da se pohvali u razredu :sp:
Printable View
da se pohvali u razredu :sp:
Pa sad.... ovo s urocima vjerojatno ima temelj u stvarnim događajima, kao i okretanje odjeće naopako. Zamisli da u košuljicu ili bodić uđe neki pauk ili štriga... Ti ne vidiš, pa to obučeš djetetu i beštija ga ugrize ili ubode? Eto ti uroka samo tako... Ako je dječja odjeća okrenuta naopako na štriku, isto te to prisili da ju okreneš na pravu stranu, pa ako je neki kukac unutra - naći ćeš ga na vrijeme...
Isto, ako sušiš robu vani (na dvorištu kao u stara vremena) po noći, dođu lopovi pa ti ukradu - eto cirkusa!
Tako da neka od tih vjerovanja imaju sasvim racionalne korijene, koji su se s vremenom zaboravili, a vjerovanja su ostala.
Zle oči i slično - pa morali su ljudi neobjašnjive stvari nečim objasniti (bolesti i slično). A kad je vlastito dijete u pitanju - u strahu su velike oči.
ni ja :lol:
Mene je mama stalno davila jer sam za vrijeme trudnoce spavala na trbuhu. Rekla je da cu ubiti bebu, da cu pobaciti isl...spavala sam na trbuhu punih 41,5 tjedana, gospodicnu posteno prenijela, rodila je zivu, zdravu i veselu i jos se k tome dobro naspavala u trudnoci jer sam spavala u svom omiljenom polozaju...