Po cemu znamo da li su zamjenice u jednom ili drugom padezu, npr.u ovim recenicama- uzeo sam njezin bicikl ili vidjela sam ga u parku?
Po cemu znamo da li su zamjenice u jednom ili drugom padezu, npr.u ovim recenicama- uzeo sam njezin bicikl ili vidjela sam ga u parku?
Znamo prema odgovorima na padežna pitanja uz pripadajuću IMENICU.
Genitiv odgovara na pitanja KOGA ili ČEGA nema?
Akuzativ odgovara na pitanja KOGA ili ŠTO vidim
Konkretan primjer iz tvog posta: uzeo sam (koga ili što = akuzativ) njezin bicikl
Eh, valjda sam to uspjela jasno sročiti.
A ovdje - mi ne razumijemo vas jezik? Akuzativ?
Ponovo je akuzativ u pitanju. Mi ne razumijemo (koga ili sto?) vas jezik.
Akuzativ je padež koji označava objekt neke radnje, postoje glagoli koji traže imenicu uz sebe jer su inače nepotpuni, a genitiv je padež koji označava pripadnost. Ako to nešto pomaže.
A pozvali smo ju na rodendan? Opet akuzativ?
Posljednje uređivanje od rayna : 02.06.2014. at 09:19
Da. I trebalo bi pisati je - Pozvali smo je na rođendan.
Hvala, moze neki primjer u dativu?
Posljednje uređivanje od rayna : 02.06.2014. at 09:27
Našem mačku otpada dlaka.
Našem mačku = dativ (posvojna zamjenica + imenica), odgovara na pitanje "KOMU ili ČEMU prilazim?"
Nominativ = predmet radnje, obično subjekt u rečenici ili imenski predikat
Genitiv = posvojnost, uz nema, uz prijedloge kao što su s (balkona, otoka, mora), iz (Hrvatske, Austrije, Zagreba, Varaždina), od (prijatelja, sestre) itd.
Dativ = primatelj radnje, najčešće bez prijedloga ili uz k, prema, najčešće indirektni objekt
Akuzativ = objekt, predmet radnje, cilj kretanja; u rečenici najčešće direktni objekt
Vokativ = padež dozivanja
Lokativ = tema ili mjesto radnje, uz prijedloge na, o, po, pri, prema (neki taj stavljaju u dativ), u
Instrumental = padež društva (s priejdlogom s/sa) i sredstva (bez prijedloga)
Joj, Freja, sorry na offt - možeš li preporučiti neki prikladan pravopis za djecu (moji sad završavaju šesti i sedmi razred)?
Imamo ovaj: http://www.profil-mozaik.hr/70270-hr...zika/PR/121893, nabavljen prije 2-3 sezone na Interliberu, a baš mi je mm rekao da je unutra tražio imperativ i da nije našao (??!!! - ne kažem da nema, nisam stigla provjeriti, ali teško se u tome snaći i odraslima, a pogotovo djeci).
Da li bi ovaj bio dobra investicija (to je vjerojatno taj školski pravopis koji spominješ):
Posljednje uređivanje od Peterlin : 02.06.2014. at 10:31
Fali mi link na školski pravopis gore:
http://www.skolskaknjiga.hr/hrv/page...40026&act=more
Da li je taj dobar za djecu u osnovnoj školi, da se mogu samostalno poslužiti?
Nikako ne mogu shvatiti ovo izmedu ostalog vase pjesme, njihov auto, pustite nas, trazis od mene, ostavljas me, njeni roditelji...ne kuzim i ne kuzim, pase mi i G i Acak i nominativ u njeni roditelji, ajoj, joj....
Posljednje uređivanje od rayna : 02.06.2014. at 11:29
Samo postavljaj pitanja kao što ti je Peterlin predložila.
tko, što-njeni roditelji
koga, čega-njenih roditelja
koga, što-njene roditelje
Pa fokusiraj se na pripadajuću IMENICU, kao što sam napisala u prvom postu. Radiš istu grešku kao što je radio moj stariji sin lani, dok je bio u šestom razredu... Fokusira se na jednu riječ, a zanemari cjelinu. Padež ima smisla samo ako gledaš cijelu rečenicu, a ne samo riječ. Ako gledaš samo zamjenicu, ne možeš znati na koje pitanje odgovara. Moraš imati širu sliku.
Vaše pjesme može biti u nominativu množine ili akuzativu - Vaše pjesme su lijepe (nominativ - tko što). Volim vaše pjesme! ( akuzativ - volim koga što)Moraš čitati šire od same riječi.
Vaše pjesme može biti i u genitivu jednine: Vaše pjesme nema na popisu. (koga čega nema)
Ne može biti dativ nikako, ni lokativ ni akuzativ (teško mi je sve to izvrtiti u glavi, lakše je kad imaš konkretnu rečenicu CIJELU, ne ovak na frtalj kako si napisala).
Ne da mi se sad sve vrtiti...ali tako ide.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 02.06.2014. at 12:14