u prilog temi?
http://danas.net.hr/novac/porez-na-i...00-kuna-poreza
Printable View
u prilog temi?
http://danas.net.hr/novac/porez-na-i...00-kuna-poreza
U prilog temi da imam viksu od 100 kvadrata kojoj je vrijednost 100.000,00€ mislim da mi uopće ne bi bio problem plaćati taj porez.
Mislim di su te vikendice od sto kvadrata, ja imam kuću od cca 150 i moram priznat da je to stvarno komforna kuća. Viksa za nas 4 mi ne bi trebala veća od 30-35 kvadrata, s time da bi i goste nekad mogla primiti :)
Ja imam vikendicu od skoro sto kvadrata, i bome bi mi bio i bit će mi veliki problem plaćati taj porez. Ne veliki, nego nepremostivi.
I što onda, morat ću prodati kuću za koju država tvrdi da vrijedi 100.000 eura za recimo 50.000 eura.
Stvarno uopće ne znam kako to nazvati. Otimačina, harač?
Okrupnjavanje kapitala.
:(
A kako planiraju procijeniti vrijednost kvadrata i tko ce tu procjenu financirati?
A kako će Pero koji ima nelegalno sagrađenih 150m2 na Viru platiti porez na tu viksu kad u papirima u katastru piše "kamen do koljena", da ne spominjem da nema ni "v" od vlasničkog lista?!
Njega će Linić pomaziti po guzi i reći: "Tebe nemamo u evidenciji.." ili kako?
Ili moj susjed koji je kupio prizemnicu s dvije sobe davnih 60-tih i u međuvremenu je nelegalno nadozidao do 200m2...što s tim?
Tko daje procjenu i na temelju čega?
Ja ne bih htjela sad promovirati liberalnu ekonomsku politiku niti braniti linica ali... ali smisao ovog zakona je u onome sto i kaze Linic- "sve mora biti u funkciji". Znaci, cilj drzave je aktivacija imovine u cilju generiranja poslovnih aktivnosti i time posljedicno jacanja ekonomije.
Razmisljanje je sljedece: ako netko ima 100m2 vikendice i ona stoji prazna 90% vremena onda je to "mrtvi" kapital i drzava naplacuje pausalno porez vlasniku koji tom imovinom ne generira poslovnu aktivnost. Ako je pak u najmu, onda drzava oporezuje najam ali ne i imovinu jer je vec u "gospodarskoj" funkciji. Bar sam ja tako shvatila najavu zakona. Nije nasa drzava jedina u takvom razmisljanju, u stvari nasa drzava je prakticno jedina koja do sada nije tako postupala. Samo sto se sad odjednom sve "lomi preko koljena" kako se vec kaze, ko i uvijek kod nas, umjesto nekih postupnih promjena duuuuuugo nista pa kad nam je voda ne do grla nego iznad glave onda panicno sve mijenjamo radikalno.
I ja imam kucu za odmor, na selu, nije u najmu i nadam se da necu dobiti porez (ili bar mali) jer nije uopce u stanju da bih je mogla iznajmljivati, nego je trenutno rupa bez dna za ulaganje u obnovu... ali eto, nas gust, pa cemo mozda morati snositi i ovaj dodatni trosak. Ali kad je sredim - davala bih je u najam, zasto ne. Pa da sebe malo odrzava, ko sto bi imovina i trebala raditi - biti izvor prihoda a ne uteg troskova.
Sillyme, ti stvarno misliš da je razlog oporezivanja pokretanje gospodarstva?
I da će ljudi koji će biti prisiljeni prodati svoje prevelike nekretnine (samo ne znam kome i za koje novce) taj novac uložiti u gospodarstvo, u dionice, u neke firme, da će pokrenuti biznis, obrte?
Prodat ce ih strancima za male novce.
Strancima iz kojih zemalja?
Muž mi je nedavno bio u Španjolskoj i kaže da se zaprepastio koliko apartmana i kuća je oglašeno uz cestu,sve vrvi od plakata i tabli. Velika većina toga je novoizgrađeno i nema kupaca.tako stoji već par godina. Taj nekretninski slom je Španjolsku uostalom i doveo do kolapsa.
Osim toga,nedavno sam čitala članak da je samo na crnogorskoj obali preko 10 000 novih apartmana koji već par godina čekaju kupca.
Tako da ta priča o strancima i prodaji..možda,ali zbilja za bagatelu jer je izbor( uvjetno rečeno povoljnih nekretnina) na Mediteranu ogroman.
U stvari, opet je to gledanje imovine iskljucivo u dualizmu "imam samo za sebe" ili "nemam uopce" (=prodam). Gdje je nestala ideja imovine u funkciji generiranja prihoda. Prakticno rjesenje sigurno nije prodati za 50k eur nego iznajmiti dva mjeseca a mjesec dana koristiti za sebe npr. Zar je svima samo ideja "prodati" prva na umu, a ne ideja da je to nesto sto bi trebalo donositi novac. Mislim da je ekonomska svijest u nas na jaaaako niskim granama, bez ulazenja u razloge tome.
ili uostalom prodajte za 50000eur, orocite uz 4% kamate i za 2000eur godisnje ljetujte negdje iducih n godina (namjerno zanemarujem inflaciju, da me sad ne vucete za brojkice...)
