Citiraj:
Ne znam kako vi zamišljate nastavu informatike u osnovnoj školi, ali meni je to nešto kao ECDL, bez excela i baza podataka. Bez programiranja, programskih jezika itd.
I mislim da bi svako dijete do 4 razreda trebalo znati osnovne radnje, tipa otvori word, napiši nešto, spremi, malo o mapama, malo cut, copy, paste...
Za to ne treba matematika.
i
Citiraj:
Inace, ja bi u nastavi informatike furala princip korisnickih aplikacija office paketa, editiranje slika i videa, osnovne administracije os-a (win i pingvin), osnova mreznih povezivanja, sigurnosti na internetu (a i inace), koje su metode pretrazivanja, lekcije o privatnosti i anonimnosti (kao i pseudoanonimnosti - npr to sto imas neki glupi nick na FB ne znaci da te drzava ne moze pronaci u 15 minuta), zatim svakako bar svaki drugi tjedan na bar dijelu sata bi bila i neka igra koju bi isprobali ali i analizirali i vidjeli da li im se svidjela ili ne, sto bi unaprijedili i sl. Dala bih im svakako da malo raskopaju neko racunalo, pogledaju koji "how its made" filmic o proizvodnji hw, a u visim razredima i koji dobar dokumentarac o nacinima kako su nastajale najvece informaticke tvrtke, a i kako su propadale :mrgreen:
Sto se programiranja tice, generalno bi im dala do nivoa pisanja pseudokoda i mozda koje rudimentarne web stranice u visim razredima, a pravo programiranje, 3D modeling i pricice o binarnim sustavima bi ostavila za one koje to vise interesira na naprednim satovima.
a to se može ostvariti i kroz nastavu drugih predmeta ili uvođenjem određenih IT modula.
Citiraj:
Nitko se ne usuđuje reći da učiti djecu robotiku više vrijedi nego hrpa zastarjele lektire s kojom se ionako današnje generacije ne mogu poistovjetiti. Nitko se ne usuđuje reći da su stotine nastavnika društvenih predmeta višak, a tehnologije manjak – i zato će uredno nastaviti po starom. Učiti djecu da sutra sjede na birou rada. Učiti djecu da znaju podatke napamet, a o korelacijama nemaju pojma. Učiti djecu da budu u političkom smislu borgovske radilice, a ne samosvjesni pojedinci.
Školu treba reformirati, ujednačiti uvjete i kriterije rada, ali nikako se ne slažem da će uvođenje robotike sama po sebi pridonijeti samosvijesti budućih generacija. Nije to tako jednostavno. Šteta što Vojković nije napisao koje bi to društvenjake izbacio iz škola :roll: (ako izuzmemo vjeronauk).