sto s prekrasnim maraska visnjama?
rodila visnja koju smo posadili kad se mislav rodio
ja bi ono slatko sto vidjam po prozorima u teglama :lol: , samo ne znam kako se radi
zna netko?
Printable View
sto s prekrasnim maraska visnjama?
rodila visnja koju smo posadili kad se mislav rodio
ja bi ono slatko sto vidjam po prozorima u teglama :lol: , samo ne znam kako se radi
zna netko?
Baš se danas nakupovala domaćih, ali nikako se sjetit kako ide....znam da mama stavi u teglu 2/3 višanja i ostatak šećera, i to stoji u staklenoj tegli na suncu. pa se procjedi kad bude rastopljeno....
kako zatvori? vakumira ili?
samo zatvori običnim poklopcem....a sunce zgrije zrak pa se pottlači
još s višnjama...ja bi neki džem,pekmez pliizz
zrinka, red višanja, red šećera... poklopiš i držiš na suncu.
a ako ti je draža višnjevača, još zaliješ i lozom.
Ili, umjesto loze, rumom.
zrinka..pa od višanja možeš napraviti najljepše, najukusnije i najsočnije kolače..Bože, kad se sjetim maminih torti od višanja, pita..mljac..pitat ću je, pa ću ti napisati..
a možeš ih i ovako jesti, ima li šta bolje?!
ma jedem ih ovako, al kazem rodila visnja, znaci imamo je jako puno, mislim skoro 20 kg, pa mi zao da propadnu
nasla jedan recept sa sljivovicom :)
kazu mi omjer visnje i secera u tegli 1:1, ja cu malo manje secera....
a kolaci mljac,m ajde recepte na sunce :)
hoćeš prodati koju kilu? ;)
nemoj manje šećera - neće biti onako likerovski gusto, već će više biti rakijasto. (doduše, možda si ti "rakijasti" tip).
zrinka to se nista ne mora drzati na suncu. moja baka nikad nije visnjevacu stavljala na sunce i uvijek je savrsena.
Ja od višanja pravim sok ( sirup ), pekmez i džem.
Ispučene višnje pošećerim da puste sok ( na 1 kg višanja 20-30 dkg. šećera ), to stoji na hladnom preko noći , ocjedim
SOK:Na litru soka iz višnje dodam 1 kg. šećera i limunske kis. po ukusu.
Kad se šećer otopi sipam u boce.
PEKMEZ:Odvojene višnje od soka sameljem u multipraktiku , dodam otprilike na 5 kg. višanja 1 kg šećera i kuham dok nebude poprilično gust ( pravim veće količine pa kuham oko 2-3 sata)
Manja količina u širokoj posudi je prije gotova.
DŽEM:
Odvojene višnje od soka isto sameljem, dodam više šećera nego u pekmez i radim sa želinom.
Kuhanje 15-30 min.
Koristim više pekmez, jako je fin i ne kvari se.( žerbo šnite su zakon sa tim pekmezom a i palaćinke :) )
Višnje meljem zato što se ne mogu raskuhati, ostanu onako skoro čitave.
Od silnog pisanja zaboravih varijantu da se ispučene višnje spreme u zamrzivač - posebno za ljubitelje schwartzwaldice :lol:
Sad smo upravo stavili višnje na sunce: 3 kg višanja i 2 kg šećera, poklopit, i kaže mama 2 miseca.
Kuhati možeš isto za marmeladu ili đem, mi radimo samo sa šećerom i ima 5 godina ne koristimo limunsku kiselinu a želin nismo nikako. to na kraju ispadne ko iz dućana, to su ipak konzervansi.
Isto smo zamrzli nešto višanja, pa ubacimo koju u pitu ili mama kasnije skuha marmeladu (ljet smo u stisci) ili sl. Višnjevaču nismo probali, ali znam da je mljac.
Imam pitanje, mogu li dodati rakiju/rum u višnje nakon 2 mjeseca stajanja na suncu ili se sve to treba skupa namakati?