Probaj s ovim iz LIDL-a:
http://www.google.hr/imgres?sa=X&biw...4&tx=46&ty=122
Printable View
Probaj s ovim iz LIDL-a:
http://www.google.hr/imgres?sa=X&biw...4&tx=46&ty=122
Promijenila sam sebe, svoja razmišljanja.
Kad sam imala jedno dijete bilo mi je normalno svaki dan usisati, oprati pod,pobrisati prašinu uz sve ostalo.
A onda sam rodila drugo dijete, krenula na faks i uz to radila u smjenama.
Ubijala sam se radeći sve to, spavala 3h ako nisam radila noćne i nakon par mjeseci kolabirala na poslu.
Uništila si imunitet, željezo imala 2,6.
Tada sam shvatila da tako više ne ide.
Sada sam promjenila prioritete.
Usisavam kad imam vremena, podove brišem 1-2x tjedno, peglam samo osnovno.
I osjećam se puno bolje.
Za masne fronte, ali i za svašta drugo koristim one super lagano abrazivne spužvice, samo se smoče i obriše se površina.
Troše se brisanjem, kad više nemaš za što primit, baciš.
Kod nas su skupe, kupim jeftino 50 kom na e-bayu.
Navodno Coca cola rješava tvrdokorne masnoće i kamenac.
ja sam išla raditi taj narančoocat
naslagala kore (špricane, naravno, jedva nabavim nešpricane za kolače, gdje bi za to njesra to stavljala)
nalila octom, zatvorila
zaboravila
kad sam se sjetila unutra je bila hrpa trulih kora i octa je bilo napol
valjda su kore upile
tako ako će tko raditi neka pazi da doljeva ocat
ja više nemam namjeru
ja sam se mučila s tim kamencom ispod ruba školjke gdje gdje voda teče (jer kotlić povremeno okapava)
našpricala sam onim domestosom za kamenac i prek toga neko sredstvo iz dm za skidanje kamenca sa kućanskih aparata
ostavila sam par sati i išla trljati četkom, odvalilo se u komadu, bila je ploča kamenca cca 5x4 cm
trofnulo je u wc, a meni se gadilo to ić vaditi
valjda mi neće zaštopati kanalizaciju
Kad je Smjehuljica bila skroz, skroz mala, neko vrijeme, recimo mjesec dana, a možda i više, nismo za sobom brisali pločice u tuš kadi, pa se vrlo brzo nataložio kamenac u obliku kapljica. Mrzim to! Nikakvo špricanje kemijom nije pomoglo, pa sam, (iako kažu da rodilje, majke, dojilje nemaju dobru pamet :)) smislila jednostavan i super učinkovit recept. Papirnate ručnike natopiti octom i zalijepiti na pločice, pa ostaviti neko vrijeme. Skinuti ručnike, isprati vodom.
Oprez, octena kiselina grize za oči, pa bolje tretirati malo po malo pločica ili širom otvoriti prozor ako postoji... ili uključiti ventilator. Ili koristiti limunsku kiselinu, ja ju tad nisam imala, a pločice sam odlučila tog dana riješiti.
E, pa u skladu s tim bi pokušala i WC, samo bi uzela blazinice i svako malo ih nanovo pošpricala octom.
E ovo mi je genijalna ideja!
Kak misliš da grize za oči kad ju jedemo i nema organskije kiseline :-P
Jesi obični alkoholni ocat stavljala, onaj za salate, ili pravi koncentrirani esenc što se nekad u zimnicu stavljalo (a možda i danas, al ne radim zimnicu)?
Da se još vratim na prioritete. Ako bih podijelila ljude po tome od koga očekujem da će buljiti jesam li ispod televizora obrisala prašinu, ti su mi ionako u pravilu dosadni. Dođu povremeno iz nekih povjesnih razloga. Ovi što izlaze, vesele se, čitaju, upisuju prvi put aikido s 36 godina, nema šanse da gledaju, niti da kod sebe lickaju stan, ti su mi zabavniji za druženje. Tako da s malim djetetom ili bez malog djeteta, čišćenje ne mora biti baš prvi prioritet. Meni prašina ispod televizora ne smeta da bih ju svaki dan brisala.
