ispričavam se, ali ovaj komentar se odnosio i na mene...skupa sa ostalima.
Printable View
gle deadi imam i ja kredit za stan, i 2/3 mojih primanja idu na njega
onda ne bi tako nešto rekla, ili se moji i tvoji pojmovi ne imati jako razlikuju.
sad je bilo dosta osobnih prepucavanja
nikoga ne zanima tko koliko ima plaću, podstanarstvo ili kredit i slične pojedinosti (ako vas i zanima ovo nije mjesto da se o tome raspravlja)
ovdje moramo i možemo diskutirati o općim načelima koja će se primjenjivati na sve
ako to niste u stanju molim vas da se ne javljate na temu
također molim sve koje se žele nabacivati sa različitim prijedlozima i brojkama i prirezima i porezima i razlikama između Zagreba i ostalih gradova
da prouče prvo kako se financiraju lokalne samouprave a kako grad Zagreb i po čemu je grad Zagreb specifičan
prouče gradski proračun i što je cijena koštanja neke usluge a što je iznos koji roditelji plaćaju
od sada ću sve ostale postove na ovom topicu brisati, a bezobrazna prepucavanja sankcionirati opomenama
Dakel pa i javno ću se ispričati zato što sam susjede nazvala tako, izrečeno je u izrazitom bijesu, zašto , zato kada se primjenjivao Bandićev način plačanja u grpui smo mi i još jedna obitelj plačali velike cifre a drugi su imali besplatno. Način na koji oni žive je mnogima ovdje, da smijem o njemu pričati neshvatljiv,ali to nije tema.
Ljudi koji se obrazuju cijeli život(ne ja ja sam SSS),ali moje generacija hrpa, ispaštaju zbog nečijih hireva i predizbornih patki i načina lovljenja glasača i primom love ljude koji nisu u mogučnosti ili ne žele objektivno sagledati situaciju već gledaju kako da nekoga prevare promjenom adresa, prijavom na manje plaće i sl.
Takvih je hrpa i ne samo za plačanje vrtića već za primanje DD i sl.
Moja sredina je takva ja ne tvrdim da su ti ljudi glupi ili nešto već jednostavno ponekad naivni.
To je isto kada je moja baba glasala za HDZ jer su oni bečali da neće dirati penzije.
I da to je ono na što Bandić igra na socijalnu osjetljivost jer se nada da će u današnje vrijeme hrpa "socijale" glasati za njega.
Također hrpa je vrtića u lošem stanju a novci koje bi nam nametnuli ne bi se ulagali za obnvu i poboljšanje uvjeta.
Moja je mama odgajatelj i one rade u nemogučim uvijetima i također se ne slaću sa dohodvnm cenzusom, zašto neću uopće o tome jer će obet zvučati uvredljivo prema drugima, može na pp tko želi.
aaaaa, slučajno sam kopirala tekst iz opomene sorry
Rasprava je u stvari krivo imenovana - mi ne raspravljamo o cijeni gradskih vrtića - koja je u stvari od prošle godine smanjena (s 2.000 na 1.900 po djetetu) - već o roditeljskoj participaciji u cijeni vrtića. A samim time i o gradskoj subvenciji u cijeni vrtića za pojedino dijete.
S jedne strane imamo fiksne gradske prihode - poreze i prireze iz plaća građana, pri cemu gradjani koji zaradjuju vise sudjeluju s puno vecim i iznosom i postotkom svoje place od onih koji zaradjuju manje ili uopce ne zaradjuju. No vazno je naglasiti da taj dio iznosa koji prima grad uopce ne ovisi o cijeni vrtica. Paralelno, grad ima i varijabilni prihod/rashod ovisno o tome koji dio cijene zeli subvencionirati a koji dio prevaliti na krajnje korisnike. Znaci cijena vrtica ostaje ista. Prema tome mi ne raspravljamo o tome da li gradjani trebaju dati vise novaca za vrtic djeteta - nego da li gradjani (cija djeca idu u vrtic) trebaju dati vise novaca gradu za fontane i ino. Jer tu se radi iskljucivo o neto razlici koja ce ostati gradu za fontane, zlatne wc-e i itd. Prema tome na nas korisnike djecijih vrtica se prevaljuju troskovi fontana na nacin da nam se uskracuje novac za nase vrticko dijete, pa mi moramo vise nadoplatiti. Bandicev moto (sveden na realne novcane tokove) je ovaj:
Uzmimo djeci - gradimo fontane.
E pa ako se slazete - slazete se i s njegovom modelom "cijena" vrtica (ponavljam, to nije povecanje cijene vrtica, jer niti jedan vrtic od te povecane "cijene" usluga nece dobiti u sumi niti kunu vise za ijedno dijete). Daljnja diskusija o "pravednosti" je mislim ionako bespredmetna, vec je odavno sve receno na prethodnim stranama...
Točno tako, sillyme!
nakon puno postova od sillyme se pitam zasto si je uzela takav nick :neznam: ipak joj vse pristoji smartme :yes:
Nisam baš sigurna da je tako. Bandić kaže da uopće ne očekuje veći priljev novaca u proračun, nego da želi pravednu raspodjelu. Tj. on kaže da zna da bi građani u stvari manje plaćali nego do sada. Hoću reći da ovo nije baš neki argument u borbi protiv predloženog modela plaćanja.
e, lijepe će vam biti te fontane, šta? :mrgreen:
smartme :yes:
Da, Bandić ZNA ! Na osnovi čega? Da li je pokazao neki detaljan i potkrijepljen izačun na kojem temelji svoje znanje?
Nadalje, smatram da se ne bi ista usluga trebala plaćati različito, cijena treba biti jedinstvena (ali opet to ne znači da se može preko noći poskupiti za 100%). Treba razraditi politiku socijalne pomoći, na način da obitelji koje radi manjih prihoda ne mogu plaćati tu jedinstvenu cijenu dobiju socijalnu pomoć, u iznosu dijela cijene vrtića.
Možda na temelju onoga što je viđeno kod prošlog pokušaja uvođenja.
ma pravedniju raspodjelu- u dane kad cijene apsolutno svega rastu, a jedino što možemo računati da će padati su naša primanja-mislim da ovdje o nekoj pravednosti nema uopće govora.
Možete me opet napasti ali u trenutnoj poziciji meni definitivno odgovara ovaj prijedlog. jer i bez stambenog kredita nas troje ne prelazimo 2500 kn po članu.
i znam da u mojoj široj okolini ima jako puno onih kojima to itekako odgovara.
Ali ovo ne znači da glasam za Bandića, niti ikad budem.
Pa hrpi je odgovarao i prošli prijedlog. Npr. meni, hahha, jer sam bila na porodiljnom godinu prije uvođena prijedloga :)
ali naravno da to ne znači da je prijedlog ok, on je nepromišljen, politički potez, donesen bez ikakvog strateškog promišljanja.
eto
a cijela priča je krenula od pozicije da treba napuniti gradski proračun
pa kad su vidjeli da se ne može, okrenuli su se socijalnoj pravednosti i osjetljivosti
koja je postala još pravednija i osjetljivija nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora
zanima me što bi napravio sljedeće godine, ako bi ovim potezom prikupio glasove i ostao gradonačelnik
bi li sljedeće dvije godine digao cijene u nebesa
pa onda opet slustio 2016., prije novih izbora
i atko svake godine druga pravila
ja se slažem sa krumpiric, ovo je definitivno politički potez kojim se želi dodvoriti određenoj populaciji birača.
Osim dodvoravanja Bandić je znao da će ga ovaj potez dovesti u medije i priskrbiti mu hrpu besplatnih TV minuta/novinskih redaka i definitivno mu pomoći u kampanji!!
to smo pretpostavljali da će se dogoditi
sto svi mozemo vidjeti na cijeni parkiranja.
prvo crvena zona 16 kn, pa se kandidrao za predsjednika, pa je crvena pala na mislim 10 kn, sad pred lokalne izbore je htio opet smanjiti cijenu parkiranja, ali mu nije proslo.
a sjecate se price, da je parkiranje skupo da maknemo aute iz centra grada, mos mislit sto je uspjesno, ujutro oko 7.00 zeleni val vise nije da mozes sve semafore proci u zelenom valu, a oko 7.20 mozemo ga vec nazvati crveni val.
ali to smo navikli,
moja djeca ne idu vise u vrtice grada zagreba, jer smo se preselili, placam vise, nego u ZGB, ali jos uvijek izdvajam ZGB prirez i ne zelim da djeca koja jesu u gradu placaju po ikakvom cenzusu, a dohodovni mi je van pameti.
kata.klik jesi ti ono na prošloj stranici napisala prvo svoju g..
to što tebi odgovara ovaj prijedlog ne znači da je on pravedan
baš to što je 95% ljudi po onom prijedlogu bilo oslobođeno plaćanja nama koji smo spadali u grupu koja je trebala puno plaćati čini da se osjećamo kao kompletne budale - jer imam oči, gledam oko sebe pa jasno vidim da ne živim bolje od 95% ljudi u Zagrebu.
Da, a koliko od njih je iskoristilo rupe u modelu? Barem 50%. A ti onda budi pošten i plaćaj vrtić za tuđu djecu snalažljivih roditelja. Od onih za koje znam da su bili oslobođeni ili plaćali manje, nitko, ali baš nitko nije pošteno prikazao svoje prihode: ili je tata/mama bio na drugoj adresi, ili su prijavili babe, djedove, ujne i tetke na svoje adrese, ili su privatnici na minimalcu a ustvari žive od dobiti firme, ili dobivaju dio plaće u kešu...na_ebu samo oni koji su pošteno prijavili svoje prihode. Uglavnom, dobra škola: Fool me once shame on you, Fool me twice shame on me.
Lovrić večeras gostuje na Jabuci, šaljite mu pitanja...
vidim da ignoriraš moj post
usluga se plaća isto 1900 kuna po djetetu, iznos koji grad subvencionira je različit i on ovisi o nekim kriterijima, problem je što su kriteriji loši
kata.klik, i ti vidim ignoriraš moj post. suzdržite se subjektivnih doživljaja tipa "meni je ovaj način bolji... meni je prethodni način više odgovarao ... itd."
oni još šute
Gdje sam ja rekla koji je način meni osobno bolji? Dala sam konkretan prijedlog: jedinstvena cijena, osobe koje je ne mogu plaćati, trebale bi ostvariti dodatnu subveneciju kroz neki vid socijalne pomoći. Time bi se omogućilo da socijalnu subvenciju dobiju obitelji koje je stvarno trebaju.
Osim toga, čini mi se da ovaj prijedlog ipak ima prešutnu podršku Rode, ako se ne dozvoljava iznošenje suprotnih argumenata, a istodobno apri kaže da ne zna što odgovorila na prijedlog, a ovdje ima barem desetak konkretnih odgovora.
nisi ti mene razumjela
taj dio se odnosio na katu.klik, na tebe se odnosi dio da zoveš stvari pravim imenom i informiraš se kako stvari točno funkcioniraju
konstantnim nabacivanjem da ti plaćaš neke usluge za neke druge ne činiš dobro niti temi niti ozračju na ovom forumu, a indirektno se i svisoka nabacuješ činjenicom da imaš veća primanja
ponavljam, cijena je jedinstvena 1900 kuna, ovdje diskutiramo o tome da li je predloženi model dodjeljivanja subvencija roditeljima dobar ili nije, bolje rečeno zašto nije
prijedlog nema niti prešutnu niti javnu podršku Rode i mislim da je to jasno iz nastupa naše predsjednice u javnosti i dapače, suprotni argumenti su poželjni ali ponavljanje istoga na 83 stranice nije konstruktivno
molim te da taksativno navedeš tih desetak konkretnih odgovora, a koje mi nismo već javno iznijeli
Ne znaš me ali me znaš s foruma, evo mi smo bili pošteni, nigdje se nismo odjavljivali i prijavljivali i prijavili smo sve što smo imali za prijaviti i bili smo oslobođeni plaćanja...Da mi je pasalo je, da sam glasala za Bandića, nisam. Kad su digli cijenu plaćala sam i još plaćam, ako spuste cijenu, plaćat ću manje. I slažem se da ovo po puno stvari nije pravedno, ali evo opet, vjeruj mi radije bih da spadam u kategoriju koja mora plaćati najvišu cijenu.
Malo sam opet OT.