Joj sorry daddy ne čitam do kraja :oops:
Printable View
Joj sorry daddy ne čitam do kraja :oops:
puna cijena vrtića je 1900 kn....to je cijena koju bi svako od nas bez subvencije grada plaćao, grad odlučuje kolika će subvencija biti.
što će se desiti ako grad kaže svi plaćate punu cijenu vrtića?
ne znam kata.klik, što će se desiti?
što će se desiti ako 21.12.2012. bude smak svijeta?
nastaviš li ovako konstruktivno maknuti ću te s teme
ana.m, ok, ali ajde pliz nemoj više :)
ana.m, ako te tješi i mi smo pošteno prijavili, i dobili smo tada vrtić besplatno.
sada je srećom bolja situacija, onda sam bila samohrana majka bez alimentacije..
Po meni, ipak bi najbolje bilo da ovaj dio koji roditelji plaćaju bude svima jednak. I prije sam pisala da nemam ništa protiv poskupljenja kao takvog, ako se svima digne cijena za isto. Recimo s 300,00 na 400,00-500,00 kn koliko se odredi. Oni koji nemaju jer su soc. slučaj ili samohrani roditelji i sl. neka dokažu i imaju prema tome nižu cijenu. Ali ovo da netko ne plati ništa, a netko punu cijenu mi je smiješno. To je kao da tražiš da ti je kruh, mlijeko i ostalo u trgovini jeftinije jer imaš manja primanja od osobe prije tebe. Ili da se žališ jer ti je kod mobitela radijska frekvencija ista za tvoju pretplatu od 50,00 kn i onoga koji troši preko 1000,00 kn mjesečno. To mi jednostavno nema smisla.
Ipak se s višom plaćom izdvaja više za državu i zašto dodatno kazniti one koji imaju prijavljena veća primanja. Mene nitko ne pita kamo ti novci idu, da li za plaćanje subvencija vrtića ili za fontanu.
Također izdvajamo i za zdravstvo, pa ako ne platiš dodatnih 80,00 ili 130,00 kn ( opet više za one s većim primanjima a plate iz primanja više od drugih) imaš još i dodatne troškove. Netko u cijelom životu ne vidi bolnicu, dok ima i onih koji su stalno po bolnicama, čekaonicama, pretragama i slično, a plaćamo isto. Nadam se da se shvaća što sam htjela reći time.
potpis na zadnje
E pa onda - ako ne ocekuje veci priljev novaca - onda sto se mene tice se s Bandicem ionako nema sto raspravljati (jer on tu opet gura neku svoju predizbornu platformu jeftinog populizma) vec iskljucivo ici prema Skupstini posto je ona ta koja odredjuje cijene i participacije, s tim da ako stoji ovo da se ne mijenja ukupna proracunska stavka rashoda Skupstina unutar tog okvira moze odredjivati model participacija i naplate kako god hoce.
A treba jednostavno ponovniti da je sve ovo o "vecoj pravednosti" floskula, nije to nista pravdnije, u stvari jos je manje pravedno nego sad. Jer kao sto smo pisali taj tzv "srednji sloj" je vec ionako neproporcionalno opterecen spram i "siromasnih" i vlasnika firmi/imovine koji najcesce preko firmi izvlace novce bez da placaju porez i doprinose. I sad ih po dohodovnom cenzusu jos jednom rasterecuje a (nas) bedake prijavljene na punu placu jos jednom opterecuje.
No ponavljam, ne razumijem promjenu stava Skupstine, nista se fundamentalno nije promijenilo jedino se maksimalni iznos smanjio, pa je valjda sad "ok" ako te nepravedno jos jednom oderu kad je to "samo" dvostruko a ne kao ono prvi puta deseterostruko.
Stvarno gubim vise volju pisati, ja ionako sad placam vise od tih 600 zbog one briljantne odluke da ako dijete nema godinu dana 31.8. ne moze uopce upisati u gradski, pretpostavljam da ce sad i za privatne po istom kljucu definirati subvencije pa cu ja fino placati vise i za gradski i za privatni i ne imati olaksicu za drugo dijete u programu jer nije u "programu" kad je "program" samo gradski. Ma bolje da sve to ne objedinjujem tu, deprimira me previse...
Slazem se da svi trebaju platiti pa barem minimum.
a dali netko zna zašto će skupština sada odjednom biti sklona takvom prijedlogu???
sve je to ekspresna politika koja nema viziju kako nešto treba urediti.
ovo mijenjanje participacije roditelja u cijeni predškolskog odgoja iz godine u godinu samo pokazuje da se o predškolskom odgoju sustavno ne razmišlja, da se nema ideja i da to pitanje služi samo za nečije političko poentiranje.
ako sam dobro shvatio, zibba, deaedi i superx očekujete da se socijaldemokratska vlast odrekne socijalne politike? mislite li da je to realno?
Socijaldemokratska vlast!?
pa i sadašnji model je socijalno osjetljiv, određene kategorije građana imaju pravo na umanjenu participaciju ili uopće ne participiraju u cijeni vrtića.
dapaće, upravo neke od tih kategorija roditelja imaju i prednost pri upisu djece u vrtić, tako da im se njihovo materijalno/socijalno stanje više puta uzima u obzir.
da, slažem se
ali zibba je sad to proširila i na zdravstvenu skrb
deaedi je već prije nekoliko puta naglasila da ju smeta da se njenim novcima plaća usluga koju koristi netko drugi
pitanje je socijalne osjetljivosti
ljudi bez djece izdvajaju za ljude s djecom, kako bi ta ista djeca kasnije izdvajala za mirovinu ovih koji nisu imali djecu
zdravi izdvajaju kako bi bolesni imali zdravstvenu skrb pa kad oni jednom obole i ostare drugi mladi i zdravi će izdvajati za njihovu skrb
SDP kao vodeća stranka ove koalicije i u gradu, sigurno nije stranka koja će ovu priču drastično preokrenuti osim ako ih daljnje produbljenje recesije i servisiranje nakupljenih dugova na to ne prisile
kod amerikanaca, na primjer, puno toga funkcionira po principu "plati pa vozi". moja osobna uvjerenja su protiv takvog sustava vrijednosti jer on ne priznaje suosjećanje i solidarnost.
osobno smatram da će prije ili kasnije gradska skupština uvesti subvencioniranje vrtića po kategorijama i mislim da je to pravedno, samo te kategorije ne smiju biti dohodovne već imovinske i cijena definitivno ne smije ugrožavati budžet obitelji.
s druge strane, ovo što si napisala u postu prije, o političkom poentiranju, je apsolutno točno i potpuno je deplasirano govoriti o izmjenama naplate vrtića kad se sagleda koliki se prihod ostvaruje od naplate roditeljima u kontekstu cijene koštanja i u kontekstu gradskog proračuna.
mišljenja sam da je isključiva svrha ponovnog povlačenja ovog pitanja Bandićeva želja da "jeftino" dođe do medijskog prostora u predizbornoj kampanji. u tom svjetlu gradska skupština ne želi uči u konflikt s njime kako mu ne bi pomogla u tom naumu, a ionako se nadaju da će ga se na sljedećim izborima riješiti pa da će samostalno, ponovno, moći upravljati gradom.
dedi, slažem se sa svime što si rekao, osim ovoga zadnjega :-/
bandić će ovim načinom dobiti izbore, pa će opet imati 4 godine da radi što hoće
Hm, baš me zanima hoće li onda, kad jednom maknu Bandića, ukinuti i dohodovni model, za koji su već jednom rekli da nije dobar, a sad je osjednom dobar. Malo sutra.
off topic: Tako funkcioniraju sva osiguranja, faktor solidarnosti je manje bitan od faktora održivosti. Platiš osiguranje protiv požara npr. Požar se ne desi tebi, ali onome osiguraniku kojem se nažalost dogodi isplati se novac, pri čemu je iznos veći od onoga kojeg je sam uplatio preko svoje police. To je financirano novcem osiguranika koji požar nisu doživjeli.
Ipak, ovo sve skupa nema veze s Bandićem i njegovim demagoškim trikovima.
nažalost slažem se :roll:!!
čovjek nema dobrog protukandidata, a i žestoko je krenuo u kampanju, sukobljava se sa državom "neda pare", kazniće ljude sa većim primanjim "pravednije raspodijeliti", jaši po svim zabavama/otvorenjima/svetkovinama.....
pravi je robin hood!
jedino što me malo tješi je da su u proceduru ušle izmjene zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi gdje se ne donošenjem proračuna ne raspušta samo skupština već se dužnosti razrješava i gradonačelnik.
samo zato što će mi financijski odgovarati ovo, ne znači da ću glasati za Bandića.
ali ima i veliki postotak onih koi hoće
ne zbog cijene vrtića, nego zbog cijelog paketa populističke demagogije koji uz to ide
platiš jedan, dobiš dva
Jučer sam slušala bahatog Lovrića na Jabuka TV. Predstavio je Bandićev model kao savršen. I rekao da će oni koji su plaćali po skupštinskom modelu morati platiti dug po uplatnicama.
Mislim da su im malo narasla krila jer je Skupština pustila u javnost info da se načelno slažu s prijedlogom, Udruge se kao razilaze u stavovima, i vrijeme je za Bandićev ŠAH MAT.
Osobno mislim da dohoodovni pa ni imovinski model nisu pravedni. Bili bi pravedni da nam primanja nisu unaprijed već progresivno oporezovana raznim porezima, i da veliki dio od tih poreza ne ide u kasu Grada Zagreba.
Ovako to nije pravedno.
Jer smo mi građani grada Zagreba vrtić, tramvaj i sl., već u startu djelomično platili iz vlastite plaće, neki više, neki manje, zavisno od visine primanja. Samo u tom porezu nije decidirano napisano za što točno ide kao što je napisano u izdavanjima za zdravstveno, mirovinsko i sl. osiguranje
No, preživjela bi i tu nepravdu i nezakonje kad bi vrtići bili ok, kada bi se pridržavali standarda, kada se grupe ne bi pretrpavale, kada ne bi trebala nositi sav potrošni materijal, sakupljati za igračke, itd.
No, o tome se uopće ne razmišlja. Grad nema sluha najobičniju bravu popraviti.
Ali može duplo zaračunati vrtić.
I to me užasno ljuti.
I na kraju, zanimljiv tekst o zakonitosti svega - http://www.iusinfo.hr/dailycontent/T....aspx?id=11615
? O čemu ti pričaš, gdje si to pročitao? Jednostavno smatram da nije u redu da se pod krinkom socijalne politike od nekih stalno, bezgranično uzima. Pa upravo i je socijalna politika da ako imaš veću plaću, daješ više poreza, doprinosa i prireza. Tu si dakle dao iz svoji primanja u socijalnu blagajnu. Zašto sada opet? Pa koliko puta da dajem, dok i sama ne padnem u tu kategoriju primatelja, umjesto davatelja? I ne znam zašto misliš da moja obitelj ima neka velika primanja, ne, mi smo samo malo iznad hrvatskog prosjeka. Ali i obrazovanje nam je daleko iznad prosjeka, no to nije bitno sada. (sad spominjem jer si me u jednom svom postu prozvao da se hvalim velikom plaćom - da barem imam to što misliš !).
No, čak i da se uvede plaćanje prema dohodovnom/imovinskom cenzusu nikako ga ne mogu poduprijeti i smatrati mjerom socijalne politike dok ima u istome toliko nedorećenosti, prostora za manipulacije i nelogičnosti.
[QUOTE=daddycool;2274714]da, slažem se
ali zibba je sad to proširila i na zdravstvenu skrb
deaedi je već prije nekoliko puta naglasila da ju smeta da se njenim novcima plaća usluga koju koristi netko drugi
pitanje je socijalne osjetljivosti
QUOTE]
Nikada to nisam rekla. Ali mi smeta ako se od mene toliko uzima da vlastitoj obitelji neću moći priuštiti socijalni minimum jer sam toliko već izdvojila za druge.
ne brine njega priljev u gradsku blagajnu, nego glasači na predstojećim izborima..
baš tako,andiko.
godinama se objašnjavalo zašto ovakav model nije pravedan - kao da to oni i sami ne znaju.
baš su im vrtići dobri kako bi izazvali pozornost medija i podjelu među odraslima i djecom.
bojim se da im s komentarima samo pomažemo u njihovoj borbi za glasove.
na kraju uvijek dobijamo isto...
I samo me zanima, s obzirom da si na ovoj temi citirao jedan moj odgovor (totalno izvučen iz konteksta, a znaš da je prije toga meni bila upučena osobna uvreda na koju nitko nije reagirao), sa druge teme, kada sam ja to isto jednom napravila, dobila sam opomenu. Da li isti kriteriji vrijede za sve?
ne
admin ne može dobiti opomenu
zato i biramo one za koje mislimo da će dobro raditi svoj posao
ali, ajmo se ne prepucavati
čekamo da vidimo kako će Skupština reagirati na ovaj modela
kako čujemo, oni još nisu ništa napismeno dobili nego za sve saznaju iz medija
sramota, ako znamo da je prvo čitanje 29.11.
napisi iz medija gdje se piše kako će koji klub glasati i postaviti se, čini se da nisu točni, nego samo pretpostavke
Ok, dakle daddy je na ovoj temi kao admin, ja sam prema njegovim ad hominem komentarima mislila da iznosi svoje osobne stavove. Nema veze, vec sam oguglala na dvostruke kriterije.
No, natrag na temu: vidjeti cemo da li ce Skupstina ostati pri svojem stavu ili je podlegla predizbornoj groznici, kad se sve obecava, bez podloge.
reklo bi se da ovisi o budućim gradonačelničkim kandidatima
znate li je li se prijedlog promjene cijena odnosi samo na vrtiće ili i na boravkaše u školama?
vrtici su mu in, ostalo mu nije zanimljivo
Za sve pitanje a posebno za Apricot (najviše je u ovoj temi). Gradonačelnik je na starnicama grada Zagreba objavio priopćenje u kojem su navedene olakšice za sudjelovanje roditelja u cijeni vrtiša u kojem navodi da je olakšica i stambeni kredi i najam stana. U službenom dokumentu koji ide kao prijedlog Graskoj skupštini ta olakšica se nigdje ne navodi. Molim sve a posebno Apricot da navedeno provjeri te postavi upit u osobama koje se problemom bave (gradonačelnik i li GS). Izgleda (to svi znamo za naše političare) da im je do samohvale preko priopćenja koja izgleda nisu vjerodostojna dukumentima koja idu na glasanje.
Unaprijed zahvaljujem i LP
A jeste vidjeli jučer oglase preko cijelih stranica u Večernjem i Jutarnjem? Na to mu nikad nije žao potrošit novac :roll:
katja gdi to nalaziš,kod mene vidim samo ovo kaj važi sa sad
dnevni red 45. skupstine: http://web.zagreb.hr/sjednice/sjedni...W?OpenFrameset
priopćenje gradjanima: http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=45954