Vidi rezultate ankete: Je li u redu da djeca u vrtiću "masiraju" tetu?

Glasači
45. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • u redu je

19 42.22%
  • ne znam

8 17.78%
  • nije u redu

18 40.00%
Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 94

Tema: djeca u vrtiću masiraju tete?!

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno djeca u vrtiću masiraju tete?!

Drage forumašice,

moja djevojčica od 6 i pol godina ispričala mi je da su cure u vrtiću masirale tetu. To mi nije bilo toliko čudno, mislila sam da se dogodilo slučajno. No, nakon što je neko vrijeme izostala iz vrtića, jučer je krenula opet, i danas mi je ispričala da su ponovno masirale tetu, tj. teta je u jednom trenutku rekla: "Ajmo, cure, koja će me masirati?",
    i one su onda dizale ruke... Tako je nekoliko curica masiralo tetu.

Isto tako, i drugu tetu su ranije masirale. To je, čini se, sada postala njihova redovita aktivnost.

Kao prvo, zanima me mislite li da si ove tete previše dopuštaju. Zar vrtić nije, ili bi barem trebao biti, odgojno-obrazovna ustanova?
    Koji odgojni ili obrazovni cilj se ovime ispunjava?
    Meni se čini da ta aktivnost nije na dobrobit djece, niti je primjerena u vrtiću. To bi se vrijeme sigurno moglo bolje iskoristiti.

Što je još zanimljivije, par djevojčica za vrijeme masaže izgovara neku čudno pjesmicu, ide otprilike ovako:
    "Tri noža u leđa, tri noža u leđa,
    pauk ti mrsi kosu, pauk ti mrsi kosu.
    Krv ti curi po leđima(...),
    Zmije ti (...)"

Prvi put je navodno teta pitala: "Otkud vam to?", jedna od djevojčica je odvratila: "Neću ti reć'", i ostalo je na tome.
    Poslije toga odgajateljica više to pitanje nije postavljala, i djevojčice tu pjesmicu redovito ponavljaju dok masiraju tetu, a masiraju i jedna drugu, i dok ih teta ne gleda.

Moje drugo pitanje je - smije li odgajatelj dopustiti ponavljanje ovakvog teksta, ili treba djecu usmjeriti u konstruktivniju aktivnost,
    te ponuditi primjerene dječje pjesmice?
    Inače ne primjećujem da uče pjesmice, niti da usvajaju dječje igre. Pjesmice i igre radili su prošle godine dok je na zamjeni bila druga odgojiteljica, i tada su za par mjeseci naučili više nego u protekle dvije godine sa svojim stalnim tetama,
    a odlaskom te odgajateljice stvari su se vratile na staro.

Spremam se na razgovor u vrtić, pa bi me zanimali argumenti za i protiv. Čini mi se da se ovim krše i dječja prava, a ostvaruje se aktivnost koja nije u planu i programu rada.

lisica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Moje dijete svaki dan neka od teta dočeka, zagrli, poljubi i stavi je u krilo da se pošuškaju za pozdrav. Kladim se da ni to nije u Planu i programu. Dok je dijete zadovoljno i ne predstavlja mu opterećenje, nelagodu ili bilo kakav neugodan osjećaj ne vidim problem. Sigurna sam da je to svima nekakav beznačajan ritual-ne bih to smatrala nečim problematičnim, no nismo svi isti, ti znaš najbolje svoje dijete i postupi u skladu s tim.
    Ovu pjesmicu pamtim, bila nam je hit neko vrijeme, poanta je da se cijela ta blentava brojalica i rukama pokazuje i onda se kao ovaj kome se "mrsi kosa i krv curi"-treba naježiti. Budalasta pjesmica prigodna za maškare. Ne znam, možda sam ja ležerna ali ovo mi je u rangu onih pjesmica iz crtića: "..strašna je fora biti vampir.." a neki mali bezubi lik trčkara okolo. Ili crtić Bubimir. Ili one neke lutka Monster high?? Nije li i to neprimjereno onda?
    Osobno ne vidim nigdje kršenje dječjih prava ali možda nisam kompetentna, radim sa djecom i puno puta me odvedu mimo Plana i programa, makar ja minimaliziram bilo kakav fizički kontakt baš imajući u vidu da je sve u oku promatrača i da nikad ne znaš tko bi kako što mogao protumačiti. Nerijetko se osjećam ko santa leda kad mi neko dijete priđe i od srca mi kaže: " Ja vas tako volim, vi ste meni naj, naj, naj" i onda me ili primi za ruku ili pogladi a znalo se dogoditi da curke dou i prime me za ramena, kao, ma dajte da vidite kako ja super masiram, sve svoje doma sredim, nikog ne boli glava! :p Nikad to nisam dopustila, izvučem se na škakljivost i bok. Vidim da je dobro da to odbijam. Ajme, u novinama bi završila, očigledno, u suprotnom!

