Apri, samo da te pozdravim, zahvaljujuci radionici, mama je postala pravi chef svojoj maloj gurmanušici :*
Printable View
Apri, samo da te pozdravim, zahvaljujuci radionici, mama je postala pravi chef svojoj maloj gurmanušici :*
Pozdrav svima.
Uključujem se u temu, iako će mi ovo trebati tek za cca pola godine. No, treba se čovjek na vrijeme pripremiti i informirati.
Nadam se da ću pročitati svih ovih dosadašnjih 8 stranica teme i da ću tamo naći odgovore na sva pitanja, no do tada, imam jedno pitanje za početak. :)
Apri, kako si pripremala proso, quinou i amaranth? Pitam zato što je to tako jako sitno pa me malo strah kako će to izgledati... :neznam:
ja radim samo proso ( ovo drugo nabrojano ne koristimo u prehrani), stavim u sito i isperem pod mlazom vode i to stresem u ranglu u kojoj bi se trebalo kuhat stavim vodu i kuham
Mene interesuje, da li ste sa dohranom pocele kad su vam bebe napunile 5 mjeseci i usle u 6.mjesec ili kad su napunile 6 mjeseci i usle u 7.
Iskrena da budem,imam kcerku i sa njenom dohranom sam pocela sa 6 punih mjeseci i usla u 7.mjesec,a do tad smo iskljucivo dojile,pa ne znam da li tako da uradim i sa sinom ili drugacije, nemam pojma... :lol:
baš tako kako si i sa kćeri
navršenih 6 mjeseci i ulazak u 7.
Ok, hvala puno....to mi je bila nedoumica, ali on super napreduje sa iskljucivim dojenjem, a tako mi je lakse.....pusa velika i hvala jos jednom....:-D
a ja sam svojoj za dorucak znala dati od 6mje petit keks i mljeko (krevlje) i to joj se najvise svidjelo jer kada bi to napravila za marendu to bi najvise pojela a ovo ostalo pojela bi onako po par zlica
kad je slatko
da joj daješ čokoladu to bi isto sigurno najviše pojela
ne znači odmah da je i dobro za nju
evo ovo što dedi govori pokušavam utuviti u glavu nekom narodu oko sebe
al neuspješno skroz
to što dijete pojede slatko nije pokazatelj da je to slatko doro za to dijete
samo što je slatko pa je ukusnije tj. slađe od mog prosa koje nije tako slatko
i kad to daješ djetetu ono će se navući na taj slatki okus
pa će odbijati sve što ga nema
a to valjda nitko ne želi
ili griješim?
Pozdrav curke i dečki,
Najviše našoj Apricot zbog tebe i recepata o dohrani je moja Lara manekenka, a skoro će 5 godina.
Sad je na redu Leo počeli dohranu sa 6 mjeseci i sada ima 7 mjeseci i 12 dana i pitam jel bed što ima žuti nosić. Trenutno papa buću, mrkvu, jabuku, krušku, bananu, jabuku, čini mi se da je od buće i mrkve jer su te namirnice žute.
Neda mi se zvati doktoricu da ju pitam jel to ok al zdrav je i neide nam se na zimu al kad zatopli ići ćemo jer se treba cijepiti pa čekamo da malo zatopli.
Na pretrazi mi ne izbacuje kad utipkam pod "žuti nosić", to je moje pitanje vama.
Hvala na odgovoru.
lasada koliko znam od pojedinih namirnica se mogu " obojati" dijelovi tijela
ajde probaj par dana ne davati ni mrkvu ni buću
tako ćeš najbolje saznati
mishekica vezano za ove "zločeste" uvijek mislim da nisu možda baš zločesti
više su nekako neupućeni a istodobno im je teško prihvatiti da je tako
ja skoro pa svakodnevno doživljavam bedasta pitanja
o tome hoće komad torte do nezaobilaznog smokija :lol:
ništa, samo izignoriram, kažem da ne jede i ne ulazim u objašnjenja
flopica
hvala :)
Pozdrav svima, a pitanje za Apricot! :)
imam curicu koja je prije deset dana navrsila 6 mjeseci i tada smo poceli s dohranom, prvo jabuka, pa jabuka s rizinim pahuljicama, i sad smo na hokkaido tikvi(u planu nam je bila mrkva, ali nije htjela ni primirisati). prvih par dana radilo se o kolicini od par malih zlicica, a sada pojede punu posudicu od 50ml, nekad malo manje. nudim joj dohranu samo jednom dnevno, uvijek u isto vrijeme, nakon najduzeg dnevnog spavanja. nakon toga koju zlicicu vode. a doji po cijeli dan, uopce ne brojim koliko puta :) e sad me zanima, radimo li sve ok? ako ne, sto da promjenimo? jeli ta kolicina dohrane dovoljna? probala sam jedan dan da joj ne dajem nista, osim cice, i ne cini mi se da joj nesto fali...
moj mali će za tj dana 6 mjeseci pokušavala sam mu dat jabuku sav se strese kao da mu je kiselo
strugam jabuku neam komadića ja mu ubacim zrno u usta a on počne kašljati
kao da nezna gutati???jesu li vaše bebe odmah znale jesti i gutati ?
Ne, ne znaju odmah gutati ni zvakati krutu hranu. Probaj polakse. Jos ce ti se dijete nazvakat u zivotu. Strugana jabuka nije isto sto i miksana. Jabuku smiksaj u pjenicu i daj na zlicicu. I tako svu dohranu, na pocetku. Moj je meni sam dao do znanja kad je spreman za hranu u komadicima. Recimo jedno 2 mj od pocetka dohrane. Do tad je skoro povracao ako sam mu gurala nesto a da nije skoro tekuce.
Moguce da mu kiselo. Moj se isto strese ako mu je voce kiselo. Ja mu dajem i razmrvljen keks u kasici, umjesto secera, pa s tim nemamo problem.
sent via phone
chickzie, dobro nam došla na forum :-)
mnoga djeca jako dobro znaju i žvakati i gutati hranu odmah na početku dohrane.
desni su dovoljno oštre da usitne komadiće hrane
istina, neka djeca to odbijaju, pa im majke same usitnjavaju
ali, savjeti da se nešto usitni do pjenice su ipak pretjerani
nema potrebe
vrlo je mali broj djece kojima se to mora raditi, ali ja bih onda prije rekla kako nisu spremni za dohranu
zaslađivanje hrane keksima je ne samo nepotrebno, nego i jako štetno
uz gore napisano, da ti dodam moje iskustvo s drugim djetetom:
pocela je dohranu tako da sam joj gnjecila vilicom i tako jela par mjeseci, a onda su je poceli muciti zubici i pocela je odbijati dohranu, a posto smo s kilazom na donjoj granici napravila sam kardinalnu gresku u namjeri da nastavi jesti- miksala sam joj. sada muku mucim da prihvati komadice i sazvace ih.
nemoj sebi ciniti medvjedju uslugu ;)
Kad vas citam bas se sramim i samu sebe bih stavila u kut. Moj miser ima visegodisnju dohranidbenu ulogu pa molim vas sefice dohrane da mi kazete kako se i kad preazi na grublje teksture. Smizla mala ce za koji dan 10 mj.
No ruku a srce napraviti zzzzzzz stapnim mikserom svaki dan nije mi nikakav problem. Kolicina zdravih tvari je ista. Zar ne?
a peristaltika?
(a i ovo sa hranjivim tvarima bi ti makrobiotičari imali što za reći)
ma isto je, bar mislim, al dijete treba znati za teksturu i zvaka ti je.
iako moja pojede vise kad je zmiksano, al ona je ljenguza :D
Pa kazem da ne znam - zato i pitam tko zna, ako znate pa podijelite znanje.
Inace te neke makrobioticke fore meni nisu po gustu,kad prodjem pored njihovog ducana umrem od smrada. U biti ne znam puno niti o njima al su mi onako iz daleka malo odbojni mozda i neopravdano i iz neznanja sigurno.
No pitam, kako da 10-mjesecnu bebu dohranjivanu na stapni mikser izvedem na pravi put i kada?
sad
malo po malo probaj smanjiti miksanje. pa u jednom trenu izbaci mikser i uvedi vilicu.
mojoj je najgore kad u obroku ima kombinacija teksture i kasice :/
Ja jedem bananu npr, ona gleda hoce gricnuti drzi u ustima i ispljune van. Zapravo izgura jezikom van te opet otvori usta za novi griz, i prosece odgrizeno po ustima pa opet van. Bas ste mi onako sf vi bez miksera, totalno cool. Priznam, moji zivci su ziher tanji od vasih
Ma po meni to ovisi o bebi. Prva nije htjela nista sto nije bilo skoro tekuce i to dosta dugo, a dugo je odbijala dohranu i jela je malo i bila sam sretna da bar pojede smiksano. Druga od pocetka hoce gnjeceno i ribano, nista joj ne smeta. Da je odbijala i ona, ja bih pocela miksati...
ovisi o bebi. moja je to radila s zdrobljenom tikvicom, a rizu je prihvatila. dok nisam usrala.
s 9mj. je prstima jela ribu, a danas ju prstima vadi van iz usta jer joj je suha i u komadicu i nije kasasta. :gaah:
To sam i napisala anavi gore. Moj bebac sad bez problema jede grudice a npr. keks sam uzme u ruku i hruska. Samo mu je trebalo dati malo vremena da se navikne na drugu hranu osim mlijeka. To sam postigla miksanjem. Prvo je naucio gutati sa zlicom, onda izbacivati iz usta komadice koji su mu preveliki, a sad vise nista ne izbacuje nego zvace i proguta. Ima 9 mj, dohranjujemo se od 5ipol.
A o stetnosti keksa u kasici bi trebale razmisljati zene cije su bebe preteske. Moj je na donjoj granici sa tezinom i radim sve sto mislim da je potrebno da normalno razvija a da mu ne dajem nezdrave secere.
sent via phone
Ja pokusavam s komadicima, ali nikako ne ide!
Najgora je kombinacija sve kasasto i onda koji komadicak! Cim osjeti grudicu ide ona riganje faca i gotovo je s jelom! :-(
Uglavnom uskoro ce devet mjeseci i ne znam uopce kako cemo to savladati!
Sve miksam, to je jedini nacin da nesto pojede!
Inace, izlazi mu zub i u teskom je strajku jela! Vec treci dan samo mlijeko:-( a tako nam je lijepo krenulo...
Mora li dijete od 9 mj svaki dan jesti voce ili je ok dase dohrana bazira uglavnom na povrcu?!
Ja ne znam mora li jesti voce jer ako mora mi smo u gadnom prekrsaju. Rucak i vecera su povrce-neke pahuljice-meso ili riba. Uz to i cicu stvarno nemam kad ugurati voce. Mislis da je neophodno?
Malo sam razmisljala i mislim da ustvari ne mora! Nekako si mislim da mu je ionako glavna hrana mlijeko! Ne znam nadam se da ce se javiti netko strucniji!
Pokusavam naci i info o broju keutih obroka! S osam se kao uvodi drugi obrok! Mi smo to imali punih tjedan dana i muslim da se vracamo na samo jedan kruti obrok dnevno! Postoji li neko pravilo oko broja obroka?!
ma ne postoji
one moje preporuke su pisane samo zato što veliki broj majki odmah krene sa full time krutom hranom
Ok super!!
Hvala!
Oko mene sva djeca i mladja i od nas imaju skoro tri kruta obroka! Pa si mislim...
znači, giussepe, drugi obrok ide tek s cca 8 mjeseci? baš sam sad htjela to pitat na topicu "pričajmo o dohrani".
Ja sam se vodila onom:
6-8 mj - 1 obrok
8-10 mj - 2 obroka
10-12 - 3 obroka
To sam vidjela da je Apricot pisala na vise mjesta pa reko zena zna pa valjda je tako:)
Al djaba ti to nama kad ovaj moj nis ne jede! Jucer riza i mrkva raskuhana do kraja, izmiksana. Ali bice je riza ona neka koja se tesko raskuha pa su i nakon miksanja ostale ko mrvice! I propalo jelo!
pomagajte
prošo je 6 mjeseci a neznam kako da ga nahranim. čim vidi žlicu okreće glavu, čim mu stavim mrvicu u usta (to mu prstom uguram) počne povračati ? Dala sam bananu jabuku i kukuruznu krupicu ništ neće. Da mu probam dat sok od jabuke? Imam sokovnik. samo ne znam kako kad okreće glavu čim vidi žlicu. Kad je najbolje vrijeme za nahranit ga?
Nemoj forsirati. Možda još nije spreman. Ima nas kojima su djeca za pošten obrok dohrane bila spremna nakon 1. rođendana. Pomalo. :)
Postepeno uvodi namirnice, ovako kako je napisano na početku teme. Imaš i temu Baby led-weaning, način prehrane u kojoj djetetu ponudiš namirnicu, a ono samo isprobava, mrlja i stavlja u usta. Iščitaj malo, bit će ti lakše kad vidiš različita iskustva.
Nema panike, to što je sad napunio 6.mjeseci, ne znači da će mu se nešto dogoditi ako ne počne odmah jesti krutu hranu. Neka jede kad i vi jedete ili kad je djelomočno sit/ gladan. Opusti se, nemoj si to predstaviti kao zadatak kojeg morate obaviti.