Ja sam koristila kristal šećer. Hvala na podsjećanju za štaub šećer. To je baš dobro za kreme.
Printable View
Nisam ovo znala, Nano! Sad sam išla guglati što je maslo, i fakat, isto što i ghee :mrgreen:
Ja isto radim s kristalom
Ima netko neku tablicu ili da tražim po netu, sama slažem ?
Kosjenka, ma obična excellica samo si staviš u retke svoje vrste troškova i povučeš u stupce formulu. Tako sam ja sebi, a imam 2 (odnosno 3) stupca:
1.stupac je procjena troška po stavkama, a 2.stupac stvarna potrošnja.
Eh da imam i 3.stupac u njemu se vidi po kojim stavkama sam prekardašila i koliko (ili je eventualno ostalo viška po toj stavci).
Lili, jesi smanjila minus?
Misliš u ovih 40 dana?
Pa da. Nisam mislila skroz. Nego vidiš li razliku.
Ne ide to preko noći
Nasla nesto na netu i doradila si jos dva shita.
Ja nemam minuse za smanjivanje ali trebala bi znati koliko mi mjesecno treba za nuzne troskove zivota, koliko je ne nuzno a koliko mogu stavljati sa strane za fondove renovirana, kupovine vecih stvari itd.
Nano, da.
Kosjenka, super.
Jao...kao da si mene pitala. Jučer sam baš išla gledati kad mi istječe životno osiguranje (to mi je cca 100 eur mjesečno, nije baš mala svota) i ugodno se iznenadila kad sam ustanovila da imam još samo 3 godine od ugovorenih 25. Na ZB plus fondu imam nešto kuna, to mi je vreća za kupovinu većih stvari (npr. ako crkne vešmašina ili bojler) i renoviranja. Ove godine nismo baš nešto puno potrošili (sami smo krečili stan tijekom godišnjeg i nismo išli na more, jer se nismo uspjeli organizirati da imamo tjedan dana slobodno u isto vrijeme).
Ja sam probala puno puta raditi te tablice, ali na kraju bih svaki put odustala. Pregledam si troškove na internet bankarstvu i to mi daje prilično dobru sliku gdje bi moglo biti lufta, tj. koje se troškove može preskočiti. Znam i sama - ne treba mi pet pari cipela, dovoljna su i tri. Navučem se na sniženja, pa kupujem ono što mi ne treba. Nisam dovoljno disciplinirana, ali sve je to ok kad nema minusa.
Mi smo uvijek imali malo drugačije prihode, mm je radio cca dvadeset godina u stabilnoj firmi sa solidnom plaćom, ja sam gotovo većinu vremena provela u našem uslužnom obrtu koji je radio kako koje godine. MM se bavio poljoprivredom pa smo i tu uvijek veće priljeve novca. Tako smo uspjeli kuću napraviti i osigurati neke nekretnine bez velikih kredita. Prije pet godina smo oboje dobili otkaz(ja sam jendo godinu dalna radila u lokalnoj tvornici uz obrt). Srećom uspjeli smo proširiti poslovanje, te uz poljoprivredu isplivali. MMova parola je stedi se dok se ima i prostri se koliko se možeš pokriti, tako da nikad, ama bas nikad nismo koristili kartice i kojekakve kredite za kupovinu ičega.
No život nam se jako promijenio. Pad prihoda nam je jako pao, tu je i ta nesretna korona koja indirektno utječe na moje poslovanje i moram dobro posložiti koliko mi je potrebno za svakodnevni život.
Tu su i dva školarca, potencijalni studoši za 3 i 5 godina tako da bi trebala i neki fond za njih još ubaciti u tu svoju tablicu.
Imala sam sjajnu antirecesijsku situaciju za vikend.
Selili smo nedavno, ne, i sadržaj jednog od ormara smo, a gdje se svašta samo guralo privremeno i godinama ne taklo, frknuli u kutije, prenijeli u stan, ostavili na podu, i otada ih zaobilazimo.
Za vikend sam natjerala muža da krenemo to raščišćavati i našli smo hrpicu čestitki i kovertica, sve od malog, njegovih rođendana još iz vrtića, bezvezarija.
Između ostalog, bila je jedna koverta u kojoj je bilo još nekih papirića.
Dobro da sam pogledala. :mrgreen:
Sto eura i pedeset franaka unutra.
Stoje godinama.
To je vjerojatno jedan od poklona za neki njegov rođendan od (valjda) mojih :unsure:.
Valjda nam nije išlo (tako) loše tada, ako smo na to zaboravili. :mrgreen:
Eh, ovo se mojim sinovima redovito događa. I ja sam neki dan išla gledati zalihe božićnih čestitki, pa sam našla prošlogodišnju čestitku moje svekrve za mog starijeg sina, a unutra 200 kn... Dođem k njemu, a on veli da ima još dvije, jednu od rođendana i drugu od imendana. Ni lipe potrošio nije.
Asocijacija: morat ćemo sinove uputiti kako da ulože lovu, da im ne stoji na tekućem računu. Nisam pametna - je li bolje uložiti u neki fond ili oročiti ili što s lovom koja im ne treba (recimo, cijela prošlogodišnja stipendija nije potrošena), a kasnije može dobro doći. Ne bih na stambenu štednju, jer to ne možeš razvezati samo tako. Ima li tko ideju pametniju i plodonosniju od investicijskog fonda?
Sve moje oročene štednje nose po par kuna godišnje, to se apsolutno ne isplati. Jedina korist je što nisu sada i ovdje na raspolaganju.
Da štednja - kamate su se jako srozala
Da, svjesna sam toga, zato i pitam ovdje... Što bi vi napravili da imate 10.000 kn na tekućem računu, a pretpostavljate da ta lova neće zatrebati iduće 2-3 godine?
Ja ništa :mrgreen:
Baš me zanima što bi drugi. Meni je to beznačajan novac za nešto poduzeti. Trenutno stvarno nemaš što sa štednjom, kad se ne isplati štedjeti. Mislim, čuvati novac u banci.
neka drže na posebnom računu, gdje mogu doći do novca bez nekog problema, kad im zatreba
bolje i to nego doma u koverti
za ulaganje nemam pojma, nisam sklona rizicima (a niti love nemam viška :mrgreen:), pa nisam niti istraživala varijante ulaganja u npr vrijednosne papire
Nekoliko bliskih osoba je ulozilo velik dio ustedjevine u zlato. Od mjesecne rente koju dobivaju za oroceno zlato placaju kredit za auto (vrijednost auta oko 25-30 000 eur)
Zaboravila sam o kojoj se orocenoj cifri radi. Mislim da je oko 40 tis eur.
Nije da imam love, a valjda i zato prvu put čujem da ae zlato može oročit.
Inače, kamata na oročenu štednju i štednju po viđenju je mizerna jer banke ne trebaju našu lovu. One trebaju naše kredite i naše minuse.
Meni se čini da ova tema prerasta iz antirecesijskih mjera i preživljavanja kroz mjesec u temu Štednja i investicije? :mrgreen:
Peterlin, pa kako pobogu ne potroše ili ne znaju da imaju novce u kuvertama kao rođendanski poklon i kako nije potrošeno ništa od mjesečne stipendije??? Ja sam sva u čudu.:-o :alexis::coffee:
Što se tiče investiranja, ja bih umjesto na žiro-račun ipak stavila na štednju (koliko god da je jadna ta kamata ipak nekakva je), a dio bih stavila na neki sigurni fond (imala sam ZB plus) iz kojeg se odmah mogu povući sredstva, a kapne i neki prinos koliki god da je. Tako sam svojedobno radila kad sam imala takve viškove.
Škrtice, kao mater, a ni otac nije daleko!
Mlađi sin je potrošio lovu za fiksno računalo, stariji (još) nije, on ima dva laptopa. Ta lova im je buffer, ako nešto od elektronike rikne - nabavit će se odma' drugo.
ZB Plus imam i dalje (nije nešto puno na njemu, ali ima), a mislim da će i dečki u istom smjeru...
Nego, htjela sam pitati ima li tko iskustva s revolut karticom i vrijedi li to išta....
Ja imam Revolut. Ne.koristim ju često a napravila sam ju zbog putovanja. A evo sad ne putujem nikam. No ima ju i muz i sin i zlata vrijedi u nekim situacijama. Prebacivanje novca u sekundi, prek broja telefona. Možeš konvertirati novce u razne valute. Podizanje na bankomatima (kod nas i vani, ne znam kojima) bez provizije.
Stvarno ima puno svega sam ja nemam pojma. Očekivala sam da će netko mlađi od mene to napravit al ni njega be zanima
Jako cijenim iskrenost :naklon:
A za tu revolut karticu sam čula puno puta, no nikako da dobijem želje proučit sve to.
Ovo za putovanja vani mi je jasno što je Nano pojasnila, al ono pitam se zašto bi mi zapravo trebala ta kartica tu u RH, koja je njena svrha?
Inače imam e-zabu i u banku praktički ni ne idem.
Ima li netko tko bi mi samo kratko i jasno zdravoseljački pojasnio. Hvala.
evo sad sam opeš išla guglati Revolut, meni ta pojašnjenja uopće nisu jasna i ne mogu povezat jel bi tako nešto meni bilo svrhovito imat.
Ono što sam pročitala, nema mi smisla. Još kad sam vidjela da se treba instalirat aplikacija, odmah otpada
Lili, za trenutno prebacivanje novca. Za to ak trebaš plaćati u stranoj valuti. Tečaj je kao u mjenjačnici a ne banci.
Ak te frka online kupovine možeš koristiti Revolut. Kako sam rekla, dizanje novca izvan HR bez provizije.
S obzirom da te ništa ne košta sam račun (za sada), preodlična stvar. Njom normalno plaćaš i u dućanima. I sve vidiš u aplikaciji. Koju ne plaćaš. Zabu plaćam 60 kn mjesečno kaj je priličan iznos
A za kog ti je vezan revoult
Ajme nema šanse da išta instaliram na mobu, prvo jer želim što manje gledat u ekrane, drugo sve te aplikacije mi guše mob i više troše bateriju.
Nano, hvala ti puno na pojašnjenjima.
Što misliš pod trenutno prebacivanje novca? pa to napravim s tokenom šta ne?
Plaćanje u valutama radim s deviznog računa.
Ne podižem novce vani na bankomatima (možda jednom u životu), kad sam u inozemstvu ponesem nešto gotovine, al zapravo sve ostalo plaćam karticom da ne nosam puno novca sa sobom okolo.
A Zabu mjesečno plaćam 30kn, to sam davno ulovila neku akciju i ne dam im da me nagovore na promjenu, a to pokušavaju već dugo.
Tako da i dalje ne kužim prednosti tog Revoluta? :nope:
Jel ti i dalje imaš Zabu uz taj Revolut?
Lili, naravno da možes. Ja sam Revolut napravila jer smo trebali ići u London. Rekli su mi da je najbolje javni prijevoz plaćati debitnom karticom. Kako nema šanse da bi tam dala svoju karticu tekućeg na koju prkmam plaću i napravila sam revolut. Put u London je propao, Revolut je ostao. I tak, zgodno je i za djecu .
I to je fizička kartica. Samo u aplikaciji možeš manevrirat svime. Ne koristim Revolut često, al mi je par puta dosta pomogao. Uz to, niš ne košta. Htjela sam i kćeri napravit al nije punoljetna. No mislim da sad imaju neku obiteljsku, al nikak se pozabavit time..
Ta kartica je npr. super djetetu za matuaralac izvan HR i neke nepredviđene situacije. Prebaciš lovu u sekundi a dijete u valutu koju treba. Sam sad nema maturalaca
Lili, djeca su ti mala, al koliko kužim bave se sportom. Znači odu npr. na turnir u susjednu zemlju. Revolut je tada rješenje za nošenje malo gotovine i za svaku nepredviđenu situaciju.