Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Recept za bombastične palačnike

  1. #1
    pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,984

    Početno Recept za bombastične palačnike

    dakle dajte mi recept za palačinke iz kojim pršte kalorije, debele, napunjene svim i svačim da ti bude zlo kad pojedeš hahahah.
    Posljednje uređivanje od pužić : 11.10.2014. at 18:14

  2. #2
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,293

    Početno

    Ove dvije vrste često radim, onako od oka, pa ne znam baš količine u gram. Jedne slatke, jedne slane.
    Tijesto je isto, jedino u slatke stavim veliku žlicu šećera. Za 12 velikih palačinki. Idealno je da su svi sastojci na sobnoj temp neko vrijeme (15 min)

    2 cijela jaja istući
    dodati oko 12 velikih punih žlica brašna ( ja stavim pola-pola, glatko i oštro)
    2 žlice ulja i mrvu soli
    promiješati, bude mrvasto, pa uliti oko 1 dl mineralne vode (tu dodati šećer, ako želite)
    miješati i dodavati mlijeko, malo po malo, do željene gustoće ( onako da se lako izlijeva iz paja (šeflja, valjda)


    Slatke:
    Ispečem 12 velikih palačinki, promjer tave mislim 24 cm.
    Izmiješam vilicom, ne mikserom, jedno jaje sa šećerom, dodam jedan svježi sir ( 500g) i vrhnje (oko pola posudice)
    Namažem palačinke i zarolam.

    U posudi rastopim šećer, par žlica sa malo vode, da karamelizira i na kraju dodam komadić maslaca i ostatak vrhnja.

    Namažem maslacem posudu za pečenje ( ja keramičku) posložim palačinke, polijem karamelom i u pećnicu nekih pola sata na 180.

    Mljac, a kalorije nema šanse izbrojiti

    Slane:
    Ispečem oko 3 palačinke po osobi, malo tanje od slatkih.
    narežem pileća prsa na sitne kockice ( od kosti skuham juhicu sa povrćem) i ispečem na vrućem ulju, kratko, malo podlijem vodom pri kraju pečenja.
    ulijem oko 3 dl vrhnja, sol i papar.

    U svaku palačinku stavim oko 2 žlice mesa sa vrhnjem i zamotam na četverokut.
    U originalu se palačinke pohaju i ispeku u dubokom ulju, ali meni je to ipak previše, pa ih samo ovako "gole" zapečem par minuta, prelivene vrhnjem po vrhu, ne previše.

    Zelena salata uz to je zakon. Kalorije....ne brojim

    Nadam se da će ti se ovi moji uradci svidjeti.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 11.10.2014. at 18:44

  3. #3

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,309

    Početno

    Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ove dvije vrste često radim, onako od oka, pa ne znam baš količine u gram. Jedne slatke, jedne slane.
    Tijesto je isto, jedino u slatke stavim veliku žlicu šećera. Za 12 velikih palačinki. Idealno je da su svi sastojci na sobnoj temp neko vrijeme (15 min)

    2 cijela jaja istući
    dodati oko 12 velikih punih žlica brašna ( ja stavim pola-pola, glatko i oštro)
    2 žlice ulja i mrvu soli
    promiješati, bude mrvasto, pa uliti oko 1 dl mineralne vode (tu dodati šećer, ako želite)
    miješati i dodavati mlijeko, malo po malo, do željene gustoće ( onako da se lako izlijeva iz paja (šeflja, valjda)


    Slatke:
    Ispečem 12 velikih palačinki, promjer tave mislim 24 cm.
    Izmiješam vilicom, ne mikserom, jedno jaje sa šećerom, dodam jedan svježi sir ( 500g) i vrhnje (oko pola posudice)
    Namažem palačinke i zarolam.

    U posudi rastopim šećer, par žlica sa malo vode, da karamelizira i na kraju dodam komadić maslaca i ostatak vrhnja.

    Namažem maslacem posudu za pečenje ( ja keramičku) posložim palačinke, polijem karamelom i u pećnicu nekih pola sata na 180.

    Mljac, a kalorije nema šanse izbrojiti

    Slane:
    Ispečem oko 3 palačinke po osobi, malo tanje od slatkih.
    narežem pileća prsa na sitne kockice ( od kosti skuham juhicu sa povrćem) i ispečem na vrućem ulju, kratko, malo podlijem vodom pri kraju pečenja.
    ulijem oko 3 dl vrhnja, sol i papar.

