Hvala na odgovoru jelena.O!
Printable View
Mene zanima jel se mogu priložiti računi od dg pretraga i spec pretraga za prošlu godinu?
Znam da se za 2010.g priznalo za prvih 6 mjeseci ali ne znam jel se nešto mijenjalo za 2011 ( iako sumnjam s obzirom da sve režu)?
vida u prošloj 2011, nema tih olakšica
pitanjce ak deca mogu bit na bake i dede, mogu li bit na ujaka , tetu uz faktor 0.5 ?
To sam ofrlje pitala na poreznoj, rekli su mi da ne može, kao ni na brata ili sestru. Ali provjeri.
ne mogu ujaci i tete
Citiraj:
Drugi uzdržavani članovi uže obitelji
Drugim uzdržavanim članovima uže obitelji za koje rezident može uvećati osobni odbitak smatraju se bračni drug poreznog obveznika, roditelji poreznog obveznika i roditelji njegovoga bračnog druga, preci i potomci u izravnoj liniji, maćehe odnosno očusi koje punoljetno pastorče uzdržava, bivši bračni drugovi za koje porezni obveznik plaća alimentaciju i punoljetne osobe kojima je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom zakonu.
Ja sam upravo dobila IP od firme, cijelu prošlu godinu sam bila na komplikacija pa na porodiljnom i IP je prazan. Je li na osnovu toga mogu što dobiti da ne šaljem bezveze? Hvala
Ako za uplaćeni porez i prirez piše 0,00 onda ti ni nemaju što vratiti. Ako piše neka cifra onda se isplati slati prijavu.
od kad mogu dijete 'koristiti' kaoosobni odbitak?
rodila sam u prosincu pa si mislim dal za prosinac mogu dobit veći osobni odbitak ili ne?!
nije da mi ne di dobro došlo
jest malo, ali čovjeka veseli
U 2011 sam radila prva tri mjeseca, ostalo sam bila na porodiljnom. Poslodavac mi je u 12. mjesecu "isplatio" porez - u koloni za uplaćeni porez/prirez piše -13.000 a u rubrici neto isplata piše +13.000.
U rubrici za uplaćeni porez pod ukupno ima neki iznos, nije nula.
Sad ne znam kako to prikazati u poreznoj prijavi, niti mi je jasno zašto mi je to poslodavac isplatio. Poreznu prijavu radim jer imam stambeni kredit i dodatno zdravtsveno.
Kako ispravno prikazati tu "isplatu" tj. kamo i kako to upisujem?
@puntica
možeš. gleda se na korist por.obveznika, i dijete rođeno u nekom mjesecu možeš koristiti taj (čitav) mjesec.makar da je je rođeno 31-og
@pituljica
zanemari sve što piše u rubrikama po mjesecima i prepiši samo ono što piše u retku "ukupno".
stambeni kredit i zdravstveno su kao olakšice ukinute 30.06.2010. i nemožeš ih koristiti
ali, možda ti je ostalo neiskorištenih osobnih odbitaka kad nisi primala plaću čitavu godinu, pa izračunaj s tim
prima - znači niti dodatno zdravstveno niti kredit za prvu nekretninu više se ne pišu kao olakšice (sjećam se da sam to pisala za 2010 ali je bilo umanjeno)?
bit će da sam ostala u nekom drugom vremenu...
Zanima me jel se pri prijavi poreza prijavljuje i rodiljna naknada? Cijelu prošlu godinu sam bila na porodiljnom, no imala sam honorarnih poslova, za što su mi poslali i IP, no s posla mi je IP obrazac, normalno, 0kn. Jel trebam i gdje ići tražiti obračun porodiljnog (u Klovićevoj sam prethodno sve obavljala, pa pretpostavljam ako trebam da i opet moram do tamo)?
Jel mi može još tko potvrditi da su dovoljne ove kopije rješenja (pa da oni na poreznoj sami računaju koji mjesec sam koliko točno dobila), te treba li možda i ono od grada te jednokratna pomoć (to bi značilo da moram i u Klovićevu i Jukićevu)? Budući da je visok datum, molim čim prije odgovor, jer ne mogu nigdje naći točne podatke :-(
Ne znam jeste već spominjali, koliki je ove godine max iznos povrata poreza? Prošle je bilo 6 000 kn.