Ili ako postavim drugačije problem - koliko mi dugo traje uglancana kuhinja? Do prvog kolača kojeg idem peći. Sve pospremim - divim se, sve se sjaji, onda izvučem brašno, otvaram ormariće s mokrim rukama, zamažem 5 velikih rajngli i taj san u sreći više ne može sjati ili sve ispočetka. A kad odem na koncert, bio on jazz ili ne, taj sjaj puno dulje sjaji, ako je bio dobar koncert. Ako nije, valjda je barem pivo bilo OK, a i sreo si nekog.
Onaj najobičniji ocat po 6 kuna litra, alkoholni... neki ga koriste i za salate, ja ne, ali mislim da taj ide za zimnice.
A koliko traje čista kuhinja?
Ovisi koliko ozbiljno zaprijetim. :lol:
Za kamenac je meni odlican Blink s octom iz Mullera
Trebala bi vidjeti moju ovaj tjedan :mrgreen: - uz redovno kuhanje tu je zimnica - šljive, sok od kupine, razno povrće koje je došlo s raznih strana i čeka obradu + omatanje školskih knjiga na stolu; utrošila sam 27 metara samoljepive folije i napravila smeća datebogsačuva... Počela je i školska godina pa me obično dočeka sudoper pun suđa (ali barem nije na stolu kao što je znalo biti ranijih godina) i tako dalje.
A krenula je sezona paprika...:roll:
Nema veze - očistimo kako stignemo, ali opet se zamaže jer moj dom nije za izložbu nego se u njemu živi i svašta radi.
Grižnja savjesti je veliki gutač energije i uništava život, a čini mi se da mame zaposlene na puno radno vrijeme uglavnom imaju skoro neprestanu grižnju savjesti da su premalo s djecom, a objektivno fali vremena za sve ugurati. Najbitnija stavka je rješiti se grižnje savjesti, onda se tek više stiže jer ti se fućka ako ne stigneš.
Meni su dovoljno sna, vježbanje (doduše to mi je i posao i hobi i sve skupa), kvalitetni jednostavni obroci i vrijeme za maženje i grlenje s ukućanima prioriteti, a sve ostalo kad stignem dobro stignem. A u zadnje vrijeme stižem i čitati ( u parkićima dok se djeca igraju, u čekaonicama, ujutro 15 min ako se dignem prije svih umjesto da jurim po doma, prvo sjednem s knjigom).
Volim kad mi je sve uredno, ali ne stignem uz troje malenih, pa sam to stavila na dno popisa, ali sanjam kad ću moći imati tetu čistilicu bar 1 puta tjedno.
Kućanski poslovi uz najbolju organizaciju zahtjevaju vrijeme svakodnevno, i biti zaposlena mama male djece i imati urednu i čistu kuću je odgovorno tvrdim nemoguće, (osim ako se ima jaaaako urednog partnera koji preuzima veliki dio posla, ili tetu čistilicu) osim ako se vrijeme poslije posla koristi gotovo isključivo za kućanske poslove i osnovnu brigu o djeci(tipa hranjenje, kupanje, presvlačenje). Pa je najbolje odustati od razmišljanja o tome, napraviti jednom mjesečno veće pospremanje i bog. Meni pomaže što jednom mjesečno pregledam kuću i redovno mičem suvišne stvari, što manje stvari i svega, manje nereda i posla.
ja sam jučer čitav dan nešto kuhala, što za nedjeljni, što za današnji ručak, pa kolače, pa neke šljive. da bih to na miru radila, mala je pravila kućicu(tako to ona zove) ispod trpezarijskog stola, donijela neke deke, staru odjeću, bebe, barbike, i još kojekavih smećavih igračaka. E da, obula je moje cipele sa petom, i tako se špancirala čitav dan. Ali mi nije smetala. Eh onda smo sav taj haos ostavile i otišle sopavati u 1. Napokon, navečer smo nešto, ali nešto malo doveli u red.
