Jedno, dvoje, troje djece... kakva je razlika?
"Kad imaš jedno dijete to je kao kad imaš jedno dijete. Kad imaš dvoje, to je kao kad imaš dvadesetoro" čula sam nedavno nakon što sam rekla da bi htjela da Smjehuljica dobije seku ili bracu.
Postoje neke rečenice koje nam ostaju u pamćenju dulje od ostalih informacija, a svakodnevno ih čujemo puno i previše... tako je meni ostala ova misao. I svaki dan ju čujem. I isto tako svaki dan čujem i svoju želju da nam dođe još netko.
I onda napravim reality check koji kaže: pa ni s jednim ne stižeš sve što želiš, kako ćeš s dvoje? Pa što god radim, idem van, kuham ručak, šetam dva psa i guram kolica, kupujem u dućanu, vozim... u pozadini vrtim film "a kako bi bilo da je tu sad još i jedna beba od 2 tjedna" ili "kako bi ja sad ovo da sam trudna 7 mjeseci" ili "a što da sam trudna pa me hospitaliziraju".
Sami smo, u logističkom smislu riječi... jedna baka je preminula, deda koji živi u istoj kući s nama je blizu 90, pred par dana je imao srčani, on će također sve više trebati našu pomoć... moji roditelji su u gradu udaljenom 3 i pol sata vožnje.
MD radi non stop, rijetko dođe doma prije 7.
Znam da ima ljudi koji su u težoj logističkoj situaciji nego je ova navedena... i da imaju više od jednog djeteta. I da sve klapa. I da je sve ok. Bar prividno. Ili ipak nije?
Mi smo Smjehuljici, koja je prilično aktivna beba od 19 mjeseci dali potpunu slobodu, ništa joj nije nedostupno... no to zahtjeva i pojačani nadzor... ja nikad ne sjedim i bavim se nečim svojim dok ona šalabajza po stanu... uvijek znam što radi i korigiram ako radi nešto što ne želim da radi... uključena je u mnogo toga: pranje suđa, sušenje veša, pražnjenje perilice, pečenje kolača, mijenjanje krevetnine, sve to radim skupa s njom.
Dodatna cijena toga je obavljanje dobrog dijela kućanskih poslova dok ona spava, rano ustajanje, kuhanje ručka u 5 ujutro... puno kućanskih poslova više i ne stižem obaviti... ali svar funkcionira. Kako-tako.
I kako sad u sve to staviti još jedno dijete i zadržati kvalitetu odnosa koji imamo sa Smjehljicom, a usput pružiti i bebi koja je tek stigla sve ono na što smatram da ima pravo, sve ono što je Smjehuljica imala. Prva tri mjeseca je spavala na nama, dojila sam ju na zahtjev, reagirala na svaki plač... kako sve to uz starije dijete?
I gdje naći energiju za sve to? Već sad smo premoreni...