I jnoš me nešto muči. Imam nekoliko poslodavaca, jedni se poklapaju sa poreznom, ali kod jednih nema stupca osobni odbitak. Stupci koje imam po redu su: 1. redni br., 2. mjesec isplate, 3. primitak po osnovi, 4. IZNOS PRIMITKA, 5. izdatak u postotku, 6. IZNOS IZDATKA, 7 (4-6) DOHODAK, 8. IZNOS UPL. POREZA I PRIREZA I 9. NETO ISPLATA
Ovi koje sam navela velikim slovima sadrže cifre, brojke koje mogu prepisat
@Ripcod - porodiljna naknada nije dohodak nego naknada plaće i neoporeziva je, pa ne ulazi u dohodak na koji si dužna platiti porez. Članak s Rodinog portala http://www.roda.hr/article/read/pore...-povrat-poreza
makita ovako kako kaže Juroslav, to je bio max iznos olakšica za 2010., nema max iznosa poreza za povrat
ako si čisto honorarac, onda ti nigdje ne bi trebao biti osobni odbitak iskazan/iskorišten kroz godinu, nego ga ti pišeš u DOH i tako ostvariš pravo na povrat poreza
Imam i ja jedno pitanje:
Kako u prijavu upisujem otpremninu? Kao plaću ili negdje drugdje? Ako upišem kao plaću (upisujem na obrascu u excellu) onda mi ispada ogromna suma za povrat.
Naime, mm je imao isplatu plaće u 1/2011. i slijedeću u 08/2011. Otpremnina je bila u 3., 6. i 9/2011. i da li faktor osobnog odbitka upisujem samo za mjesece u kojima je bila plaća ili i za ostale mjesece kada je bio na burzi?
hvala
otpremninu pišeš samo ako je iskazana na ip obrascu .
a tu treba biti samo ako prelazi određene iznose, sve preko tih iznosa se smatra plaćom i obračunava se kao plaća i isplaćuje umanjeno za poreze i doprinose.
u rubriku plaća ( primici od nesamostalnog rada) upišeš ukupan iznos sa ip obrasca i to je to.
osobni odbitak upisuješ za svih 12 mjeseci.
prima, dijete rođeno 28.7. jel ga stavljam u osobni odbitak za mjesec srpanj iako je rođeno krajem mjeseca? logično bi mi bilo da DA.
da, olakšica za 7.
Može li mi netko pomoć oko prijave poreza za pomorca?
pretpostavljam da ce sad i zivnuti tema za ovu godinu :)
pa evo i moje dileme
suprug mi je bio nezaposlen od pocetka godine do 01.10.13.
nakon toga je primio dvije place i u neto iznosu su manje od 11000 kn, ali u uputama se nigdje ne navodi na koji se to tocno iznos odnosi
mogu li ga prijaviti kao uzdrzavanog clana?
i ako da, ide li uvecani faktor odbitka na sve mjesece ili samo dok je bio nezaposlen?
bruto iznos treba biti manji ili jednak 11.000,00 kn, i tada ga možeš koristiti kao olakšicu čitavu godinu, čak i one mjesece koje je radio,
ako mu je bruto veći od 11000 , a ti si ga koristila kao olakšicu u mjesecima koje nije radio - dužna si podnijeti poreznu prijavu i platiti porez
Ja imam takvu situaciju, samo sam ja ta koja je nezaposlena, a muž zaposlen.
Koje potvrde ili papire trebamo dostaviti uz njegovu poreznu prijavu pošto sam ja od Zavoda za zapošljavanje dobila neke naknade, ali manje od 11.000 kn
pučica, trebate priložiti potvrdu o visi isplaćene naknade sa hzz i vjenčani list
ovo je moj plan:
bebac je roden 2/2013 i jos nije ni na cijoj PK kao olaksica.
ja sam na porodiljnom od 6.1.2013.
tata je bio nezaposlen do 5/2013 bez naknade s burze, otad radi.
baka radi.
prijavila bih bebaca kao olaksicu za 2013 nakon izracuna kome najvise bude pasalo tj di dobijemo najvise novaca. jel mogu tako? jel ZIHER da moze biti olaksica baki?
za 2014 prijavit cu ga na svoju PK, zbog dara za dijete od firme. a i veci mi je prosjek za neki buduci porodiljski.
jel plan ok?
je
jupi, hvala jelena.O
usput, zna li tko zasto je GUZVETINA u poreznoj u zagrebu? i to bas na PK salteru? izgleda ko da se ceka satima :-x
pitanje dijete s pp je rođeno u 7. mj i na mm-ovu karticu stavljno od 10. mj kao drugo dijete. rješenje o njezi sam odbila od 1.1 i od tad je promijenjeno na kartici odbitak za nju. obzirom da ona ima dijegnozu dobivenu po rođenju zanima me da li da poreznu prijavu ispunjavam tako da tu-100 % olakšicu računam od njenog rođenja (dakle retroaktivno)ili to neće proći?žena u poreznoj ne zna..
Također pitanje: da, definitivno aktualna tema, opet :) Ovako, ja sam od 09.09.2013 na komplikacijama, 29.12 mi je počeo porodiljni, u stalnom radnom odnosu sam, i u 12 mjesecu mi je poslodavac uplatio neku razliku od 400 kn. Zanima me uglavnom dali imam pravo na povrat poreza i dal mi se uopće isplati predavati papire.
Hvala na odgovoru.
evo ja sam pokušala sama izračunati dakle zanima me da li je ispravno ako od 7. mj kada se rodilo drugo dijete računam olakšicu 3,20 (1,50 za muža i 1. dijete + 1,70 za drugo dijete s pp)napominjem da rješenje o njezi na osnovu kojeg je dobila olakšicu ide od 1.1.2014. ali je dijagnoza od rođenja, pa su mi rekli da se posavjetujem i možda pokušam predati rodni list kao dokaz rođenja i rješenje o njezi kao dokaz dijagnoze koja nastupa rođenjem i računam odmah odbitak sveukupni..ili nam to ove god neće proći pa da računam odbitak 2,20 sveukupno kao roditelj 1 + 2 dijete?
Mi smo imali drugu situaciju.prije par godina me je zena iz porezne zvala da joj donesem papire za kcer jer je vidjela da sam ju prijavila na svoju karticu u prvom mjesecu.eva je rodena krajem 12 i racunali su mi ju taj jedan mjesec za povrat. Ja njene papire nisam predala jer sam mislila da ta 4 dana ne igraju ulogu.
Tako da ti mozda prode i veci koeficijent
Predaj nemas sta izgubiti
Sent from my GT-I8190N using Tapatalk
@pužić,
ispravno je da mužu prvih 6 mj pišeš osobni odbitak 1.5
a drugih 6 mj 2,2
ti nisi niti dužna popunjavati onaj dio UPO -gdje po mjesecima trebaš upisivati osobne odbitke, tako da tu možeš upisati što te volja, to nije važno
na prvoj stranici upiši prvo dijete i razdoblje 01.01.13.-31.12.13.
i drugo dijete i razdoblje 01.07.13.-31.12.13. i zaokruži oznaku I* - i nadamo se najboljemu :fige:
u svakom slučaju tm ima povrat jer 7.8.9 i 10 mj nije koristio niti ovih 0,7 odbitka na koje sigurno ima pravo
koristio je od 10. mj taj odbitak za drugo dijete..hvala na savjetu. ja am mislila tj svake g smo popunjavali po po mjesecima ovo mi je prva info da ne treba.
ne znam dal' se kužimo, pročitala sam da je koristio odbitak za drugo dijete od 10 mj, ali ga ima pravo koristiti od 7 mj, bez obzira što ona u tom periodu nije bila upisana na njegovu pk,
dakle razlog za podnošenje prijave imaš-ako usput priznaju dodatni koeficijent , super, ako ne -bar imaš povrat za ova tri mjeseca
da da dobro smo se razumjele..nije ju odmah upisao nego tek od 10. mj.. ja ću predati pa ako nije dobro zvat će da ispravimo jel tako. Bolje da naračunam više pa neka režu nego da tražim manje od onoga što bi nam inače dali.