Po cemu znamo da li su zamjenice u jednom ili drugom padezu, npr.u ovim recenicama- uzeo sam njezin bicikl ili vidjela sam ga u parku?
Printable View
Po cemu znamo da li su zamjenice u jednom ili drugom padezu, npr.u ovim recenicama- uzeo sam njezin bicikl ili vidjela sam ga u parku?
Znamo prema odgovorima na padežna pitanja uz pripadajuću IMENICU.
Genitiv odgovara na pitanja KOGA ili ČEGA nema?
Akuzativ odgovara na pitanja KOGA ili ŠTO vidim
Konkretan primjer iz tvog posta: uzeo sam (koga ili što = akuzativ) njezin bicikl
Eh, valjda sam to uspjela jasno sročiti.
A ovdje - mi ne razumijemo vas jezik? Akuzativ?
Ponovo je akuzativ u pitanju. Mi ne razumijemo (koga ili sto?) vas jezik.
Akuzativ je padež koji označava objekt neke radnje, postoje glagoli koji traže imenicu uz sebe jer su inače nepotpuni, a genitiv je padež koji označava pripadnost. Ako to nešto pomaže.
A pozvali smo ju na rodendan? Opet akuzativ?
Da. I trebalo bi pisati je - Pozvali smo je na rođendan.
Hvala, moze neki primjer u dativu?
Ovoj djevojčici je rođendan.
Našem mačku otpada dlaka.
Našem mačku = dativ (posvojna zamjenica + imenica), odgovara na pitanje "KOMU ili ČEMU prilazim?"
Nominativ = predmet radnje, obično subjekt u rečenici ili imenski predikat
Genitiv = posvojnost, uz nema, uz prijedloge kao što su s (balkona, otoka, mora), iz (Hrvatske, Austrije, Zagreba, Varaždina), od (prijatelja, sestre) itd.
Dativ = primatelj radnje, najčešće bez prijedloga ili uz k, prema, najčešće indirektni objekt
Akuzativ = objekt, predmet radnje, cilj kretanja; u rečenici najčešće direktni objekt
Vokativ = padež dozivanja
Lokativ = tema ili mjesto radnje, uz prijedloge na, o, po, pri, prema (neki taj stavljaju u dativ), u
Instrumental = padež društva (s priejdlogom s/sa) i sredstva (bez prijedloga)
Joj, Freja, sorry na offt - možeš li preporučiti neki prikladan pravopis za djecu (moji sad završavaju šesti i sedmi razred)?
Imamo ovaj: http://www.profil-mozaik.hr/70270-hr...zika/PR/121893, nabavljen prije 2-3 sezone na Interliberu, a baš mi je mm rekao da je unutra tražio imperativ i da nije našao (??!!! - ne kažem da nema, nisam stigla provjeriti, ali teško se u tome snaći i odraslima, a pogotovo djeci).
Da li bi ovaj bio dobra investicija (to je vjerojatno taj školski pravopis koji spominješ):
Fali mi link na školski pravopis gore:
http://www.skolskaknjiga.hr/hrv/page...40026&act=more
Da li je taj dobar za djecu u osnovnoj školi, da se mogu samostalno poslužiti?
Našeg mačka nema cijeli dan.
Nikako ne mogu shvatiti ovo izmedu ostalog vase pjesme, njihov auto, pustite nas, trazis od mene, ostavljas me, njeni roditelji...ne kuzim i ne kuzim, pase mi i G i A :oops: cak i nominativ u njeni roditelji, ajoj, joj....
Samo postavljaj pitanja kao što ti je Peterlin predložila.
tko, što-njeni roditelji
koga, čega-njenih roditelja
koga, što-njene roditelje
Pa fokusiraj se na pripadajuću IMENICU, kao što sam napisala u prvom postu. Radiš istu grešku kao što je radio moj stariji sin lani, dok je bio u šestom razredu... Fokusira se na jednu riječ, a zanemari cjelinu. Padež ima smisla samo ako gledaš cijelu rečenicu, a ne samo riječ. Ako gledaš samo zamjenicu, ne možeš znati na koje pitanje odgovara. Moraš imati širu sliku.
Vaše pjesme može biti u nominativu množine ili akuzativu - Vaše pjesme su lijepe (nominativ - tko što). Volim vaše pjesme! ( akuzativ - volim koga što)Moraš čitati šire od same riječi.
Vaše pjesme može biti i u genitivu jednine: Vaše pjesme nema na popisu. (koga čega nema)
Ne može biti dativ nikako, ni lokativ ni akuzativ (teško mi je sve to izvrtiti u glavi, lakše je kad imaš konkretnu rečenicu CIJELU, ne ovak na frtalj kako si napisala).
Ne da mi se sad sve vrtiti...ali tako ide.