Moja je majka sve svoje obsveze u školi odradila s maskom. Ima 65 god, 31.8. Ide u penziju, bivši je onkološki pacijent, ceka 2.operaciju zamjene kuka. Ta ide svugdje s maskom, realno stvarno je rizicna skupina.
Moja je majka sve svoje obsveze u školi odradila s maskom. Ima 65 god, 31.8. Ide u penziju, bivši je onkološki pacijent, ceka 2.operaciju zamjene kuka. Ta ide svugdje s maskom, realno stvarno je rizicna skupina.
Jelena bila sam sarkastična za to poslednje...MM je bio jedno od to troje...
Ja mislim da se protokol jos ne zna, a ne zna ga sigurno bivsa ministrica. Tako da su njeni izracuni napravljeni prema modelu da skola funkcionira kao da korone nema. A to sigurno nece biti tako. Ako se maske u skolama uvedu kao obavezne- kao sto su naprimjer u bolnicama- ne vidim kakve veze ima sto pojedini nastavnik o njima misli. Inace i sad je na savjesti svakog zarazenog da iskreno i sa sto boljim sjecanjem nabroji sve kontakte, ne mislim da bi se profesore trebalo osobito provjeravati.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ministrica je bivša par dana, mislim da je prilično dobro informirana, a obzirom da je bivša malo je i otvorenija i direktnija nego obično, pa je zapravo dobar izvor informacija.
Mi ne znamo još hoće li maske biti obavezne u školama, i za koga, za pretpostaviti je da hoće ako situacija bude kao danas. Ali ono što je još važnije je znači li maska i pridržavanje propisanih mjera da kontakti neće morati u samoizolaciju? Je li to sad tako na mjestima gdje se moraju nositi maske?
Znači, teoretski, ako se svi nastavnici pridržavaju mera, stav je da razred nije izložen opasnosti? To me je zanimalo.
Nema veze šta svaki pojedinačni nastavnik misli, nego šta radi.
Ja sam na samom početku pandemije videla i med. sestre sa maskom i rupom kroz koju se dimi cigara, u zabludi si ako misliš da su prosvetni radnici savesniji i edukovaniji od medicinskih radnika, a svi direktori voljni da paze na sprovođenje obaveznih mera. Ali dobro, nije mi stalo da budem u pravu. Kao što sam rekla, nastava će ionako verovatno započeti u klupama jer je opšte raspoloženje naklonjeno tome. Samo ja mislim da ljudi i dalje nisu dorasli tome.
Misliš jedan dan jedan predmet? Vredelo bi probati. Meni lično takav način nastave nikad nije odgovarao, ali dopuštam da drugi možda bolje uče tako.
Ovo za kombinaciju ne razumem u kontekstu onog o čemu sam ja pisala, tj. pretpostavljam da bi neki imali online a neki uživo, ali kako bi ti odredila ko i kada?
Cini se da sve ide tom trendu. Barem iz informacija koje ja dobijam. Kad pomaknu rizcni kontakt sa carobnih 15 minuta na npr. 30 ( mogu skratiti skolski sat )
ako se nose maske, profesori ne bi tebali ici u izolaciju ako u razredu bude pozitivan ucenik i obrnuto. Sve mi se cini da smo do jeseni na vecoj minutazi.
Posljednje uređivanje od sirius : 17.07.2020. at 14:42
Blok nastava bi npr. Znacila da povijest imaju jedno polugodiste , a drugo geografiju.
Ili jedno polugodiste tehnicki , a drugo likovni.
Pogotovo za predmete koji imaju malu satnicu.
Ovo drugo bi bilo da jedna skola ima nastavu uzivo jedan tjedan, drugi tjedan druga. Pa se onda mjenjaju.
Tko bi to odredio ne znam. Sigurno ne ja. Vjerojatno onaj koji radi raspored
To nije nikakva egzotika. Tako se zapravo i radi u mnohim zemljama.
Hrpetina predmeta u raspredu i danu koju nasa djeca imaju zapravo ne dozvoljava da se ide u dubinu. To je posebna katastrofa u nastavi na daljinu.
