predugo u pećnici ili je tijesto bilo pretanko? ima tko ideju?

  10. #10
    tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Postovi
    4,018

    Početno

    Koliko soli? Prstohvat? Žličica? Pola žličice?...

  11. #11
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    SikaPika, tijesto se utisne u kalup i tako dobijes 3 keksica.

    Ja imam recept za spekulas u koji ide marcipan. Ne bademi nego marcipan, cini mi se da to malo utjece na tvrdocu.

  12. #12
    bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    5,074

    Početno

    i meni ispali fini, ali jaaaaaaako tvrdi
    sveki kaže da ih se treba staviti u kutiju sa poklopcem i da onda sa vremenom omekšaju

  13. #13
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    sad gledam recept, kontam da ih badem stvrdnu
    e, još jedan trik za omekšavanje keksa - u kutiju u koju ste ih spremili stavite komadić jabuke
    provjereno pali jer sam jednom u kutijicu u kojoj nosim M. kekse van stavila i komadić jabuke koju nije pojela, a kad sam kasnije izvadila, keksi su bili super mekani

  14. #14
    mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Postovi
    919

    Početno

    Citiraj bucka prvotno napisa Vidi poruku
    i meni ispali fini, ali jaaaaaaako tvrdi
    sveki kaže da ih se treba staviti u kutiju sa poklopcem i da onda sa vremenom omekšaju
    stavila sam ih u kutiju i poklopila. nakon pet dana nisu ni malo omekšali, čak se više ne mogu ni zagristi koliko su tvrdi

    nažalost idu u otpis. moram skužiti u čemu je točno problem, žao mi je da ih više ne napravim jer okus im je fini

  15. #15
    MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Lokacija
    Twin Peaks
    Postovi
    2,066

    Početno

    Izmrvi u mlijeko. Nemoj bacati ako je okus fini.

  16. #16
    mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Postovi
    919

    Početno

    Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Izmrvi u mlijeko. Nemoj bacati ako je okus fini.
    dobra ideja! eno ih još u kutiji, žao mi je baciti.

  17. #17
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    SikaPika, tijesto se utisne u kalup i tako dobijes 3 keksica.

    .
    zaboravih zahvaliti, hvala

    mamaduda, pokušaj ovo s jabukom

  18. #18
    kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    na moru
    Postovi
    1,163

    Početno

    Citiraj mamaduda prvotno napisa Vidi poruku
    za vikend sam radila, točno po receptu i ispali su mi pretvrdi

    ne kužim gdje je greška, da li su bili predugo u pećnici ili je tijesto bilo pretanko? ima tko ideju?
    Mislim da je 15 min dugo, probaj ih kraće peći, i možda povisiti temp. malo (pisalo je na 160). I ne skroz tanko razvaljati

  19. #19
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,506

    Početno

    spekulasi su tvrdi keksici
    sve su bolji sto duze stoje, ali nece nikad biti mekani
    super su uz caj, tako ih mi jedemo

    probaj eksperimentirati s temperaturom i duljinom pecenja
    ja uvijek pecem krace nego sto pise u receptima (takva mi je pecnica)

  20. #20
    tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Postovi
    4,018

    Početno

    Moji upravo gotovi - zadnju turu sam maloprije izvadila iz pećnice. Okus je super, napravila sam malo deblje tak da nisu pretvrdi. Jedino, neznam imate li vi neke posebne kalupiće za njig onak lijepe izrezbarene, ja sam rezala obične kružiće, samo sam utisnula s ruba čaše neki uzorak ko cvjetić. E sad, to mi baš i nije ispalo naj pa mi malo izgledaju ko bogci
    Kakve vi oblike radite?
    Ja sad razmišljam da ovim svojim pljackama nabacim koju čokoladnu prugu - tek tolko da ih malo dignem....

  21. #21

    Datum pristupanja
    May 2008
    Postovi
    849

    Početno

    i onda kad ih napravite napravite ovaj namaz za palacinke..preprefino: http://mari-the-gold.blogspot.com/20...loos-krem.html

  22. #22
    tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Postovi
    4,018

    Početno

    Lore - zvuči prefino, mislim da ću isprobati

  23. #23
    little duck avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Postovi
    325

    Početno

    Ja sam ih ove godine radila po receptu iz casopisa Repete. Odlicni su, mljac, mljac! I tvrdi su, ali teta kaze da takvi bas trebaju i biti. Krckavi. A ja ih takve i pamtim. Evo mog recepta, navodno original belgijski:

    550 g razenog brasna (ili pšenicno integralno)
    350g najtamnijeg secera kojeg nadjete (ja koristila muscovado)
    2 1/2 žlice mljevenog cimeta
    15g sode bikarbone
    225 g maslaca
    70g mlijeka

    Brasno pomijesati sa cimetom i sodom, dodati secer, sve dobro izraditi. Dodati mlijeko i maslac narezan na listiće. Umijesiti glatko i elasticno tijesto. Omotati u prozirnu foliju, spremiti u frizider najmanje na 12 sati. Sutradan tijesto istanjite valjkom, debljina cca 5mm. Nozem izrezite pravokutnike 8x4 cm ( ja sam pravila oblike modlicama, pa cu ih jos samo ukrasiti limun ocaklinom). Peci na 150 stupnjeva oko 25 min. Dobro ohladiti da ocvrsnu. moraju krckati pod zubima. Ako su mekani nakon pecenja, slobodno jos malo dopecite.Ispadnu tamni od muscovada, ali svejedno se vidi ako ih prepecete.
    Posljednje uređivanje od little duck : 20.12.2011. at 22:35

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •