saznat ces iz novina :P
salim se. nasa lavica se zove nastja, odluka je pala :)
Printable View
saznat ces iz novina :P
salim se. nasa lavica se zove nastja, odluka je pala :)
:)
jako lijepo, nastja
ste na kraju išli pedijatru ili u bolnicu ili ništa još od toga?
Barem nešto....jer i sama znaš da ti recimo zavidim na tvojim lijepim iskustvima s našim rodilištem budući je moje bilo upravo suprotno, a riječi s kojima su me dočekali nikako nisu bile primjerene, a da ne govorimo o daljnjem ponašanju jedne od primalja.
No, nadam se drugačije iskustvu ovaj put ;)
O, je li to ima nešto novo :)
Ma ne brini, kad im kažeš da ti je drugi porod smatraju da sve znaš i puste te na miru.
Još ako je muž s tobom možeš raditi što hoćeš.
Meni su rekli koji je moj krevet i povirili nas tu i tamo da vide jesam li rodila na hodniku. I bila mi je babica Arijana, nju ti od srca želim, predivna je, predivna... Iako ni s ostalima nemam loša iskustva.
Mikka :-P
Prekrasno ste ime odabrali za malu lavicu :heart:
Pcelice, od danas u nasem rodilistu stanuje i jedan stolcic za porod. ;)
Stvari doista idu na bolje zahvaljujući dijelu divnih primalja koje tamo rade, a stasava pomalo i mlada generacija koja podržava PPK i prirodni porod, koje shvaćaju i žive bit primaljstva, tako da ima nade, ako se i zakonodavstvo uskladi i pusti ih da rade svoj posao za što se i same zalažu.
Iako nije tema, da ti odgovorim, Arijana je bila u timu primalja tijekom moga poroda i spasila u trenucima pakla tijekom 45 minutnog šivanja razorene rodnice zbog nesmotrenog i nepotrebnog nalijeganja na stomak, a i kasnije u sobi kad me božetesačuvajprimalja uvjeravala da mi se ne mokri gurajući mi dječiji kateter u mokraćni kanal, opet je tu uletila Arijana i donijela kateter s ginekološkog odjela, tako da ću joj biti zahvalna do kraja života.
Mikka, ime je :heart:
sad će munje i gromovi, zemlja će se zatrest, a možda i švicarac padne, ali evo reći ću :mrgreen: ja čak i mogu vjerovati da kućni porod "manje boli" pogotovo nakon moja dva ružna iskustva s dripom, vjerujem da u nekoj opuštenijoj atmosferi i sa manje "sile" sve može biti ljepše, ali isto tako može biti i u bolnici kada se lijepo potrude kao kod pčelice.
ali i dalje sam na strani ovih koji su za kontrolirane porode doma, a pod tim mislim da je sve zakonom regulirano.
zabrane donose samo kontraefekt.
Ne.......kršenje prava djeteta i pacijenta čini oni u bolnici kojin za vrijeme ona 3 dana boravka tamo misle da je dijete njihovo vlasništvo pa tako sve intervencije koje obavljaju vezano za njega nisu odobrene od roditelja, tj.taj isti roditelj nije niti obavješten o njima a kamoli da ga se traži dopuštenje za neke postupke.
Trudnoća nije bolest, porod nije operacija- rado bi rodila drugo dijete doma, naravno uz doktore i hitnu pomoć u dvorištu.
Prije mi se pomisao na rađanje u mom krevetu "gadila" , ali nakon poroda u bolnici shvatila sam da je u stvari, porod doma (ako je sve u redu s trudnoćom) prirodan, normalani predivan.
A komplikacija ima i i u bolnici.
Je li kršenje prava djeteta čija majka zbog problematične druge trudnoće 4mj leži u bolnici i jedno jutro ju pošalju samo tako, bez trudova na inducirani porod, daju joj 3 gela, muče je 17 sati, a onda ona rodi "plavo" dijete te joj kažu: evo vidi te ga ne diše, moramo ga reanimirat- djetetu su oštetili pluća, bio je u inkobatoru i dlaka ga je danima djelila od smrti.
Ako je porod bio induciran, zašto nisu onda ženi napravili carski, pošto se znalo za probleme u trudnoći nego se riskirao djetetov život' (dok neke dolaze na naručeni carski, drugima se riskira život djeteta)
Je li to bio siguran porod u bolnici, jesu li rodilji i djetetu bila prekšena prava i jesu li riskirali bespotrebno njihove živote?
Samo da napišem Mujici....ne da mi se više ni čitati, a kamoli pisati na ovu temu. Osjećam se još samo dužnom da objasnim Mujici što meni znači pojam mudonja :mrgreen: Mujice, nisam te mislila ni uvrijediti, ni omalovažiti- kao što ne bi ni svog muža! Kad kažem mudonja-kao da sam naglasila riječ muškarac (po reakcijama vidite da to i pali :lol:). Kako ne mogu drugačije na forumu naglasiti riječ muškarac, onda mi je dobro došla ova riječ.
Što se tiče kokoši- znam da je bila namjera uvrijediti me, ali me ni najmanje nije uvrijedilo, nego mi je bilo baš simpatično jer sam vidjela Mujicu kao malo dijete koje se s nekim prepire :lol:Osim toga-usporedba s nijednom životinjom na svijetu me ne može uvrijediti jer su životinje uz djecu ono najbolje što postoji na svijetu :-)
I naše bake su nekad davno rađale doma... mislim da su od poroda napravili preveliku "patologiju". To je stvar izbora svake žene gdje će roditi i kako. Ne zagovaram porod kod kuće, ali smatram da je ova cijela situacija totalna koma. Da je žena rekla da nije stigla u bolnicu, da su joj krenuli trudovi i da ostala doma radije nego da rodi negdje na cesti nikome ništa, ne bi nitko radio probleme. Ali eto, žena je rekla iskreno da je namjerno rodila doma i to je onda problem i još mora dokazivati svoje majčinstvo pregledom. Pa ovo je gore nego da živimo u srednjem vijeku :(
niti slučajno.ali onda se odmah zove hitna i voze te u rodilište, te bebi šibnu antibiotik prevencije radi (obzirom da uvjeti nisu sterilni), razdvajanje po sandardima ustanove-već kakvo te rodilište dopadne. Dvije su mi poznanice tako rodile(i niti jedna nije čitala forum , a još manje planirala porod izvan bolnice).
Glavna stvar koja te dokazuje majkom u takvim neplaniranim porodima van bolnice je to da nakon dolaska u bolnicu bez pogovora pristaješ na odvajanje od djeteta, ne provjeravaš kakve intervencije i terapije se provode na njemu, te potpuno vjeruješ da oni znaju što je bolje za dijete.
Kad žena počne pokazivati sumnjiva ponašanja kao što su želja da je se ne odvaja od novorođenčeta, doji na zahtjev, i generalno ne želi da stranci puno prtljaju oko djeteta i traži objašnjenja za postupke oko djeteta- tada treba ozbiljno posumnjati u to da li je to stvarno njezino dijete.
Poznato je da takvo ponašanje nije karakteristično za nove mame i odmah mora probuditi sumnju :roll:
pobuditi
Pa da, potpuno se mijenja stvar u očima drugih ako "slučajno rodiš doma", odmah se ne postavlja nikakvo pitanje.
A kakav je uopće pregled potreban nakon poroda? I zašto neke bolnice prakticiraju i dalje te zastarjele preglede, skidanje gaća prije vizite i ostalo? Srećom nisam to doživjela, rodila sam u VŽ rodilištu i nisam imala nikakav pregled tokom ta 2 dana koliko sam ostala tamo nakon poroda. Ali mi je sirota beba dobila bezbroj pregleda i pikica :(
A da, meni je fascinantno kako je u Americi najnormalnije dobiti dijete od surogat majke. Neki dan u nekoj čekaonici prelistavam neki od naših tjednih časopisa i čitam tko je sve angažirao surogat majku da rodi dijete bogatima i slavnima. MM je komentirao da mu je to skroz bolesno. I meni je...
Uglavnom, kako se tamo ne postavlja pitanje oko majčinstva u takvoj situaciji?!
Moja jedna baka rodila 9-ero djece, od toga 8-ero kod kuće. Druga baka rodila 9-ero djece, mislim da svih 9 kod kuće, nikakvih komplikacija pri porodu.
Svoje prvo dijete rodila sam u bolnici u "sterilnim uvjetima", naravno sa dripom, dijete je imalo krvarenje 3. stupnja, kasnije se još više zakompliciralo, 20 dana na intenzivnoj.
Toliko o sigurnom porodu u bolnicama..
Treće bih baš voljela roditi kod kuće, ali nažalost podršku bližnjih nemam, tako da ću morati u bolnicu.. Nadam se da će se do tada neke stvari ipak promijeniti..
Klaudija, nisam ni ja imala podršku u početku, a ni u samom finishu "podrška" nije bila 100% uvjerena da činimo pravu stvar. "Samo" nekih 98%, :).
Ali to nije nešto što je crno-bijelo, ili jest ili nije. To je proces koji mora sazrijeti, kako u tebe, tako i u bližnjima koje želiš u blizini na porodu.
Vidim da se raspravljalo o boli pri porodu u bolnici i pri porodu kod kuće.
Mislim da nije toliko stvar u fizičkoj boli, koliko o mentalnoj, psihičkoj.
Mene osobno je boljelo puno jače kad mi nisu dali da se krećem, kad sam morala biti na lijevom boku jer drugačije dijete nema kisika. :(
Bol mi je, ma koliko fizički jaka bila, u kućnom porodu bila umanjena činjenicom da sam mogla odabrati položaj koji želim. Tako sam na sve 4 spustila glavu do poda i digla dupe u zrak. SVATKO tko je bio u tom položaju u porodu (ja ga zovem break položaj ili pauza-položaj) ZNA da su trudovi u tom položaju nula bodova.
Dakle, DA, porod kod kuća manje boli.
I još nešto: zanimljiva mi je činjenica da su mi trudovi u vertikali bili na svakih 2 minute i trajali su po minutu i pol. A čim sam legla razmaknuli su se na 8 minuta i trajali su po 30 sekundi.
Nisam ni znala da su takve razlike moguće dok ih nisam doživjela.
Eto, ja kad ne bi na usta, onda bi na guzicu progovorila! :roll:
Kad smo kod boli kod kuće i boli u bolnici...MM-a baka je 6 djece rodila kod kuće i sedmo u bolnici i kaže da joj je svih 6 poroda bilo pjesma, a porod u bolnici koma-jedva je rodila i kaže kad joj je doktor nalegao na trbuh, mislila je da neće živa ostati. Njena teorija je da je dijete bilo veliko (što su joj rekli u bolnici), a ja je pitam je li ostalih 6 vagala-naravno nije. I onda mi priča kako ni jedno dijete nije rodila ležećki nego na koljenima (naravno, osim ovog zadnjeg). Vidi li itko od vas u ovom ono što ja vidim ili smatrate da je to čista slučajnost? :/
Vidim isto što i ti :)
Postoji li uopće statistika PKK u zadnjih par godina i komplikacija kod istih?
Kod nas možda, neslužbena i prilično manjkava. Vani postoji.
došla sam se samo podiviti mikkinom imenu za djevojku :heart:
paklenica :klap: dobar rezime
dakle sad je krenula borba birokracijom protiv rodilja koje donose novorođenče na pregled, umjesto da se radi na tome da se pkk legalizira
e baš bezobrazluk
Ja se nadam da će za par godina naše primalje imati dopuštenje da mogu biti prisutne na kućnim porodima i da Milinović neće više biti ministar.
U cijeloj raspravi o PKK najviše me smetaju izjave ministra te neujednačenost odnosa prema majkama koje su rodile kod kuće.
Očito je da je ministar lajav u svojim izjavama (i uvijek je takav bio).
Zašto je to nadriliječništvo? Nadriliječništvo je kad bi neke intervencije na porodu obavljala osoba koja nije stručna. Tako piše.
A na dosadašnjim PKK bile su prisutne osobe koje su bile stručne.
A što kad se dijete rodi u autu pa pupkovinu presiječe vatrogasac?! Je li to nadriliječništvo?!
I moja jedna baka je rodila devetoro djece kod kuće bez ikakvih komplikacija. Prabaka je umrla u porodu, zajedno sa svojim djetetom.
Njeno dijete (moja baka) je skoro umrla u porodu, dok nije dopremljena u bolnicu, gdje su spasili i nju i dijete (moju mamu). Situacija ima svakavih.
I slažem se s Pčelicom, mislim da se ne može tvrditi gdje je bol intenzivnija a gdje manje, to su vrlo, vrlo individualne stvari. Moja prijateljica je u pola sata bez ikakvih intervencija rodila dijete od gotovo pet kilograma, a s drugim od 3,5 kg je imala znatno teži i bolniji porod koji nije napredovao, a to uistinu nije očekivala.
Već sam prije pisala da ovaj tekst koji je linkala anchie76 vrlo lijepo opisuje sve blagodati kućnog poroda, nakon čega slijedi "drugi rizici bolničkog poroda", bez mogućih rizika kućnog. Kao što smo već pisali kako su slike kućnog poroda idilične, u boji, a slike bolničkog crno-bijele, koje bi se savršeno uklopile u neku horor priču. Takve slike vrlo vjerojatno pobuđuju strah i nelagodu u onoga koji ih gleda. To mi se ne sviđa, takvo idealiziranje kućnog poroda, a ocrnjivanje bolničkog; mislim da nije u redu prema rodiljama koje odluče roditi u bolnici.
ja bih pitala zapravo, tko porod u bolnici prikazuje kao nešto strašno opasno i dramatično? Roda? tekstovi na portalu?
sumnjam. to je interpretacija onoga što se i takvim prikazuje.
pa pogledaj bilo koji film...na što sliči porod? spot od Elementala...u najmanju ruku imam osjećaj da će žena umrijeti a muž skrenuti....
moj doživljaj poroda i ono što sam vidjela oko sebe, što mi se prikazivalo kao normalno, nikad se nije podudaralo.
osjećala sam da ne može nešto biti tako grozno, jer čovječanstvo ne bi opstalo do sada da je to tako.
osim toga, nakon naša dva poroda mm je sam pitao koj je klinac tim ljudima i zašto porod prikazuju takvim??
znaš li ti zašto? ja ne znam.
i da...bolnički porod izgleda kako izgleda.
pobjegla mi poruka...
mogao bi izgledati ljepše da se poradi na atmosferi...a to mislim nije teško i ne košta ništa...samo se nikome neda jer očigleno svi misle da je to nebulozno...
Bolnički porod je meni izgledao sasvim pristojno, možda bi tebi moje iskustvo bilo užasno.
I ne znam kakve veze imaju porodi u filmovima? Pričam o prezentiranju poroda u bolnici na Rodinom portalu. A u filmovima imaš i jezive prizore kućnog poroda. Možda zbog prošlosti kad nije bila rijetkost da žene umiru na porodu? Možda se zato on i našao u bolnici?
Mozes li me, molim te, uputiti na tekstove objavljene na portalu koji iskrivljuju sliku bolnickog poroda u HR?Citiraj:
Pričam o prezentiranju poroda u bolnici na Rodinom portalu.
ok...onda smo mi valjda rijetki koje je ovaj klasični bolnički prikaz poroda šokirao. jer nije takav kakvim ga se prikazuje. pa ni moj porod u bolnici nije bio tako dramatičan.
ja sam samo spomenula način na koji se porod prikazuje u javnosti i kako ga pojedinci doživljavaju. npr.mm.
a što se mene tiče...meni je dovoljno da me uplaši ona maska na nečijem nosu.
Zato te i pitam. Nisam upratila linkove na tekstove u kojima se govori nerealno o stanju u HR rodilistima.
Mozda je neki tekst nespretno srocen (ili je preveden takav kakav je, a tada ga smijemo prenijeti onakvog kakav je, ne smijemo dodavati) ili mu, po tvom misljenju (ne samo tvom) nesto nedostaje da bude realniji, manje pristran, ali i dalje mislim da uopce ne stoji tvrdnja da se tekstovima (bilo kojim) iskrivljuje slika stanja u HR rodilistima.
A stanje je jadno, da jadnije ne moze biti, sve dok ljubaznost i ljudskost nisu standard (nego dogadjaj ravan dobitku na lotu), dok se prirodan proces radjanja prilagodjava osoblju rodilista,a ne zeni i njenom tijelu koje radja novi zivot. Sve dok vecina osoblja misli da smo mi tamo zbog njih, da bi oni imali sta raditi, a ne oni zbog nas, tako ce i ostati.