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Što je još zanimljivije, par djevojčica za vrijeme masaže izgovara neku čudno pjesmicu, ide otprilike ovako:
    "Tri noža u leđa, tri noža u leđa,
    pauk ti mrsi kosu, pauk ti mrsi kosu.
    Krv ti curi po leđima(...),
    Zmije ti (...)"
    ajme, vretila si me na tren u djetinjstvo. skroz sam zaboravila na ovo.

ta cudna pjesmica, stara je 30 i vise godina.

btw. djeca rade tetei frizuru, djeca tetu lijece, djeca tetu masiraju...igra.
    jesi probala masazu sestogodisnjakinje? nema nekog ucinka :D stoga sumnjam da je iskoristavanje djecjeg rada i snage

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

skroz sam zaboravila tu pjesmicu.
    Hvala ti što si me podsjetila na nju.
    I da manje mi je strašna nego hrpa lutkica koje se nude današnjoj djeci (tu ne mislim samo na monster lutke).
    I ne vidim ništa strašno u masiranju.
    Veći mi je problem što ne primjećuješ da uče pjesmice i kojekakve druge igre, na to bi obratila više pažnje i eventualno regirala. Ok možda teta i nije neka od pjesmica i igara, možda više pažnje posvećuje crtanju i sl.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Tri noza u ledja, krv ti tece niz ledja, pauk ti mrsi kosu, najezi se! To je jos iz mog vrtica glupavi pjesmuljak. Mene to ne bi smetalo iako su rijeci malo jezive. Doduse, ako ne uce nista drugo suvislo - nie dobro. Al ovo masiranje teta mi je bas glupo nepotrebno besmisleno i za to bih trazila pojasnjenje od tete. Glede krsenja djecijih prava ja se slazem s autoricom topika!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Aaaaa i mene ova pjesmica vraca u djetinjstvo puno smo se tako igrali, mi djeca medjusobno. Bas lijepe uspomene!

Vezano za masiranje teta, iskreno - meni bas ne bi bilo drago. Ali mislim da je djeci to zabavno, sigurno bi bilo i mojoj, pa mislim da ne bih potezala to pitanje. Kod nje u vrticu toga nema, iako ima zagrljaja i pusa i sjedenja u krilu tetama. Ne znam kad bi to djeca masirala tete jer imaju dosta ispunjen program.

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

dutko_lutko, nije to ništa loše. lisica ti dobro sve veli...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj dutka_lutka prvotno napisa Vidi poruku
    Čini mi se da se ovim krše i dječja prava, a ostvaruje se aktivnost koja nije u planu i programu rada.
    đizs.
    tvoj post daje sliku da tete leže na onim stolovima za masažu, a djeca ih u suzama, u muci i znoju masiraju.
    igra, kako kaže leo. moš mislit masiranje vrtićaraca. i meni je m došla s tom forom, ajde da te masiram, uz tu pjesmu. traje 2 sek i cilj je da se naježiš. to joj je bilo jedno vrijeme zabavno.
    biće i ja onda kršim dječja prava.
    kako vam uopće padaju na pamet takve ideje.
    umjesto da si post postavila u smislu kritike da ništa ne uče u vrtiću, da ih tete nisu naučile niti jednu stvar il we.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne mislim da je to zlostavljanje niti ništa posebno strašno, ali da bi djeca mogla pametnije i sadržajnije provoditi vrijeme u vrtiću nego da masirraju tete i pjevaju ovakve idiotske pjesmice - pa, mogla bi.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj dutka_lutka prvotno napisa Vidi poruku
    Čini mi se da se ovim krše i dječja prava, a ostvaruje se aktivnost koja nije u planu i programu rada.
    Uh, uh, uh…malo preslobodno donosimo zaključke o kršenju prava. Pa netko ni kriv ni dužan ostane obilježen i prolazi torturu.

Ovo je igra, djeca sama dižu ruke, natječu se tko će masirati tetu…tako da se ostvaruje aktivnost koja je djeci zanimljiva, inače mislim da ne ju bi baš tako rado prihvaćali.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Krasna igra, mogli bi uvesti i pedikiranje tete kao slijedeći level.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    đizs.
    tvoj post daje sliku da tete leže na onim stolovima za masažu, a djeca ih u suzama, u muci i znoju masiraju.
    igra, kako kaže leo. moš mislit masiranje vrtićaraca. i meni je m došla s tom forom, ajde da te masiram, uz tu pjesmu. traje 2 sek i cilj je da se naježiš. to joj je bilo jedno vrijeme zabavno.
    biće i ja onda kršim dječja prava.
    kako vam uopće padaju na pamet takve ideje.
    umjesto da si post postavila u smislu kritike da ništa ne uče u vrtiću, da ih tete nisu naučile niti jednu stvar il we.
    pusti, ja moju molim da mi to radi. ili crta noktima po ledjima. jednom sam je uspjela nagorvoriti da me i gazi, za promjenu, ne figurativno. u zatvor samnom :D

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ne mislim da je to zlostavljanje niti ništa posebno strašno, ali da bi djeca mogla pametnije i sadržajnije provoditi vrijeme u vrtiću nego da masirraju tete i pjevaju ovakve idiotske pjesmice - pa, mogla bi.
    prvo, koliko sam shvatila, teta ih nije naucila tu pjesmicu. djeca to pokupe, prenosi se generacijama u parkicima. steta sto se gumi gumi tako ne prenosi, al dobro.

djeca imaju kutic lutaka, kuhinje, doktora, frizerski kutic. obicno se sami tamo igraju. meni je drago cuti da se i tete igraju s njima. ovo mi je u rangu striceka u nasem vrticu koji se s djecom valja po podu. bit ce da i on treba pametnije i sadrzajnije provoditi vrijeme. ili mozda i provodi, al se s klincima i igra. bas kao i ova teta.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kutići za igranje doktora, frizera i trgovine su namijenjeni za role-play igre u kojima djeca imitiraju svakodnevne situacije; masiranje baš i ne spada u takve situacije. Također, valjanje i divljanje po podu je uobičajena dječja igra, masiranje nije. I mi smo kao djeca pjevali svakakve blesave pjesmice, no ne sjećam se da je učiteljica ili tete u vrtiću podržavala i poticala pjevanje takvih pjesmica - dapače, kad bi krenula neka takva pjesmica učiteljica bi nam rekla da to nije lijepo i pjevali bismo nešto drugo. Nije znači problem što djeca od druge djece u parku čuju i imitiraju gluposti, problem je kad odrasla osoba koja bi ih trebala odgajati tako nešto podržava.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Nisam kliknula anketu jer to uopće nisam ozbiljno shvatila, to mi je pod normalno, oni su s tetama u prisnom odnosu, moš mislit što teta uštedi za fizioterapeuta jer je djeca masiraju (učinkoviti su, kaže leonisa, nema šta).

A neke dječje pjesmice (i bajke, uostalom, to je strava, ali djeca to uopće tako ne doživljavaju).

Što kažete na ovu, i to Božićnu, prigodnu, nju me naučio moj dida, uvijek mi je bila super, super jer dok se pjeva prstima se ide djetetu po ruci, od šake prema ramenu, a završi se škaklanjem na vratu.
    Sad zamislite koja groza, što bi tek ljubitelji životinja rekli:

"Ide Božić
    nosi nožić,
    siče jasenje,
    kolji, kolji, malo prasenje"

(i onda škaklj, škaklj djetetu ispod vrata, a dijete se smije ko ludo).

(prijevod- siče jasenje- to je na ikavici "siječe jasen", drvo jasen, valjda za gradele se priprema:LOL)

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

s obzirom da u dva vrtica i puno teta koje su se izmjenale nisam naisla na one koje su prenosile ulicko nasljedje, meni je i ovo slatko

gledam to iz kutka djece, sjecam se kako smo ko klinci jeli onaj gringo prah koji je bio zapravo za raditi sok, al mi smo ga sipali u dlan i lizali. pa je netko trazio liz i dali smo ga, pa drugi i tako pola ulice. ili je neko rekao daj mi pola zvake, pa smo izvadili iz usta dio, otrgli i dali. danas bi ludili na to , referirali razne bolestine koje mogu pokupiti, nehigijenske navike, svasta nesto, al djeci je to bilo djecje.
    u takvom svjetlu vidim i taj pjesmuljak.
    i iskreno, drazi mi je od kamen, papir, skare ili kako vec ide americka verzija nasih par nepar, okos bokos prdne kokos.
    trule kobile su mi puno agrsivnije, a bome i lanca probijanca boli, a uredno smo se toga igrali, pa i s tetama ili uciteljicama kasnije u skoli. pardon, drugaricama

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nena lol.
    sjecam se kako sam se jezila na tasi tasi tanana...secera da mi djete vecera. kao, sta to ucimo dijete, kakav hebeni secer za veceru? ima sisu ili palentu i jogurt.
    srecom, pa sam evoluirala od prvog djeteta

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo igrali trule kobile u srednjoj skoli. Ni dan danas mi nije jasno kako se nitko nije polomio.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Kutići za igranje doktora, frizera i trgovine su namijenjeni za role-play igre u kojima djeca imitiraju svakodnevne situacije; masiranje baš i ne spada u takve situacije.
    Pa nisam baš ni kod frizera svaki dan. Ali se svakodnevno počešljam Hvala mom dragom MM-u pa me često promasira. Budućim maserima je masiranje svakodnevica. Neki vježbaju od malih nogu

Ma, ajte, malo šale nije loše…

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Optimist prvotno napisa Vidi poruku
    Pa nisam baš ni kod frizera svaki dan. Ali se svakodnevno počešljam Hvala mom dragom MM-u pa me često promasira. Budućim maserima je masiranje svakodnevica. Neki vježbaju od malih nogu

Ma, ajte, malo šale nije loše…
    Moja djeca se svakodnevno igraju fizioterapeuta pa navlače jedna drugu za noge

Kaj se tiče masiranja u vrtiću ,ok je ako je u sklopu igre, kao npr. i frizer i sl. Samo da je umjesto tete striček i da se s curicama igra masiranja, već bi dobio kaznenu prijavu.

Pjesmica je blesava i s obzirom da se uvijek naglašava da vrtić nije samo ustanova za čuvanje djece nego i odgojno-obrazovna, onda bi i teta trebala djecu malo usmjeravati na pametnije aktivnosti i igre. Meni je ok ako djeca igraju "crnu kraljicu" "bojice" (jedan je trgovac, jedan kupac, ostali su bojice - pa kupac mora uloviti bojicu koju hoće) "krokodile, mogu li prijeći rijeku", ali "smrt bijele kosti" ne podržavam iako sam se igrala ko mala, mislim da ne bi ni tete trebale.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Vrtić je odgojno - obrazovna ustanova, ali nije to neka vojna škola ili internat da mora biti sve strogo, hladno i profesionalno. Tete u bolničkom vrtiću su znale svaki dan uzeti moje dijete, pomilovati i poljubiti i ja sam im beskrajno zahvalna na tome. Djeci ljubavi nikada dosta i bilo bi mi grozno da provode osam sati s nekim tko ih obrazuje, suodgaja, a ne zna pokazati toplinu i osjećaje. Nije vraga da se pretvaramo u američko društvo gdje vrište i na milovanje po kosi.

S druge strane, ova pjesmica mi je grozna i odvratna (ja je se ne sjećam iz djetinjstva) i ne bi mi bilo drago da je moje dijete pjeva. Što se masiranja tiče, ako u vrtiću uredno odrade sve "zadatke" koje trebaju i ostane im slobodnog vremena, ne bi mi smetalo što se igraju masiranja tete. Pa ne masiraju je po golim leđima pobogu da bi mogli reći da zlostavlja djecu ili da je nehigijenski. Ako je to samo igra u slobodno vrijeme - zašto ne.

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

a mozda te igrice ne sluze tetama za uzivanciju, nego djeci za razvoj senzomotorike?
    evo ti malo ljepsa:
    Masaža

Ide slon po leđima, (dlanovima prolazim po Ladinim leđima)
    nosi majmuna smeđega. (skupim prste i tako tupkam po leđima)
    Majmun stalno skače (prstima oponašam skokove)
    i banane žvače. (radim prstima krugove uz kralježnicu)

Po putu

U velikom kaputu (Lada mi je na krilu, ja širim ruke oko nje)
    idemo po putu
    hop – hop – hop. (oponašam tromo i sporo hodanje hopsajući koljenima)
    U malenom kaputiću ( pokazujem pristima nešto maleno)
    trčimo po putiću
    hop-hop-hop (oponašam brzo i energično gibanje
    hopsajući koljenima)

moj, osim te tri noza u leda zna i slonica, 2 brata grade kucu, kisa pada.
    oni su npr.ovo s kisom znali prosle godine prije odmora jedan drugome raditi i svima im je bilo super.
    nije mi do sad palo na pamet da bi to netko smatrao neprimjerenim

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mene je iznenadilo da vecina vas masiranje tete stavlja u kontekst prisnog i njeznog odnosa djece s tetama. Po meni to uopce ne mora nuzno znaciti bliskost ni njeznost, pa tu teta pita tko ce me masirati i naravno da se curice natjecu tko ce ugoditi teti, vecina djece imaju potrebu svidjeti se.

Mozda sam ja cudna ali meni nije isto ako tete djecu zagrle, pomaze, poljube, kao i djeca njih (i drago mi je da je tako i da su odnosi topli i takvi bi i trebali biti) i masiranje tete na zahtjev s druge strane... I sto vise o tome razmisljam i citam vas, manje mi je to masiranje simpaticno - pogotovo u kontekstu toga da nista pametnog ne uce. Ma i da su sve prosli od programa, ima bolje zabave od masaze tete.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Poptuno se slažem, Charlie, evo lajkat ću ti post - nikakva prisnost (u pozitivnom ili negativnom smislu) mi nije pala na pamet kad sam pročitala prvi post na temi. Jednostavno mislim da je to priglupa zabava, a niti ovaj dio sa natjecanjem djece koje će ugoditi teti mi se niti najmanje ne sviđa. Da se radi o razvoju senzomotorike onda bi valjda tete masirale djecu a ne obrnuto.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

meni se, između ostalog, ne da ni zamarati svakom p.... u životu, pa ni u vrtiću

(ne koristim tu riječ u rl jer sam fina, ali mi ovdje paše) .

nije nasilje, nije materijalno iskorištavanje, nije ....a ne znam što je, pa se ni ne zamaram (površna, naivna ili ležerna, votever)

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

mislim da pokretačica topica pretjeruje - moja djeca obožavaju masirati i češljati svoju baku, a baka to od njih ne traži
    a sudeći po svojoj djeci, čini mi se da njima katkad baš odgovara nešto što bi mi smatrali priglupom zabavom (imam dovoljno primjera, da ne nabrajam )

da mene osobno smeta da mi dijete u vrtiću masira tetu, ili da smatram da joj se krše dječja prava (!) išla bih na razgovor s tom tetom, i to je to

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Stvarno ne razumijem sto je vama u masiranju tete na njen zahtjev slatko, simpatično i prisno? Pogotovo kada se uzme u kontekst cijeli prvi post. Ja bi rekla da je teta u svojoj komociji samo otišla korak dalje- em niš ne radi s tom djecom pa sad još i da ju masiraju, ma daj molim te!
    Uostalom, nemaju li predškolci od 6i pol godina hrpe posla i materijala za obrađivati prije polaska u školu?
    I to sto Charlie kaze- djeca se natjecu ko ce se više svidjeti teti, to je tako.
    Takoder mi nije jasno kako mozete izjednacavati mazenje s mamom i mazenje opčenito s bliskim osobama (takoder i tete u vrtiću) s ovakvim oblikom "zabave"
    Pjesmicu, s druge strane, ne doživljavam kao neki problem koji bi se trebao rjesavati. Djeca svakakve gluposti pokupe u vrtiću.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

100% sam sigurna da je ovakva tema več bila...prije par godina. Ista stvar, masiranje teta. I znam da se povela velika rasprava i na kraju nikakav zaključak. Mislim da je sve u oku promatrača, osobno uopće ne vidim ništa loše u toj "igri" masiranja.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa evo baš sam potražila i na prvu mi se čini da je većina forumašica tada mislila da je opisana teta looooooda.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

tema je bila o masiranju djece i naplačivanju, negdje u N. Zagrebu.

pjesma je bezveze, mi je u mojem djetinstvu nismo pjevali, ali smo igrali stare kobile, negdje u 4. osnovne

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    100% sam sigurna da je ovakva tema več bila...prije par godina. Ista stvar, masiranje teta. I znam da se povela velika rasprava i na kraju nikakav zaključak. Mislim da je sve u oku promatrača, osobno uopće ne vidim ništa loše u toj "igri" masiranja.
    hvala ti
    čitam ovo i mislim jesam li ja luda, je li ovo deja vu ili je ta tema već bila

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i meni se čini da je tema bila prije 5,6 godina ?

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Pa ja bih recimo voljela da netko moga sina nauci kako masirati pa da onda mene masira.
    Meni je to simpa, pa nije da ih tjera, cure se same javljaju. Ne znam, ja u tome vidim samo dobre strane, stvaranje bliskosti, tjelesni kontakt, naucit ce vaznost masaze, shvatit ce da to nekome pomaze i da oni mogu pomoci... Koliko god se trudim, ne mogu vidjeti niti jednu manu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ako ta masaža nije u redu, nije ni slika Lukine čarobne kutije koja mi iskače, isto je malo, ko strašna

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    . steta sto se gumi gumi tako ne prenosi, al dobro.

.
    ot, nas tri mame smo prije 5 dana donijele u park lastik. malo nam je trebalo (sve tri generacija 73-75 ) , al smo se udruženim snagama prisjetili kako ide. ako smo nešto zaboravili, malo smo izmislile

sjetili smo se one o-lim-pi-ja-da, kad se provlačiš, pa one kad ideš po brojevima (1,2,3...znamo do 8, a 9 je sve skupa. valjda.) jedino se nismo sjetile one neke igre, kad je lastik jako visoko, pa onako ga s rukom spuštaš i pjevaš neku pjesmicu.