Da je to tako jednostavno,već bi to učinili. Što ako Pero nema novaca/ne želi platiti legalizaciju? Uzeti mu nekretninu? Ajde,ako je vikendica,a što ako je to kuća u kojoj živi sa svojom obitelji? Sve ih potjerati na cestu i otvoriti još pučkih kuhinja,prenoćišta,djecu raseliti po domovima?
Stvoriti još socijalnih slučajeva koji će imati pravo na pomoć iz proračuna?
Ne pričam napamet, u kvartu u kojem sam nekad živjela (Oranice-Špansko) je više od pola takvih kuća.
Ili će Pero čekati dok se njegov slučaj ne riješi,a susjed koji ima sve legalno izgrađeno će od slijedeće godine,kako Linić najavljuje, uredno dobivati uplatnice za porez?
a recimo ja koja imam zemlju na papiru nasljeđenu od oca koja se s njegove strane dijeli na nas 7, s druge strane dio ima strina ( većiiiinu) i stric manjinu, a samo strina koristi, čak ni moje stari nije ništ koristio dok je živio jer nije smio? zemlja je od najbližeg mora cca 250 km možda i više, prije u drugoj državi koja ima more nek tu,
a ja bi rado recepte kako doci (najjeftinije) do vlastite vikse na moru? kupiti teren, pa graditi, ili kupiti gotovo ili adapt starinu? ajde bas me zanima ako je netko nedavno bio u toj situaciji. bojim se da ja o tome mogu samo sanjati ali i to je nesto...
Nisam neki ludi zagovornik poreza, ali u nkim stvarima ne bi bilo loše da ih treba plćati. Jako puno zemlje i kuća je podijeljeno da djecu 8već i doraslu) od kojih neki žive vani i živo im se za to fuućka. odnosno fućka im se utoliko što to neće pokloniti braći/sestrama koji su osali u HR. Tako de gomila nekretnina nema čiste papitre niti vlasnike. Kada bi ti isto koji žive u Americi, Kanada, Australiji, Agrentini ili gdje već, morali platiti par dolara poreza, brzo bi se odrekli svog, ponekad prilično bezvrijednog dijela. I atko kuće propadaju, potencijalni kupci ih ne mogu kupiti od silnih vlasničkih zavrzlama. ne govorim samno o kućama nego i o zemljištu
molim moderatoricu da splita temu, nisam ni slutila da ce biti ovakav interes za poreze nad nekretninama. udaljili smo se od osnovne teme i previse. isprika.
ponudi naslov, molim te
imaš kuću vrati stan
to je ostlo u osamdeserim
dajte nšto novovjekovno
Imaš vikendicu-daj državi! :)))
There is no free ride... ili sve ima cijenu :D
Hvala Bogu da nemam vikendicu na moru.:mrgreen:
Vidiš koje prednosti to nosi. :lol:
imaš vikendicu - nećeš još dugo!
Ja cu ti reci moju ideju... kupiti zemljiste, i onda samo tzv. mobilnu kucu staviti na nju (ima rabljenih za oko 10.000eur). A kad vam dosadi ta - kupite drugu :D Ili drugi teren pa preselite kucu.
Adaptacija je mislim koma skupa ako nemas vremena za to pa sve placas majstore... bio nedavno u novinama prilog o dvije sestre kako su kupile starinu na korculi, kako su je obnovile sve divno i idila i mislim si ja - odakle njima novci za to - kad ono njihovi roditelji tamo zive veci dio godine. U mirovini. Pa onda vjerojatno oni rade a one "samo" placaju materijal... Mislim da te s radnicima vise kosta nego da sve srusis i gradis iznova.
(imam i ja jednu starinu u adaptaciji, iako ne na moru - i da svekar nije u mirovini nikad se ne bi makli s mrtve tocke tamo, nasih par tjedana godisnjeg jednostavno nije dovoljno za tako nesto)
Ako nece kupiti stranci jer su mit ni domaci jer nemaju, imat cemo krah kao i spanjolska:(
u HR je vrlo specifičan nedostatak razmjera između nekretnina i primanja
taj zakon, koji je u svim zemljama normalan, kod nas će biti vrlo zabavan
vani uglavnom-bogati imaju velike kuće, srednji male stanove ili su podstanari
kod nas ljudi imaju nasljedstvo (ili u 70-80ima dobivene stanove koji danas imaju cijene i na atraktivnim su lokacijama),
neće ga se odreći ni pod koju cijenu, obično daleko veće od njihovih mogućnosti
a nemaju primanja.
Mozda se oni nece odreci, ali ce im ih uzeti ovrhama :(
Gledam crno na buducnost. Ne mogu si pomoci.