Bitno je da nam je jučer dan bio divan, predivan.
Evo jedan "savjet" koji sam ja dobila: "malo manje forumirati" ;) pa će biti i više vremena.
Ja sam ocistila kuhinju detaljno prije T rodjendana, opet cu kad zavrsim sa zimnicim , tamo negdje sredinom 10. Ig mjeseca. U medjuvremenu izgleda kak je peterlin opisala. A mene to ustvari veseli. Jer znaci da se nesto radi, da je muving, da se nema vidka vremena. Kad ke sve picpic znacii da mi je prilicno dosadno. Barem je tako kod mene.
Ne stižem. Jednostavno odredim prioritete, i izmjenjujem ih periodično. Nikad nisu svi kutevi doma jednako uglancani.Dapače, pojedini katkad izgledaju kao da su netom poplavljeni....Ali, bitno je da djecu zbrinem najbolje, ostalo kad i kako stignem. Ne vjerujem u mit da uopće postoje žene koje na svim poljima funkcioniraju perfektno. Nešto neminovno mora "patiti" dok nešto drugo "bling-blista" :-D
ne brigam te brige koliko stignemo stignemo... sad su klinci veći pa pospremaju svoje igračke ili ih ja pospremim ali onda ih nema sutra dan 8-)
stan je polu-čist ... jedino mi bed kad gosti dolaze e tu se potrgam da malo dovedem u red sve dijelove stana :lol:
ja sam se kidala da sve stignem - a u stvarnosti sam bila jako umorna a ionako nista nije bilo onako kako sam sanjarila kad nam je u goste (dugotrajne) dosla ssestricna mog muza. i pomoci ce ona meni. s odjecom. sve spremila u ormar bez peglanja, samo ravnala. i sve izaslo kao i moje peglano. i tako sad na peglaoniku stoje uglavnom samo muzeve kosulje i pokoja "zlocesta" majica
E, kao da je mene pitala...:love2:
Prečesto ne razmislimo da postoji i pametniji način na koji možemo napraviti neke stvari. Ja sam prva opterećena time da moram raditi onako kako je moja mama radila, ona opet kako je njena mama radila itd... a zapravo bzvz.
Zato sad učim djecu "peglati na stolu" jer danas sutra morat će sami - ne očekujem da im jednog dana žene budu i kućne pomoćnice. A možda oni smisle neki još brži i pametniji način spremanja odjeće :mrgreen:.
Ako sam falila kutak Foruma, molim da se tema premjesti na odgovarajuće mjesto :)
Dakle...nešto s čim se, pa, zapravo borim, već jako dugo. Od početaka roditeljstva, već 10 godina dakle. A to je: kako sve stići? Sve što želimo, ali i sve što trebamo, krupne pothvate, sitnice. Ne samo u odnosu na kuću (da se tema ne svede na pod-mi-je-prljav, tips&tricks) a niti na djecu, nego na generalno...sve.
Znam, znam, treba smanjiti vlastita očekivanja. Čini mi se da je peterlin jednom lijepo napisala, da ne postoji forumašica koja je sve u jednom, i da sadi vrt, i trenira, i putuje i čita 3 knjige tjedno, i pomaže roditeljima, i gradi karijeru...nastavi niz. I to mi je jasno. Ja ne sadim vrt, roditelji su mi mladi, nekad radim yogu, čitam kad stignem (kindle uvijek uza me), karijera je izgrađena...
Kako...izžonglirati kroz dan?
Kako stignete skoknuti do Lidla škicnuti akciju? Pomaziti psa? Odmeditirati 5 min? Ili popiti kavu na miru 5 min? Skoknuti na pivu s frendicama jednom u 2 tjedna? Skuhati ono što planirate? Nazvati sestru? Srediti taj veš napokon? Pregledati zadaću na miru? Pogledati film s klincima? Spavati 6 (7!) sati u komadu? Sjetiti se kupiti kuglice koje fale PRIJE kićenja bora? Nabaciti trening? Ujutro se našminkati? Navečer detaljno skinuti šminku? Imati sređene nokte? Biti u toku sa zahtjevima štrajkaša i vrpoljenjem Vlade? Prosurfati?
Eto, zanimaju me, valjda, vaša mišljenja, iskustva. Kako vi hendlate, pa, život valjda :mrgreen:, i kako ste se 'gradili', što prioritizirali, a što pustili za kad stignete.
Mala riba takvih tema je bezbroj na forumu.
ali svi pisemo ili kako smo trenutno inspirani ili kako bi mozda zeljeli da sve izgleda ili kako mi to vidimo.
sad ne stignem traziti jednu od njih, ali ako neko zna za istu, nek stavi link, pa cemo spojiti teme.
A nisam uspjela naći ni jednu, ups.
Može spajanje tema, zanimaju me iskustva. Hvala :)
ia jedna i od anite ifigenije....
ja ću odgovorit ovako: nikad ne stignem sve.
nego imam faze, nekad se više fokusiram na neke dijelove, druge zanemarim, onda preokrenem kako se pokaže potreba. Uz neke konstante naravno, a to bi bilo svakako spavanje, neki minimum kućanskih poslova i provođenje vremena s djecom bar malo
Kad se dobro organiziram i kad sam motivirana za puno stvari, puno toga stane u dan. Ali ja ne volim tako stalno živit, jedno vrijeme budem takva, pa osjetim potrebu da usporim i puno toga pustim. Onda me opet uhvati želja da se aktiviram, i tako ukrug
Tko želi nađe način, a tko ne želi nađe izgovor !!
MalaRiba, kad si već mene spomenula, iskoristit ću pauzu da uz kavu skrpam suvisli odgovor.
Za početak, par linkova na slične teme (parcijalno, neke su o kućnim poslovima, neke o djeci, neke o podjeli muških i ženskih zaduženja...)
Kako održavate svoj dom čistim - http://forum.roda.hr/threads/64395-Kako-odr
Kućanski poslovi i djeca - http://forum.roda.hr/threads/14212-D...-kucni-poslovi
Podrška - http://forum.roda.hr/threads/39320-T...anskih-poslova
Mislim da je ova tema najsličnija ovoj: http://forum.roda.hr/threads/79140-G...)-!?highlight=
A i ova : Kako sve stižete
Hvala Jurana, spojeno
Mislim da je pojam SVE vrlo rastezljiv.
Inti je svima "sve" jednako , kao niti prioriteti.
Rekla bih da kolicina obavljenog puno vise ovisi ( kad si stariji) o razini energije koju imas i o ( kad si mladi) motivaciji. Sve ostalo su samo nijanse.
... a sad konkretno (kopiram pitanja iz uvodnog posta + dodajem odgovore):
Kako stignete skoknuti do Lidla škicnuti akciju? - škicam njihovu web stranicu, a ponekad s kolegicom uteknem s posla za vrijeme pauze (nije nam daleko)
Pomaziti psa? - nemam psa, ali da ga imam, objedinila bih njegove i svoje šetnje, kao i meditaciju za vrijeme šetnje (ako bi bilo moguće - ovisi o psu, ali bitno je izbaciti iz glave druge stvari za vrijeme tih pola sata...)
Odmeditirati 5 min? - ne računajući meditaciju u okviru joge na koju idem izvan kuće već dugo godina, jedina meditacija mi je večernje uspavljivanje :-)
Ili popiti kavu na miru 5 min? - nema šanse, ako ne odem izvan kuće, a za to nemam vremena... Pijem kavu s mužem i mlađim sinom (stariji ponekad popije čaj) i za to vrijeme mm nam obično prepričava vijesti, komentiramo događanja u školi/na faksu i slično...