    U svaku palačinku stavim oko 2 žlice mesa sa vrhnjem i zamotam na četverokut.
    U originalu se palačinke pohaju i ispeku u dubokom ulju, ali meni je to ipak previše, pa ih samo ovako "gole" zapečem par minuta, prelivene vrhnjem po vrhu, ne previše.

    Zelena salata uz to je zakon. Kalorije....ne brojim

    Nadam se da će ti se ovi moji uradci svidjeti.
    ovo sve zvuči fantastično!!!!!

    mislim da sam od samog čitanja dobila par kila

  4. #4
    Bubimitka81 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012
    Postovi
    1,522

    Početno

    Ja sam ih nekad punila sa mljevenim mesom, klasika dinstano na luku pa ih preklopim na cetvrtine i poham.
    Bude fino ali tesko.
    Sad utrpam piletinu i povrce kao za juhu (sta imam kod kuce), posebno izdinstam luk i onda stavim to povrce i meso iz juhe da se malo prodinsta.
    Na kraju dodam malo vrhnja i trapista i s tim ih punim, zarolam kao sarmice (puno je bolje).
    Na kraju imas i juhu i glavno jelo



    Sent from my iPhone using Tapatalk

  5. #5
    Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    10,626

    Početno

    betty, ja sam mala beba za tebe
    ja praktički ne kompliciram. volim ih, to se zna , ali jedem ih na standardan način- orasi, pekmez, nutela i orasi (meni najdraže). inače, ta kombinacija ima i u vafl kafiću u masarykovoj, zove se zagreb waffles

    jedino imam dvije varijacije- obične, moja djeca kažu "hrvatske" i deblje, manje koje zovu "američke"
    Posljednje uređivanje od Anci : 11.10.2014. at 22:17

  6. #6
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Ja sam lijena za klasične palačinke. Iako imam i namjensku tavu i učim sinove (zapravo mlađega, stariji se na njih ne pali) kako da si ih sami naprave.

    Za mene su američke palačinke. Ali nemam nikakav recept... ja to onako, iz glave. Tijesto je slično kao kod Beti - 2 jaja, 1 žlica šećera ili 1 vrećica vanilin šećera, 1 čajna žlica praška za pecivo, desetak žlica brašna, 2-3 žlice pšeničnog griza, prstohvat soli... pa dodajem mlijeko do željene gustoće, ali to je gušće nego za klasične palačinke (ide manje mlijeka).

    Od ove mjere izađe mi 18-21 kom (ovisno o veličini). Pržim na ulju u velikoj širokoj tavi, odjednom 6 ili 7 komada. Okrećem viljuškom.

    Najbolje su mi prazne, kako bi rekli moji dečki "bez ničega".

    Moj stariji sin će isto pojesti 2-3 bez ničega.

    Muž i mlađi sin će ih pojesti cijelu hrpetinu, zalivene javorovim sirupom, umočene u domaći džem (najradije od kupine, ali može i ribizl i slično). Ako sam baš jako dobre volje, može mi se dogoditi da skuham vajnšato za umakanje, ali nisam to radila duuuugo, predugo. Češće ih jedu sa šlagom i ribanom čokoladom i&ili mljevenim orasima, s medom... što im padne na pamet i što zateknu. Omiljeni zaljev neko vrijeme je bio žlica džema od cijelih višanja + sladoled.

    Budući da sam jaaako lijena, ne kuham vajnšato na pari nego na najmanjem plinskom plameniku. I nemam recept, to isto ide "ofrlje", ali moram znati unaprijed da ću ga raditi jer u njega idu samo žumanjci, a preostale bjelanjke frk u tijesto za palačinke.

  7. #7
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,293

    Početno

    volim i ja te male, debele palacinke pa jos s pekmezom od sljiva kojeg sam sama skuhala...

  8. #8
    Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,100

    Početno

    Ja napravim klasične palačinke, napunim ih šunkom i sirom i napravim trokut.
    Uvaljam u jaje i cornflakes ( cornflakes izmrvim na skroz sitno i koristim umjesto krušnih mrvica, strašno je fino i hrskavo) , pa stavim na tavu par minuta sa obje strane dok se ne zahrskave. Uz to obavezno tartar.

  9. #9
    pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,984

    Početno

    puno ideja, super!dajte mi još ideje za slatko punilo , a da nije klasični namaz..ono restoranske bombe od palačinke - kraljevske

  10. #10
    Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    čardak
    Postovi
    3,285

    Početno

    ja radim dorađeni crepes suzette
    dakle ispečem palačinke (poželjno da budu malo žilavije, ne prhke, da ne pucaju)
    iscijedim naranče, dodam još gustog soka (sve odokativno), ulijem u lonac u kojem sam malo karamelizirala šećer
    palačinke punim sa orasima (šećer po želji) presavinute na trokute (onako na pola, pa još na pola) i slažem u onaj lonac sa sokom koji je malo provrio
    4 palačinke jedna do druge, pa na njih još 4 i tako redom koliko palačinki imaš
    sve lagano kuham otprilike 10ak minuta da se sok upije u palačinke (inače, sok taman lagano dođe do najgorenjeg sloja palačinki)
    trebalo bi i flambirati prije posluživanja, ali taj dio preskačem jer ne znam flambirati (ali jednom ću probati, pa što bude)
    kad stavljam na tanjur, rastvorim malo palačinku, ubacim kuglu sladoleda od vanilije, prelijem sa čokoladnim preljevom i malo zalijem sokom u kojem su se kuhale palačinke

    bon apetit

  11. #11

  12. #12

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,822

    Početno

    meni su ove prefine a ne zahtjevaju puno vremena (ne poha ih se, samo se dodatno zapeku u vatrostalnoj), slane doduše, ali sočne i ukusne
    http://www.coolinarika.com/recept/pa...s#content_info

  13. #13

    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,530

    Početno

    Ja bih ove snickers palačinke napravila s nutelom i sjeckanim kikirikijem, i poslužila uz to sladoled od vanilije.

  14. #14
    pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,984

    Početno

    mmm

  15. #15
    kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    početak Slavonije
    Postovi
    2,137

    Početno

    obične palačinke namažeš čokoladom, staviš malo sladoleda, posipaš to orasima, zarolaš, ukrasiš šlagom, pošpricaš čokoladom i posipaš još malo oraha

  16. #16
    kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    početak Slavonije
    Postovi
    2,137

    Početno

    po želji ispod sladoleda možeš staviti kolutiće banane (ja to zovem majmunske palačinke)
    umjesto čokolade može ići i neki fini pekmez (al onda ne idu banane, jel)
    super mi je i punjenje pekmez+vrhnje (kiselo, da, da)
    Posljednje uređivanje od kljucic : 12.10.2014. at 17:08

  17. #17
    pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,984

    Početno

    evo sličnu varijantu upravo jedem -palačinke s nutelom, orasima i sladoledom.

  18. #18
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Od nadjeva mi je na kraju ipak najbolja klasika: crni pekmez od šljiva i tzv. "predratne" palačinke (sa sirom i cvebama, prelivene vrhnjem i zapečene).

  19. #19
    palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012
    Postovi
    3,249

    Početno

    Mi, doduše integralne i bez šećera, namažemo maslacem od indijskih oraščića i onda preko medom. Ima i ona,j ja ga zovem waldorf namaz za djecu - u zdjelici pomješaš maslac, med i sok limuna. Jako fino i zasitno djeci.

  20. #20
    Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    7,898

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Od nadjeva mi je na kraju ipak najbolja klasika: crni pekmez od šljiva i tzv. "predratne" palačinke (sa sirom i cvebama, prelivene vrhnjem i zapečene).

    Joooj, da.
    Mrak!
    Mogla bih to jesti non stop

  21. #21
    Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,064

    Početno

    Evo palačinke koje su malo pimpljave za napraviti, ali su jako fine; dugo ih već nisam pravila i sad sam ih se baš zaželjela kad sam vidjela temu.

    KREM-PALAČINKE

    8 žumanjaka
    80 g štaub-šećera
    80 g putra
    80 g brašna
    8 bjelanjaka - snijeg
    0.5 l mlijeka

    Pjenasto se umute putar i šećer, doda se jedno po jedno žumanjce, zatim brašno i snijeg od bjelanjaka. Na kraju se lagano umuti mlijeko.
    Palačinke se peku tako da se zagrabi i pjenasti i tekući dio smjese, a peku se samo s jedne strane i slažu na tanjur jedna na drugu, kao torta. Svaka palačinka se pospe s gornje, nepečene strane, s malo vanilin-šećera i dosta mljevenih oraha (može se posipati i sa šećerom u prahu, ali meni to bude preslatko).

  22. #22
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Mi volimo palacinke s cokoladom/Nutellom u kombinaciji s domacim dzemovima (najdrazi za kombiniranje su marelica, malina, jagoda, visnja i mandarina) te posipane mljevenim orasima/ljesnjacima/bademima.

    Palacinke radim od kombinacije bijelog i graham brasna te zobenih mekinja.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •