Nasilno ponašanje već u 1. razredu osnovne škole
Eto, nakon prvih lijepih dana u školi, slijede i prvi problemi. U našem razredu imamo dječaka problematičnog ponašanja. namjerio se isključivo na curice, natjerava ih, gura, ruši na pod, postavlja noge, izvrće im ruke do bola, govori im da su glupače. Suprug je prijavio svjedočanstva naše kćeri učiteljici. Dalje slijedi klasična priča: učiteljica već zna, nekoliko roditelja se također žalilo na tog dječaka, pozvana je majka u školu, dječak je bez oca, dobio je kaznu i razgovor kod pedagogice, za sad nisu dizali veliku buku oko toga.
Ne znam hoće li se to promjeniti na bolje jer poznajem tog dječaka i njegovu majku iz parkića u kvartu, već smo i tamo imali konflikt. Njegova majka je totalno nezainteresirana za ponašanje svog djeteta, sve mu tolerira, ne obazire se, ide linijom manjeg otpora. Dječaka mi je žao jer mu se vidi na licu da je zanemaren, da mu fali ljubavi, pažnje i čvrtog roditeljskog pristupa koji bi mu ulio osjećaj vrijednosti, sigurnosti, prihvaćenosti.
Kazne u školi će mislim samo gomilati njegovo nezadovoljstvo i frustraciju a kod kuće u majčinom pristupu se neće ništa promjeniti. A tek je 3. tjedan škole...što će biti za godinu, dvije, 10?
Ne prihvaćam njegovu obiteljsku situaciju kao izgovor za toleriranje njegovog ponašanja, ali što možemo? Sustav je takav kakav je, majka je takva kakva je? Što se može uopće učiniti?