Skoknuti na pivu s frendicama jednom u 2 tjedna? - optimistična procjena za mene, ako uspijem jednom u 6 tjedana, smatrat ću to uspjehom. Da nema društvenih mreža, izgubili bi kontakt...
Skuhati ono što planirate? - odavno sam razvila metode brzog kuhanja, još dok su djeca bila u pelenama, a nisam od toga odustala ni sad... Izuzetno rijetko kuham nešto komplicirano i dugotrajno.
Nazvati sestru? - paa, nazovem brata 1x u 2 tjedna ili on mene... Ponekad je češće, ali ne prečesto.
Srediti taj veš napokon? - nema šanse, čim sredim jednu turu, uleti druga...
Pregledati zadaću na miru? - za ovo sam nalazila vremena uvijek kad je trebalo (dok su djeca bila u OŠ), a sad uglavnom samo ležim na lovorikama, jer stariji ima dobre radne navike, a mlađi je prilično snalažljiv. Vjerujem da se davni ulog vremena i truda debelo isplatio.
Pogledati film s klincima? - nikako, jer zaspim nakon 15 minuta. Za to je zadužen mm
Spavati 6 (7!) sati u komadu? - nikako, osim na godišnjem odmoru
Sjetiti se kupiti kuglice koje fale PRIJE kićenja bora? - kad ih vidim u Lidlu :-)
Nabaciti trening? - imam fiksni termin i to je vrijeme za mene, jer da nije tako - ne bih uopće ništa radila. Treba mi vanjska prisila. Odnedavno imam multisport karticu, pa ću proširiti dinamiku...
Ujutro se našminkati? - samo ruž i eventualno rumenilo, više mi vremena pojede uređivanje kose, ali i to je svedeno na minimum (kratka frizura, gel)
Navečer detaljno skinuti šminku? - micelarna voda je zakon, ako mi ju sinovi ne potroše (svi smo na istoj Olivalovoj boci :-))
Imati sređene nokte? - prozirni lak s iskricama je zakon, ne vidi se ako se oguli... ovako nešto: https://airyfairymakeup.com/2015/01/...kovi-za-nokte/ (ćorava sam da si uredno sama namažem tamni lak, pa sam s godinama odustala). Mijenjam ga svaka 2 tjedna, s tim da ga nakon tjedan dana popravim dodatnim slojem. Češće skidam turpijom nego acetonom, ali to nije pravilo - ovisi o puno stvari.
Biti u toku sa zahtjevima štrajkaša i vrpoljenjem Vlade? - dobivam privilegirane informacije na e-mail (član Vijeća roditelja već 13 godina, otkad je stariji sin krenuo u školu, ovo mi je zadnja sezona)
Prosurfati? - evo upravo sada, uz gablec i kavu :-)
Ostale aktivnosti za dušu:
Čitati knjige - puno premalo, nisam ni lani produljila članstvo u knjižnici, jer sve slabije vidim, pa mi čitač odgovara bolje od drvenih klasičnih knjiga, a i to konzumiram manje nego bih htjela
Voziti bicikl - fakat rijetko...
Šivati - nikako
Plesti - još manje (nadam se da ću naći vremena prije nego mi se vid pogorša do te mjere da uopće ne budem mogla)
Odlaziti u vikendicu (kopno, 30 km od doma) - prerijetko... Sad moram ići zatvoriti vodu, jer je kraj sezone. Ispekli smo kobasice na roštilju jedan jedini put... Eto, nismo stigli. Nemam vrt, samo voćke i travu koju treba kositi, ali svejedno ima dosta posla. Bez sinova koji podmeću leđa ne bi imali šanse. Isto vrijedi i za kućne poslove. Nije sjajno, ali je podnošljivo.
Sorry, ispalo je totalno nepregledno. Nema veze - nije baš vrijedno čitanja:škartoc: