dakle dajte mi recept za palačinke iz kojim pršte kalorije, debele, napunjene svim i svačim da ti bude zlo kad pojedeš hahahah.
Printable View
dakle dajte mi recept za palačinke iz kojim pršte kalorije, debele, napunjene svim i svačim da ti bude zlo kad pojedeš hahahah.
Ove dvije vrste često radim, onako od oka, pa ne znam baš količine u gram. Jedne slatke, jedne slane.
Tijesto je isto, jedino u slatke stavim veliku žlicu šećera. Za 12 velikih palačinki. Idealno je da su svi sastojci na sobnoj temp neko vrijeme (15 min)
2 cijela jaja istući
dodati oko 12 velikih punih žlica brašna ( ja stavim pola-pola, glatko i oštro)
2 žlice ulja i mrvu soli
promiješati, bude mrvasto, pa uliti oko 1 dl mineralne vode (tu dodati šećer, ako želite)
miješati i dodavati mlijeko, malo po malo, do željene gustoće ( onako da se lako izlijeva iz paja (šeflja, valjda)
Slatke:
Ispečem 12 velikih palačinki, promjer tave mislim 24 cm.
Izmiješam vilicom, ne mikserom, jedno jaje sa šećerom, dodam jedan svježi sir ( 500g) i vrhnje (oko pola posudice)
Namažem palačinke i zarolam.
U posudi rastopim šećer, par žlica sa malo vode, da karamelizira i na kraju dodam komadić maslaca i ostatak vrhnja.
Namažem maslacem posudu za pečenje ( ja keramičku) posložim palačinke, polijem karamelom i u pećnicu nekih pola sata na 180.
Mljac, a kalorije nema šanse izbrojiti :)
Slane:
Ispečem oko 3 palačinke po osobi, malo tanje od slatkih.
narežem pileća prsa na sitne kockice ( od kosti skuham juhicu sa povrćem) i ispečem na vrućem ulju, kratko, malo podlijem vodom pri kraju pečenja.
ulijem oko 3 dl vrhnja, sol i papar.
U svaku palačinku stavim oko 2 žlice mesa sa vrhnjem i zamotam na četverokut.
U originalu se palačinke pohaju i ispeku u dubokom ulju, ali meni je to ipak previše, pa ih samo ovako "gole" zapečem par minuta, prelivene vrhnjem po vrhu, ne previše.
Zelena salata uz to je zakon. Kalorije....ne brojim :)
Nadam se da će ti se ovi moji uradci svidjeti.
Ja sam ih nekad punila sa mljevenim mesom, klasika dinstano na luku pa ih preklopim na cetvrtine i poham.
Bude fino ali tesko.
Sad utrpam piletinu i povrce kao za juhu (sta imam kod kuce), posebno izdinstam luk i onda stavim to povrce i meso iz juhe da se malo prodinsta.
Na kraju dodam malo vrhnja i trapista i s tim ih punim, zarolam kao sarmice (puno je bolje).
Na kraju imas i juhu i glavno jelo ;-)
Sent from my iPhone using Tapatalk
betty, ja sam mala beba za tebe :lool:
ja praktički ne kompliciram. volim ih, to se zna :mrgreen:, ali jedem ih na standardan način- orasi, pekmez, nutela i orasi :lool: (meni najdraže). inače, ta kombinacija ima i u vafl kafiću u masarykovoj, zove se zagreb waffles :mrgreen:
jedino imam dvije varijacije- obične, moja djeca kažu "hrvatske" i deblje, manje koje zovu "američke"
Ja sam lijena za klasične palačinke. Iako imam i namjensku tavu i učim sinove (zapravo mlađega, stariji se na njih ne pali) kako da si ih sami naprave.
Za mene su američke palačinke. Ali nemam nikakav recept... ja to onako, iz glave. Tijesto je slično kao kod Beti - 2 jaja, 1 žlica šećera ili 1 vrećica vanilin šećera, 1 čajna žlica praška za pecivo, desetak žlica brašna, 2-3 žlice pšeničnog griza, prstohvat soli... pa dodajem mlijeko do željene gustoće, ali to je gušće nego za klasične palačinke (ide manje mlijeka).
Od ove mjere izađe mi 18-21 kom (ovisno o veličini). Pržim na ulju u velikoj širokoj tavi, odjednom 6 ili 7 komada. Okrećem viljuškom.
Najbolje su mi prazne, kako bi rekli moji dečki "bez ničega".
Moj stariji sin će isto pojesti 2-3 bez ničega.
Muž i mlađi sin će ih pojesti cijelu hrpetinu, zalivene javorovim sirupom, umočene u domaći džem (najradije od kupine, ali može i ribizl i slično). Ako sam baš jako dobre volje, može mi se dogoditi da skuham vajnšato za umakanje, ali nisam to radila duuuugo, predugo. Češće ih jedu sa šlagom i ribanom čokoladom i&ili mljevenim orasima, s medom... što im padne na pamet i što zateknu. Omiljeni zaljev neko vrijeme je bio žlica džema od cijelih višanja + sladoled.
Budući da sam jaaako lijena, ne kuham vajnšato na pari nego na najmanjem plinskom plameniku. I nemam recept, to isto ide "ofrlje", ali moram znati unaprijed da ću ga raditi jer u njega idu samo žumanjci, a preostale bjelanjke frk u tijesto za palačinke.
volim i ja te male, debele palacinke :) pa jos s pekmezom od sljiva kojeg sam sama skuhala...
Ja napravim klasične palačinke, napunim ih šunkom i sirom i napravim trokut.
Uvaljam u jaje i cornflakes ( cornflakes izmrvim na skroz sitno i koristim umjesto krušnih mrvica, strašno je fino i hrskavo) , pa stavim na tavu par minuta sa obje strane dok se ne zahrskave. Uz to obavezno tartar.
puno ideja, super!dajte mi još ideje za slatko punilo , a da nije klasični namaz..ono restoranske bombe od palačinke - kraljevske
ja radim dorađeni crepes suzette
dakle ispečem palačinke (poželjno da budu malo žilavije, ne prhke, da ne pucaju)
iscijedim naranče, dodam još gustog soka (sve odokativno), ulijem u lonac u kojem sam malo karamelizirala šećer
palačinke punim sa orasima (šećer po želji) presavinute na trokute (onako na pola, pa još na pola) i slažem u onaj lonac sa sokom koji je malo provrio
4 palačinke jedna do druge, pa na njih još 4 i tako redom koliko palačinki imaš
sve lagano kuham otprilike 10ak minuta da se sok upije u palačinke (inače, sok taman lagano dođe do najgorenjeg sloja palačinki)
trebalo bi i flambirati prije posluživanja, ali taj dio preskačem jer ne znam flambirati (ali jednom ću probati, pa što bude)
kad stavljam na tanjur, rastvorim malo palačinku, ubacim kuglu sladoleda od vanilije, prelijem sa čokoladnim preljevom i malo zalijem sokom u kojem su se kuhale palačinke
bon apetit
meni su ove prefine a ne zahtjevaju puno vremena (ne poha ih se, samo se dodatno zapeku u vatrostalnoj), slane doduše, ali sočne i ukusne
http://www.coolinarika.com/recept/pa...s#content_info
Ja bih ove snickers palačinke napravila s nutelom i sjeckanim kikirikijem, i poslužila uz to sladoled od vanilije.
mmm
obične palačinke namažeš čokoladom, staviš malo sladoleda, posipaš to orasima, zarolaš, ukrasiš šlagom, pošpricaš čokoladom i posipaš još malo oraha :mrgreen:
po želji ispod sladoleda možeš staviti kolutiće banane (ja to zovem majmunske palačinke)
umjesto čokolade može ići i neki fini pekmez (al onda ne idu banane, jel)
super mi je i punjenje pekmez+vrhnje (kiselo, da, da)
evo sličnu varijantu upravo jedem -palačinke s nutelom, orasima i sladoledom.
Od nadjeva mi je na kraju ipak najbolja klasika: crni pekmez od šljiva i tzv. "predratne" palačinke (sa sirom i cvebama, prelivene vrhnjem i zapečene).
Mi, doduše integralne i bez šećera, namažemo maslacem od indijskih oraščića i onda preko medom. Ima i ona,j ja ga zovem waldorf namaz za djecu - u zdjelici pomješaš maslac, med i sok limuna. Jako fino i zasitno djeci.
Evo palačinke koje su malo pimpljave za napraviti, ali su jako fine; dugo ih već nisam pravila i sad sam ih se baš zaželjela kad sam vidjela temu.
KREM-PALAČINKE
8 žumanjaka
80 g štaub-šećera
80 g putra
80 g brašna
8 bjelanjaka - snijeg
0.5 l mlijeka
Pjenasto se umute putar i šećer, doda se jedno po jedno žumanjce, zatim brašno i snijeg od bjelanjaka. Na kraju se lagano umuti mlijeko.
Palačinke se peku tako da se zagrabi i pjenasti i tekući dio smjese, a peku se samo s jedne strane i slažu na tanjur jedna na drugu, kao torta. Svaka palačinka se pospe s gornje, nepečene strane, s malo vanilin-šećera i dosta mljevenih oraha (može se posipati i sa šećerom u prahu, ali meni to bude preslatko).
Mi volimo palacinke s cokoladom/Nutellom u kombinaciji s domacim dzemovima (najdrazi za kombiniranje su marelica, malina, jagoda, visnja i mandarina) te posipane mljevenim orasima/ljesnjacima/bademima.
Palacinke radim od kombinacije bijelog i graham brasna te zobenih mekinja.