Polagana adaptacija na vrtić - kako
Silom prilika za koji mjesec ću morati prekinuti mirovanje i vratiti se na posao, a moje će dijete s cca 26 mjeseci krenuti u vrtić.
Mjesto nas čeka, teta mi je prilikom prvog razgovora rekla da privikavanje traje oko 2 tjedna i da od tada dijete ostaje cijeli dan.
Pročitala sam puno na tu temu, bilo je nekoliko spomena o tome da su prilagodbe trajale i znatno duže od ta 2 tjedna, pa bi me zanimalo kako ste to izveli.
U biti, čini mi se da je 2 tjedna premalo da se dijete nakon više od 2 godine kod kuće prilagodi bar koliko toliko na novonastalu situaciju, a s druge strane, jasno mi je i da prilagodba ne smije trajati predugo kako dijete ne bi vrtić počelo povezivati s majkom.
Koji je najsporiji mogući tempo prilagodbe i jesam li ja uopće u poziciji određivati svoje uvjete. To pitam radi remećenja rada grupe odnosno, jednom prilikom smo bili posjetiti vrtić i jedan dječak je počeo plakati čim nas je vidio, teta je rekla da plače jer se sjetio svoje mame :-( odnosno da smo ga mi podsjetili na nju. Zbog toga mislim da ne bi tolerirali da ja predugo boravim s njim u vrtiću. Napominjem da to ja samo mislim, možda stvari stoje i drukčije.
Kako upadamo usred godine, bojim se da tete neće imati sluha, odnosno da će biti: kako dugima tako i njemu.
Ima li vas koji ste adaptaciju odradili sporo sporo da šok bude što manji i kako je to izgledalo, koliko ste ostajali na početku, kojim tempom ste išli dalje i došli do cijelodnevnog ostanka.
Polagana adaptacija na vrtić - kako
Pa da..slamanje iliti adaptacija ljepse rečeno.
Ja sam jutros očekivala suze (bili smo doma preko cijelih praznika), ali nije ih bilo :-)