reakcija na smrt bliske osobe.... kako reagirati?
prije 2 mjeseca je umro svekar, s tim da je već mjesec i pol prije smrti bio u bolnici i cure ga nisu ni vidle ni čule. inače, živjeli smo svi zajedno u kući.
Klara (6,5) je na smrt reagirala OK, bila malo tužna, tu i tamo nešto pitala, ali nakon toga potpuno prestala.
Franka (4) u početku nije puno reagirala, čak sam i mislila da će ona to, obzirom na dob, relativno bezbolno procesuirati. međutim u zadnjih tjedan-dva je počeo pakao: ne spominje toliko često dedu, ali je postala strašno cendrasta, pekmezasta i tužna. iz velikog harambaše i veselog djeteta, okrenula se za 180 stupnjeva. stalno bi bila kod mene (rijeđe kod MM, ali oduvijek je bila više vezana za mene), noću se budi i plače, spavala bi s nama. ne želi ići u vrtić (inače ga obožava), želi ostati doma, plače kad ju ostavljam.
ne znam kaj da radim.
pričamo o dedi, odemo na grob zapaliti svijeće, govorimo kak je na nebu i kak ih odozgo gleda. govorim joj da bi deda bio tužan kad bi znao da ona plače.
mogla bi ju ostaviti par dana doma (sa svekrvom), ili ju poslati mojim starcima na more (voli ići k njima), ali se bojim da bi povratak u vrtić opet bio težak.
rekla sam joj da bi joj doma bilo dosadno jer bi bila sama, baka je stara i ne može ju čuvati ni voditi na igralište, da joj je u vrtiću ljepše jer ima prijatelje.... ali naravno da to ništa ne pomaže. naravno, svaki dan kad dođem doma mi veselo priča kak joj je u vrtiću bilo super, no drugi dan ujutro, opet ista priča: suze i moljakanje da se ostane doma.
pomagajte, da li je netko imao slično iskustvo?