Znate li možda kako ide računanje mirovinskog staža kad je netko zaposlen samo pola radnog vremena?
Da li se 2 godine rada računaju kao 1 godina mirovinskog ili 2? :?
Printable View
Znate li možda kako ide računanje mirovinskog staža kad je netko zaposlen samo pola radnog vremena?
Da li se 2 godine rada računaju kao 1 godina mirovinskog ili 2? :?
Moja mama ti tak radi vec godinama i njoj je sigurno 2 godine rada= 1 godina staza.
:(
Sh***t... a baš sam mislila otkazati jednu polovicu radnog vremena...
a ništ onda, deri po starom dok se ne pojavi nešto bolje :cry:
Nemoj odustat samo zbog moje informacije, pitaj jos nekog, mozda ima i drugih verzija.
nema drugih verzija. koliko posto radis, toliki ti je staz. ako radis 25%, onda trebas 4 godine da bi skupila 1 godinu staza.
Mislim da si možeš plaćati sama za ovu drugu polovicu.
i to je tocno. :)
TinnaZ, pa to i radim trenutno :/
Malo pojašnjenje: pola radnog vremena zaposlena sam u školi, pola u privatnoj firmi.Citiraj:
Amalthea prvotno napisa
E sad, ako ja dam otkaz u privatnoj firmi, da li ja mogu i kako (na temelju čega, ne mogu valjda samo iz neba pa u rebra) uplaćivati preostalu polovicu.
Npr. kao poljoprivrednik i sl.?
Mislim da možeš samo tako bez objašnjavanja (ionako nećeš ništa dobiti penzije od toga obaveznog I stupa mirovinskog, pa im je bitno samo da pokupe lovu tko nudi, he, he). Ali trebalo bi valjda pisati u nekakvom Zakonu, a možeš i pitati na HZMO mada se to meni pokazalo napouzdano (jedan put jedan odgovor drugi puta drugi)Citiraj:
Amalthea prvotno napisa
Ti si sama plaćaš?
Ne, ali su mi nudili na HZMO da si sama plaćam ako budem uzela 3-godišnje mirovanje radnog odnosa (do 3 godine starosti djeteta). Obzirom da mi to neće utjecati na visinu mirovine (kao nitko neće potvrditi ali je ustvari tako), nego samo na duljinu radnog staža; skoro sam sigurna da neću davati tih 450kn. Radije bih te novce dala za dobrovoljnu mirovinsku štednju, ili za životno (što si već plaćam)
Ček, ček - znači 450 kn mjesečno i time "kupuješ radni staž"? Pa to mi je puno povoljnija opcija od trenutne.
A životno nam uplaćuje MM enivej.
kad dođeš po majicu, lijepo mi objasniš
Da, to je ako koristiš mirovanje radnog odnosa do 3 godine starosti djeteta, ili ako si uplaćuješ kao nezaposlena osoba.
Ako si zaposlena, pa si uplaćuješ za druga 4 sata za koja si nezaposlena - za to ne znam, ali logično je da bi trebalo biti još manje.
A zakaj si ja onda, budala, ne plaćam taj staž? A kam uopće ići to tražiti?
Javi se na mirovinsko (HZMO)