djeca u vrtiću masiraju tete?!
Drage forumašice,
moja djevojčica od 6 i pol godina ispričala mi je da su cure u vrtiću masirale tetu. To mi nije bilo toliko čudno, mislila sam da se dogodilo slučajno. No, nakon što je neko vrijeme izostala iz vrtića, jučer je krenula opet, i danas mi je ispričala da su ponovno masirale tetu, tj. teta je u jednom trenutku rekla: "Ajmo, cure, koja će me masirati?",
i one su onda dizale ruke... Tako je nekoliko curica masiralo tetu.
Isto tako, i drugu tetu su ranije masirale. To je, čini se, sada postala njihova redovita aktivnost. :-(
Kao prvo, zanima me mislite li da si ove tete previše dopuštaju. Zar vrtić nije, ili bi barem trebao biti, odgojno-obrazovna ustanova?
Koji odgojni ili obrazovni cilj se ovime ispunjava?
Meni se čini da ta aktivnost nije na dobrobit djece, niti je primjerena u vrtiću. To bi se vrijeme sigurno moglo bolje iskoristiti.
Što je još zanimljivije, par djevojčica za vrijeme masaže izgovara neku čudno pjesmicu, ide otprilike ovako:
"Tri noža u leđa, tri noža u leđa,
pauk ti mrsi kosu, pauk ti mrsi kosu.
Krv ti curi po leđima(...),
Zmije ti (...)"
Prvi put je navodno teta pitala: "Otkud vam to?", jedna od djevojčica je odvratila: "Neću ti reć'", i ostalo je na tome.
Poslije toga odgajateljica više to pitanje nije postavljala, i djevojčice tu pjesmicu redovito ponavljaju dok masiraju tetu, a masiraju i jedna drugu, i dok ih teta ne gleda.
Moje drugo pitanje je - smije li odgajatelj dopustiti ponavljanje ovakvog teksta, ili treba djecu usmjeriti u konstruktivniju aktivnost,
te ponuditi primjerene dječje pjesmice? Inače ne primjećujem da uče pjesmice, niti da usvajaju dječje igre. Pjesmice i igre radili su prošle godine dok je na zamjeni bila druga odgojiteljica, i tada su za par mjeseci naučili više nego u protekle dvije godine sa svojim stalnim tetama,
a odlaskom te odgajateljice stvari su se vratile na staro.
Spremam se na razgovor u vrtić, pa bi me zanimali argumenti za i protiv. Čini mi se da se ovim krše i dječja prava, a ostvaruje se aktivnost koja nije u planu i programu rada.