Beba 5 mj. malo dobiva na tezini
Moj djecak je od 4. do 5. mjeseca dobio samo 150g!
Iskljucivo dojimo, ispod je rezime dobivanja na tezini po mjesecima, kao i duzina i obim glave pri rodjenju i sada (nemam to po mjesecima):
3850, 54 cm, og 36, rodjenje, u terminu, hitni carski rez, apgar 9/9
3650 5 dana, otpust
5150 1 mj.
6100 2 mj.
6750 3 mj.
7250 4 mj.
7400 5 mj. 69 cm, og 41
Kaki i piski dovoljno po mom misljenju, kaki svaki drugi ili cak svaki dan, a pelena je bar malo mokra svaki put kad ga presvlacimo (svaka 3h tokom dana, a tokom noci ne presvlacimo pa ujutro bude bas teska i natopljena).
Ostali parametri i motoricki razvoj su odgovarajuci za dob.
Pokusavam ga stavljati sto cesce na dojku, ali on ima svoj ritam, i kad nece nece, uzalud nudim, okrece glavu i buni se. Trenutno tokom dana imamo oko 4 podoja, i nocu 2-3. Kada doji, otprilike je 5 minuta na dojci, najcesce desnu nece nikako, mada je stalno prvu nudim, a ponekad prihvati, pa je onda to max 2-3 minute desna + 5 minuta lijeva. Radim kompresije pred kraj, da ga uspijem bar malo duze zadrzati.
Pedijatrica je preporucila da odmah pocnemo dohranu vocnim kasicama (jabuka i banana), a ukoliko tokom 15 dana beba ne dobije 300 g (bili smo 15.1.) da moramo uvesti i dohranu adaptiranim mlijekom uz dojenje i vocne kasice.
Nisam (jos) poslusala, jos uvijek samo dojimo, ali s obzirom da sam sigurna da nece dobiti ovih 300 g za 2 sedmice, ne znam sta da radim. Svjesna sam da je 150 g za mjesec premalo, ali dohrana mi se ne uvodi do punih 6 mj, a adaptirano milijeko bih zeljela izbjeci zauvijek ako je ikako moguce.
Jos bih napomenula da je zadnjih nekoliko dana jako nemiran na dojci, povuce par puta pa se izmakne i place, pa tako u krug. Izbijaju mu donja dva zuba, pa vjerujem da je to razlog. Dojke su mi jako mekane i izdjalicom navecer nakon zadnjeg dojenja pred spavanje izvucem samo par ml, mada znam da to nije mjerilo, ali stvorio mi se neki crv sumnje o kolicini mlijeka, pogotovo uz ovako mali prirast tezine za mjesec dana.
Hvala unaprijed za misljenje i savjete.