uglavnom, od tada, svaku večer-popodne se u parku igra lastik. cure su oduševljene. totalno su se zapalile i igraju po par sati . igramo i mi. svi u parku igraju lastik.
    a prvi dan smo ih satrali, mame vs djeca

baš me zanima koliko će ih držati.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne vidim u tome nikakav problem. Opcenito mislim da je puno problema u nasim glavama i da su ljudi skloni nadograditi i napuhati puno toga. Ono od muhe ne slona nego zvijer. A to onda postane izvor mnogih nevolja... A bezveze.
    Zacudilo me neki dan sto mi se teta preventivno ispricavala jer se moja m s njom igrala majke i kceri - reko pa u cem je problem? Kaze ona joj dobro vi se ne ljutite ali ne znate vi kakvih sve roditelja ima i na sta se sve naljute i rade drame.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

i ja im želim pokazati ali sam zaboravila. POMOĆ!

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa Vidi poruku
    Ne vidim u tome nikakav problem. Opcenito mislim da je puno problema u nasim glavama i da su ljudi skloni nadograditi i napuhati puno toga. Ono od muhe ne slona nego zvijer. A to onda postane izvor mnogih nevolja... A bezveze.
    Zacudilo me neki dan sto mi se teta preventivno ispricavala jer se moja m s njom igrala majke i kceri - reko pa u cem je problem? Kaze ona joj dobro vi se ne ljutite ali ne znate vi kakvih sve roditelja ima i na sta se sve naljute i rade drame.
    Moja mama je uciteljica vec jedno 30 god, kaze kako bi prije sjedila s djecom u krilu pricala im price, kad bi nekom bilo tesko (prvasici) bi ih zagrlila, kad netko padne i poljubila... Danas, kaze, ne smije nista od toga jer ju je strah kako ce roditelji reagirati...

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Meni bi bilo ok da teta i njih malo izmasira pa nek se svi malo međusobno masiraju, onda bi to već imalo konkretnog smisla

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Rivendell, Lucija Ellen, to su vec druge krajnosti...

Moram jos nesto iskomentirat pa sutim :D Interesantno mi je kako mnogim mamama na forumu smeta da ih tete zovu mama, a ne smeta im da ih djeca masiraju :D Nisam ironicna, stvarno mi je interesantno citati razna razmisljanja.

OT: i ja bih da me se podsjeti kako se igra gumi-gumi po brojevima. Sjecam se jedinice: stanes na jednu gumu; dvojka: preskocis jednu pa drugu gumu...dalje ne znam, a cini mi se da je bilo vise igara? Ja sam neki dan u parkicu curi nacrtala skolicu pa smo se igrale, zacas nas je okruzila hrpa djece

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Pa nisu djeca sama dosla na ideju da idu masirati tetu, vec teta narucuje masiranje a curice se natjecu koja ce. To mi je ogromna razlika. Takodjer se dvije curice ne masiraju medjusobno jer se tako igraju. Kad bi bilo da tetu npr bole ledja pa su tamo neka empaticna djeca dosla kao jadna teta ajmo joj pomoci onda bi mi to bilo ok. Al ovako kako pise gore mi je to bas isprazno i fuj

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ot, nas tri mame smo prije 5 dana donijele u park lastik. malo nam je trebalo (sve tri generacija 73-75 ) , al smo se udruženim snagama prisjetili kako ide. ako smo nešto zaboravili, malo smo izmislile

sjetili smo se one o-lim-pi-ja-da, kad se provlačiš, pa one kad ideš po brojevima (1,2,3...znamo do 8, a 9 je sve skupa. valjda.) jedino se nismo sjetile one neke igre, kad je lastik jako visoko, pa onako ga s rukom spuštaš i pjevaš neku pjesmicu.

uglavnom, od tada, svaku večer-popodne se u parku igra lastik. cure su oduševljene. totalno su se zapalile i igraju po par sati. igramo i mi. svi u parku igraju lastik.
    a prvi dan smo ih satrali, mame vs djeca

baš me zanima koliko će ih držati.
    Eeeee, lastik, di su ti dani....

mi smo uz skakanje na lastik pjevali u ritmu preskakanja gume "Otpi-sani, nije šala, Tihi, Prle, i još Paja..." :indoktrinirani"

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Joj, sjetila sam se još jedne genijalne brojalice nas djece SFRJ-a, ne ide uz gumi, ne znam uz što se koristila:

"Jen, dva, tri , četri, pet, šest, sedam, osam , devet, deset,
    izašao bijeli Mjesec,
    na Mjesecu krv i voda,
    živio Tito i sloboda!"

:šifraSj.Koreja:

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Lastik sad sam se sjetila u jednom trenutku je bio pravi hit imati crveni ili neki drugi u boji a ne obican bijeli!!! Aaahh ja imala i crveni i maslinasto zeleni
    Charlie za tri s jednom nogom pokupis prvi, stanes na drugi s istom nogom i preskocis, cetiri je to isto al s dvije noge, pet'je kao cetiri ali se jos nekako u skoku okrenes pa stanes s obje noge na oba lastika.
    Ajmo sad nek netko to u-ju-tubi i postati okolo, to je dio tradicije i znanje za prenijeti s koljena na koljeno!!! evo ga ima roda i prikladni smajlic

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo igrali trule kobile u srednjoj skoli. Ni dan danas mi nije jasno kako se nitko nije polomio.
    mm je kao dijete igrao najluđu igru za koju sam čula. zvala se marlon brando. a igralo se tako da svi stoje na kupu, jedan baci kamen u zrak, nitko se ne smije maknuti, i kome kamen padne na glavu taj je marlon brando. beat that.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

cvijeto
    što sve klincima ne padne na pamet
    sjećam se da smo mi imali nekakvu "indijansku vatru" gdje smo jedni drugima zavrtali kožu na rukama , "jagode" gdje smo se štipali po rukama (dok ne bi pocrvenjelo), od "olimpijade" smo imali zguljenu kožu na laktovima i koljenima...

a na gumi-gumiju se sjećam " pariške i britanske do podguza"

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj ekoi prvotno napisa Vidi poruku
    Meni bi bilo ok da teta i njih malo izmasira pa nek se svi malo međusobno masiraju, onda bi to već imalo konkretnog smisla
    Naši se ponekad grupno međusobno masiraju u vrtiću, mislim prije spavanja. Mo je bilo zanimljvo neko vrijeme pa smo Md i ja svako malo bili na masaži
    Možda masiraju i tetu, nije nikad rekla
    Isto ima neka priča uz masažu, ali sam već zaboravila kako ide.
    ali zato "Tri noža u leđa..." pamtim iz mladih dana

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajme cvijeto

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja ne znam jel mi to masiranje OK ili mi nije OK. Čitam prethodne komentare i svaki bi mogao imati smisla. Ali mi o tom masiranju ne znamo ništa. Je li to u kontekstu igre koja ide uz ovu pjesmicu? Je li to u igri 'učimo se masirati'? Je li to u sklopu nekog maženja? Je li to teta sjedi, ne radi joj se ništa pa ju djeca masiraju? Stvarno ne znamo iz postojećih činjenica.
    A pjesmica. Opet ne znam što bih mislila. Ako su djeca donijela neku bedastu pjesmicu iz parka, treba li ih teta odmah usmjeravati na nešto drugo ili je ponekad bolje pridružiti im se malo u tome i biti dio tog njihovog svijeta. Sve je to do trenutka i ovisi o sveukupnom odnosu s tom djecom. Mislim da su ovdje ipak drugi i širi problemi na planu povjerenja u tete i u ono što one rade. Jer da meni moje dijete dođe s istom pričom, ne bih se uopće zabrinula niti bih o tome razmišljala jer poznajem tete i znam da rade s ljubavlju i predano i onda mi ovo ne bi značilo ništa. Da je slučaj obrnut vjerojatno bih i to gledala drugih očima.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •