Jel rukovanje sa samim sobom sada zamjena za obično rukovanje?
ili je taj mot ipak rezerviran za one koji nas oduševe svojim prisustvom?
evo na što mislim:
https://www.telegram.hr/zivot/danas-...o-ostati-cool/
Printable View
Jel rukovanje sa samim sobom sada zamjena za obično rukovanje?
ili je taj mot ipak rezerviran za one koji nas oduševe svojim prisustvom?
evo na što mislim:
https://www.telegram.hr/zivot/danas-...o-ostati-cool/
A epidemiološki nije ništa riješeno, slažem se.
Naš vrtić uveo maske kod roditelja kod dovođenja i odvođenja djece, tek od danas
Dakle doma smo s klincima, ljubimo ih u autu. Stavimo masku, ostavimo ih u vrtić. Klinci cijele dane u vrtiću i u kontaktu jedni s drugim i tetama, slike, šmrklji, suze... i onda opet doma s maskama, skinemo ih i ostatak dana normalan kontakt
Kakave sad to ima veze stvarno
Maska ti u tom trenu služi u istoj namjeri kad uđeš u pekaru i za pol minute si vani .a ujedno da ne vidiš i burek koji stoji pored kruha
Jadna dječica kakav svijet gledaju... ne može mi biti ni novo normalno da u pekaru ili vrtić ne možeš ući bez maske. To nije nikako normalno, što god pokušavali prodati
Mi isto nosimo maske, odavno, u vrticu. Meni to nije besmisleno (kao ni pekara). Djece u grupi u vrticu ima 15-20, i to su ista djeca i iste tete, neki manji krug, kao velika obitelj. Ljudi dolaze iz tramvaja, liftova i ok je da ne "oprasuju" cijelo predvorje vrtica. Ako se i dogodi zaraza, ostaje vjerojatno u jednoj grupi.
Za pekaru mi je itekako drago da se moraju nositi maske, iako sam jucer bila u kvartovskom ducanu, cca 50% ljudi nije imalo maske.
Mislim da je djeci najlakse prihvatiti stanje, njima je svasta normalno. Meni je veci problem sto ih ucimo da ne smiju dijeliti. Iako ja stalno naglasavam da je lijepo dijeliti, ali da sad ne mogu dijeliti hranu.
Ali isto ces ti donijeti i svom djetetu koje ce opet ici u vrtić, nije da budeš zarazio samo tamo.
Nasi klinci odavno nisu odvojene grupe, pogotovo sad sa spajanjima
Razna djecica u razna vremena su razne druge stvari morala gledat, dok su odrasli naivno sami sebe tjesili "nevermore' - djecica u 1. svj ratu, djecica u spanj. gripi nakon 1. svjetskog, djecica u 2. svjestkom, djecica u domovinskom, djecica u aziji za sarsa, svinje itd i sad nasa djecica moraju tako. Jel normalnije d djecica gledaju bergamo i zatocene starce i kapsile i ne mogu ic na sprovode baba i dida? Zapravo zivimo svi skupa u iluziji da nam je sreca, zdravlje, mir i blagostanje default. Sto se odrasli brze prilagode, to ce i djecica. U prilagodbi je kljuc prezivljavanja, oduvijek.
https://www.index.hr/mobile/clanak.a...sti&id=2198891
Jeste li pročitale ovaj članak ministrice Divjak?
Upravo, hvala za link.
Lepo je to rečeno i smišljeno, ali praksa?
Kao što rekoh, MM, tri škole, tri sela, deset razreda.
U tri radna dana svaki dan je u drugoj školi i drugom mestu.
Npr. izložen virusu u petak u popodnevnoj smeni znači da do iduće srede prepodne može da bude u kontaktu sa svih 10 razreda.
I šta sad, da li i razredi idu u izolaciju ili se pretpostavlja da je nastavnik poštovao sve mere?
Puno kolega radi u bar dve škole, dosta njih u bar dva naselja. Tim tempom kod nas će škole za mesec dana sve opet biti na online nastavi.
Zasto se nastavnik ne bi pridrzavao svih mjera? Od maske do razmaka?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne znam točno kakvi su trenutačni propisi, odnosno što je stroga definicija bliskog kontakta. Zapravo, trebalo bi u svakom slučaju definirati hoće li se radi učenika pozitivnog na koronu slati razred u samoizolaciju, i hoće li se to raditi radi pozitivnog nastavnika. Obzirom na ovo što Divjakica piše, meni se čini da je odgovor da.
Otkud sad tih 72 učenika,priča je bila pojedinačna par njih u par škola max.5 da su bila zaražena
Ne misli ona na zaražene za vrijeme trajanja škole, jelena, nego općenito na broj zaražene djece školske dobi u ovom razdoblju 'drugog vala' zaraze u Hrvatskoj.
Piše od 26.6. priča je išla u to vrijeme samo za Slavoniju i da su i izolaciji ne kao zaraženi,koliko se sjećam
Mislim da nisi shvatila moje pitanje. Mene interesuje protokol, da li će se kao default smatrati da nema potrebe da čitavi razredi idu u samoizolaciju ako je nastavnik izložen virusu?
Jer tekst kaže ovako nekako: imamo 72 učenika pozitivna, to bi bilo oko 70 razreda u izolaciji. OK; a zašto se ne pretpostavlja onda da su se učenici pridržavali mera (ili ih neće biti?)?
Da li se nastavnik zaista pridržavao mera ili ne, ako nema neke centralizovane provere, onda je to svakome pojedinačno na savesti, zar ne?
Ja ću samo reći da je u tri školska kolektiva od po cca 80 ljudi bilo po troje njih sa maskom na završnim sednicama, i svih troje su bili predmet opšte sprdnje i nelagode. (I gle, niko nije dobio koronu, što valjda znači da su sednice bile dovoljno sigurna mesta).
Ili možda nisu testirani pa ni ne znaju da imaju ili nemaju
Moja je majka sve svoje obsveze u školi odradila s maskom. Ima 65 god, 31.8. Ide u penziju, bivši je onkološki pacijent, ceka 2.operaciju zamjene kuka. Ta ide svugdje s maskom, realno stvarno je rizicna skupina.
Jelena bila sam sarkastična za to poslednje...MM je bio jedno od to troje...
Ja mislim da se protokol jos ne zna, a ne zna ga sigurno bivsa ministrica. Tako da su njeni izracuni napravljeni prema modelu da skola funkcionira kao da korone nema. A to sigurno nece biti tako. Ako se maske u skolama uvedu kao obavezne- kao sto su naprimjer u bolnicama- ne vidim kakve veze ima sto pojedini nastavnik o njima misli. Inace i sad je na savjesti svakog zarazenog da iskreno i sa sto boljim sjecanjem nabroji sve kontakte, ne mislim da bi se profesore trebalo osobito provjeravati.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ministrica je bivša par dana, mislim da je prilično dobro informirana, a obzirom da je bivša malo je i otvorenija i direktnija nego obično, pa je zapravo dobar izvor informacija.
Mi ne znamo još hoće li maske biti obavezne u školama, i za koga, za pretpostaviti je da hoće ako situacija bude kao danas. Ali ono što je još važnije je znači li maska i pridržavanje propisanih mjera da kontakti neće morati u samoizolaciju? Je li to sad tako na mjestima gdje se moraju nositi maske?
Znači, teoretski, ako se svi nastavnici pridržavaju mera, stav je da razred nije izložen opasnosti? To me je zanimalo.
Nema veze šta svaki pojedinačni nastavnik misli, nego šta radi.
Ja sam na samom početku pandemije videla i med. sestre sa maskom i rupom kroz koju se dimi cigara, u zabludi si ako misliš da su prosvetni radnici savesniji i edukovaniji od medicinskih radnika, a svi direktori voljni da paze na sprovođenje obaveznih mera. Ali dobro, nije mi stalo da budem u pravu. Kao što sam rekla, nastava će ionako verovatno započeti u klupama jer je opšte raspoloženje naklonjeno tome. Samo ja mislim da ljudi i dalje nisu dorasli tome.
Misliš jedan dan jedan predmet? Vredelo bi probati. Meni lično takav način nastave nikad nije odgovarao, ali dopuštam da drugi možda bolje uče tako.
Ovo za kombinaciju ne razumem u kontekstu onog o čemu sam ja pisala, tj. pretpostavljam da bi neki imali online a neki uživo, ali kako bi ti odredila ko i kada?
Cini se da sve ide tom trendu. Barem iz informacija koje ja dobijam. Kad pomaknu rizcni kontakt sa carobnih 15 minuta na npr. 30 ( mogu skratiti skolski sat )
ako se nose maske, profesori ne bi tebali ici u izolaciju ako u razredu bude pozitivan ucenik i obrnuto. Sve mi se cini da smo do jeseni na vecoj minutazi.
Blok nastava bi npr. Znacila da povijest imaju jedno polugodiste , a drugo geografiju.
Ili jedno polugodiste tehnicki , a drugo likovni.
Pogotovo za predmete koji imaju malu satnicu.
Ovo drugo bi bilo da jedna skola ima nastavu uzivo jedan tjedan, drugi tjedan druga. Pa se onda mjenjaju.
Tko bi to odredio ne znam. Sigurno ne ja. Vjerojatno onaj koji radi raspored
To nije nikakva egzotika. Tako se zapravo i radi u mnohim zemljama.
Hrpetina predmeta u raspredu i danu koju nasa djeca imaju zapravo ne dozvoljava da se ide u dubinu. To je posebna katastrofa u nastavi na daljinu.
To je znači za mene pitanje svih pitanja: znači li zaraženi učenik u razredu da razred ide u samoizolaciju, znači li zaraženi nastavnik da razred ide u samoizolaciju, znači li zaraženi učenik da nastavnik ide u samoizolaciju, znači li zaraženi učenik u a razredu da b razred ide u samoizolaciju ako imaju istog nastavnika.
B. Divjak je krenula od pretpostavke da će, u slučaju da je jedno dijete pozitivno, cijeli razred ići u izolaciju na dva tjedna. Govori iz osobnog iskustva: naložena joj je izolacija nakon što je provela sat vremena u istoj prostoriji s osobom za koju se ispostavilo da je pozitivna.
Nisu imali maske ali su sjedili razmaknuto. Ne znam što bi im epidemiolog rekao da su imali još i maske.
U poruci naglašava da nastava treba biti moguća i online, zbog svih onih koji će biti u samoizolaciji a kojih, ako je njena pretpostavka točna, neće biti mali broj.
Neke škole imaju tu blok nastavu recimo umjetničke,16. gimnazija
Moja teorija po onom sto vidim:
Ako se skrati sat , maske budu obavezne i pomakne rizicno vrijeme boravka u prostoriji ( ne znam po kojim krizerijima)
Pozitivno dijete u razrednij nastavi u samoizolaciju idu djeca i uciteljica.
Vjerouciteljica i prof. stranog jezika ne idu ( prekratki boravak)
U predmetnij nastavi zarazen ucenik - razred ide , profesori ne idu ( prekratki kontakt)
Zarazeni nastavnik u predmetnoj nastavi - djeca ne idu (prekrati kontakt) , ali upitni su drugi nastavnici s kojima se sretao/ jeo/pio u zbornici a li je bilo kontakta bez maske i da li je bio duzi.
Kazem , to je moja teprija po onome sto vidim kako se u zadnje vrijeme salje u samoizolaciju.
Nikako ne mogu shvatiti tu dramu oko maski. Moja su djeca izlazila s prijateljicama po kvartu od kraja svibnja. Nisu se osjećale loše zato što su jedine imale masku. Pred zgradom su mi se cijelo vrijeme korone igrale iste djevojčice od cca 6 godina i svaki su dan dvije među njima imale masku.
Ako od jeseni krenem u školu, imat ću masku cijelo radno vrijeme kao i na putu do posla/kuće.
A imat će je, bome, i moji učenici iako su 1:1 sa mnom. Tko neće ili ne može, neka traži drugog profesora. Kulturu pranja ruku prije ulaska u učionicu ionako su uglavnom svi već razvili, a instrument sam dezinficirala svaki dan i prije korone.
Ja se slažem sa tvojom idejom bloka, ali jasno ti je da je ona totalno hipotetička na deset puta većem nivou nego online nastava?
Prvo, to se mora rešavati na nivou Ministarstva, a o tako nečem ni govora. Ne mogu pojedinačne škole sebi tako krojiti rasporede i planove i programe- baš zato što neki rade u po tri četiri škole koje bi se morale koordinisati, a svaki nastavnik radi u svojoj mreži škola. To bi dalo potpuno novi algoritam od dosadašnjeg.
Drugo: kako bi plata išla tom nekom koji ne radi u tom jednom polugodištu a radi duplo u drugom? I ko bi odredio ko ide u jedno polugodište a ko u drugo (fond časova i nije isti za oba polugodišta, bar kod nas...)
Što se tiče uživo vs. online, jedna/druga škola, ponoviću da svaki nastavnik ima svoju mrežu škola u kojima radi- u velikim školama verovatno svaki radi samo u jednoj, ali u malim, to je složena šema.
Sve su to dobre ideje ali ako nisu čestito razrađene rezultat će samo opet biti zbrka i neka polurešenja. A moraju se rešavati s vrha.
Meni nošenje maske uopće nije upitno, premda ju na otvorenom nitko od nas ne nosi. Naravno pitanje je hoće li biti obavezno za djecu u školi i kako će se kontrolirati. No sve je to svejedno ako će unatoč maskama i pridržavanju mjera djeca morati u samoizolaciju ako će imati zaraženog učenika ili nastavnika u razredu (a ja sam poprilično sigurna da će morati).
Zašto sad drama?
Ne možeš nikud bez maske u zatvorenom znači moraš imati bar dve tri
Ko je reko da taj netko ne radi u tom polugodištu,radi ali ima recimo 2 i 4 razred srednje,a 1 i 3 ima neko drugi.
Sad kak bi to bilo u osnovnoj ne vidim jer većinom je jedan iz tehničkog i likovnog na cijeloj školi,bar kod nas je tako