Posljednje uređivanje od sirius : 17.07.2020. at 14:48
To je znači za mene pitanje svih pitanja: znači li zaraženi učenik u razredu da razred ide u samoizolaciju, znači li zaraženi nastavnik da razred ide u samoizolaciju, znači li zaraženi učenik da nastavnik ide u samoizolaciju, znači li zaraženi učenik u a razredu da b razred ide u samoizolaciju ako imaju istog nastavnika.
B. Divjak je krenula od pretpostavke da će, u slučaju da je jedno dijete pozitivno, cijeli razred ići u izolaciju na dva tjedna. Govori iz osobnog iskustva: naložena joj je izolacija nakon što je provela sat vremena u istoj prostoriji s osobom za koju se ispostavilo da je pozitivna.
Nisu imali maske ali su sjedili razmaknuto. Ne znam što bi im epidemiolog rekao da su imali još i maske.
U poruci naglašava da nastava treba biti moguća i online, zbog svih onih koji će biti u samoizolaciji a kojih, ako je njena pretpostavka točna, neće biti mali broj.
Neke škole imaju tu blok nastavu recimo umjetničke,16. gimnazija
Moja teorija po onom sto vidim:
Ako se skrati sat , maske budu obavezne i pomakne rizicno vrijeme boravka u prostoriji ( ne znam po kojim krizerijima)
Pozitivno dijete u razrednij nastavi u samoizolaciju idu djeca i uciteljica.
Vjerouciteljica i prof. stranog jezika ne idu ( prekratki boravak)
U predmetnij nastavi zarazen ucenik - razred ide , profesori ne idu ( prekratki kontakt)
Zarazeni nastavnik u predmetnoj nastavi - djeca ne idu (prekrati kontakt) , ali upitni su drugi nastavnici s kojima se sretao/ jeo/pio u zbornici a li je bilo kontakta bez maske i da li je bio duzi.
Kazem , to je moja teprija po onome sto vidim kako se u zadnje vrijeme salje u samoizolaciju.
Posljednje uređivanje od sirius : 17.07.2020. at 15:01
Nikako ne mogu shvatiti tu dramu oko maski. Moja su djeca izlazila s prijateljicama po kvartu od kraja svibnja. Nisu se osjećale loše zato što su jedine imale masku. Pred zgradom su mi se cijelo vrijeme korone igrale iste djevojčice od cca 6 godina i svaki su dan dvije među njima imale masku.
Ako od jeseni krenem u školu, imat ću masku cijelo radno vrijeme kao i na putu do posla/kuće.
A imat će je, bome, i moji učenici iako su 1:1 sa mnom. Tko neće ili ne može, neka traži drugog profesora. Kulturu pranja ruku prije ulaska u učionicu ionako su uglavnom svi već razvili, a instrument sam dezinficirala svaki dan i prije korone.
Ja se slažem sa tvojom idejom bloka, ali jasno ti je da je ona totalno hipotetička na deset puta većem nivou nego online nastava?
Prvo, to se mora rešavati na nivou Ministarstva, a o tako nečem ni govora. Ne mogu pojedinačne škole sebi tako krojiti rasporede i planove i programe- baš zato što neki rade u po tri četiri škole koje bi se morale koordinisati, a svaki nastavnik radi u svojoj mreži škola. To bi dalo potpuno novi algoritam od dosadašnjeg.
Drugo: kako bi plata išla tom nekom koji ne radi u tom jednom polugodištu a radi duplo u drugom? I ko bi odredio ko ide u jedno polugodište a ko u drugo (fond časova i nije isti za oba polugodišta, bar kod nas...)
Što se tiče uživo vs. online, jedna/druga škola, ponoviću da svaki nastavnik ima svoju mrežu škola u kojima radi- u velikim školama verovatno svaki radi samo u jednoj, ali u malim, to je složena šema.
Sve su to dobre ideje ali ako nisu čestito razrađene rezultat će samo opet biti zbrka i neka polurešenja. A moraju se rešavati s vrha.
Meni nošenje maske uopće nije upitno, premda ju na otvorenom nitko od nas ne nosi. Naravno pitanje je hoće li biti obavezno za djecu u školi i kako će se kontrolirati. No sve je to svejedno ako će unatoč maskama i pridržavanju mjera djeca morati u samoizolaciju ako će imati zaraženog učenika ili nastavnika u razredu (a ja sam poprilično sigurna da će morati).
Zašto sad drama?
Ne možeš nikud bez maske u zatvorenom znači moraš imati bar dve tri
Ko je reko da taj netko ne radi u tom polugodištu,radi ali ima recimo 2 i 4 razred srednje,a 1 i 3 ima neko drugi.
Sad kak bi to bilo u osnovnoj ne vidim jer većinom je jedan iz tehničkog i likovnog na cijeloj školi,bar kod nas je tako
Do kakvih ste rešenja došli za solfeđo i duvačke instrumente, ako nije tajna?
Ne razumem kakvu dramu oko maski, misliš zašto se oni bez maske tako uznemire kad vide druge sa maskom ili namerno kašlju na njih od sprdnje? Ne znam, ja sam jedna od onih sa maskom tako da ne znam šta obrnuta struja misli.
Ako misliš zašto me vređa što drugi namerno kašlju na mene ili što daju sebi za pravo da išta komentarišu, vređa me na nivou na kome bi me vređalo dobacivanje za bilo koji drugi komad odeće, jer nisam takva da me ne vređa, jbg.
Razocarana sam milanovicem, ne znam jel to za ovaj ili nizi topic, od glupavog karijes komentara, do pokusaja rukovanja s plenkovicem koji munje dobro odbrusio da nema rukovanja iako on misli da je korona ko karijes. Svi se ubise od obrazlaganja da nema rukovanja, al jok, krece on pruzat ruku pa neke bzv filozofije o maskama na presici.
Posljednje uređivanje od ina33 : 17.07.2020. at 15:18
Još ne kužim zašto tvoje čokolada nose maske na otvorenom?
Pulinka, ni do kakvih rješenja nismo došli, ali to je, nažalost, druga tema.
Ja sam iz drugih razloga s maskom hodala godinu dana i hodat ću još pa me korona nije ništa posebno bacila u očaj.
Ne razumijem one koji ne žele maskom zaštiti mene i slične (a, koliko vidimo, ima i zdravih/mlađih koji pod koronom padnu ko muhe), nazivaju me ovcom i upućuju me da stojim doma ako se bojim jer oni zbog mene ne žele izgubiti svoju slobodu i trovati se vlastitim ugljičnim dioksidom.
Huh... viziri za decu, bar za solfeđo? Ali i tako se zvuk ne čuje sasvim dobro, a ni zaštita nije tolika kao sa maskom...
Mojim klincima je od svega najviše nedostajala normalna muzička škola, iako nastavnici jesu slali puno video i audio materijala, nisu imali online časove tipa Zoom-a i sličnih. Možda će ih ipak imati ako se pokaže da moraju preći na online opet... Za instrument ne bi bio problem čas uživo jer nisu duvački, ali solfeđo pod maskama je prosto - pa, ne znam...Možda i ostvariv donekle i nekako? Za to sam totalni duduk, i ništa im ne mogu pomoći u nastavi na daljinu.
Ipak je razlika jel poneki radi svoje bolesti nose masku ili nosi
cijela nacija ,to se ne smije miješati,nije to nikako isto.znam o čem pričam
Posljednje uređivanje od jelena.O : 17.07.2020. at 16:09
Znam
Ali sam se referirala na čokoladu i njen pojam nošenja maske radi bolesti
Ako postoje asimptomatski prijenosnici i virus u populaciji kola slobodno (epidemiolozi ne mogu nahvatati kontakte), onda za mene nema diskusije. Distanca, maska i pojačano pranje/dezinfekcija.
Posljednje uređivanje od čokolada : 17.07.2020. at 16:19
Potpis!
čokolada,![]()
Tebe, jelena, ne razumijem, a potpisujem cokoladu i danku. Situacija je takva da se sad moramo ponasati ko da svi imamo covid i stititi se svi medjusobno da ne preplavimo bolnice i smanjimo broj umrlih i omogucimo zivot do pronalaska cjepiva. Filozofije su zavrsile....nazalost.
Posljednje uređivanje od ina33 : 17.07.2020. at 17:00
Slovenci su dali suvislije upute od nasih sto se smatra i rizikom vani (ne samo.u zatvorenome).
Ne vidim koje su preporuke kod Slovenaca za po vani osim distance
Malo potrazi preko Googla, bilo je u Jutarnjem listu, ako ne mozes naci - sorry. Ukratko, i okupljanja vani stila utakmica, pjevanja i grljenja si rizicna. il ne idi, il maska i distanca.Frizer rizicniji npr. od bolnice. itd. Tako to slovenci vide, konkretniji su od nasih.
Mislila sam na vani
Ovo sve za unutra sam vidla
Već sam pomislila da su uveli maske i uz šetnju pesa
Koliko vidim i kod nas su iste preporuke
A da ni trebalo opet zabraniti i utakmice trebalo bi
Posljednje uređivanje od jelena.O : 17.07.2020. at 17:51
Sto se mjera samoizolacije i testiranja tice, za sad mi je jedino jasna i poznata procedura iz vrtica koji je usporediv, donekle, s ucenicima nizih razreda. Kcer ne ide u vrtic, ali je i dalje upisana pa primamo sve obavijesti.
Imali su pozitivan test (student ucitelj) prije nekoliko tjedana. Koronaplan, prema propisima Ministarstva zdravstva, nalaze da ta osoba, naravno, ne radi. Zbog tog izlaganja je testirano ostalo osoblje koje je, prema procjeni Ministarstva, bilo u bliskom kontaktu sa zarazenim (troje ucitelja koji su radili u istoj ucionici), a desetoro djece iz te vrticke grupe je poslano u samoizolaciju (zajedno s obiteljima) na 14 dana. Soba je temeljito ociscena i ostala je zatvorena tih 14 dana. Negativno osoblje je vraceno na posao nakon negativnog testa i rasporedjeno na rad u druge sobe.
Ostatak vrtica, zbog nize/niske razine izlaganja (odrasli samo u prolazu, kad ostavljaju torbe i sto vec u garderobi i djeca koja se druze na igralistu i mozda povrsno u prolazu) nije bio poslan u izolaciju, odnosno nisu morali izbjegavati vrtic 14 dana.
Niti jedna druga osoba u vrticu nije zarazena, a nismo culi ni o clanovima obitelji.
Tu samoizolacija nije obavezna, odnosno nema zakonskog ili nekog drugog nacina da se provjeri tko je izoliran ili ne.
Nije poznato hoce li skole funkcionirati na istom principu, ako ih otvore.
Inace, jos uvijek cekamo onaj rezultat testa, sto je prilicno neobicno jer ce uskoro biti 48h. Inace su dosta brzi. Valjda to znaci da je negativna. Ako nije, onda smo (vjerojatno svi) u skupini stopostotno asimptomaticnih.
U Kaliforniji su maske obavezne na state nivou, i napolju i u zatvorenom prostoru. U mom gradu je prvobitno bilo dozvoljen 'active recreation' bez maski (trcanje, voznja bicikla i slicno) a sad mora i za to. Nosimo svi kad trcimo, i muz i sinovi i ja. Kad vidim na da nema nikog ispred mene, navucem ispod usta. Biciklizam nam je odmah bio ok s maskom, trcanje je veci smor, ali sto se mora nije tesko. Sto nas vise nosi maske, veci je uticaj na one koji izbegavaju.
Ne znam, i iskreno, ne zanima me. Ako vidim nekog bez maske, samo ga obidjem s vise rastojanja nego bez. Moj nacin da uticem je da nosim masku i veselo pozdravim ljude koje susretnem.
Na lokalnim social media se dosta zale na unmasked, ali ja ocigledno ne idem gde oni idu jer moja percepcija je da cca 90% ljudi nosi maske non stop. Businesses imaju pravo odbiti service, ali to imaju i bez mask wearing ordinances.
Zavidim; mi imamo bas puno bez maski. Ne idem prakticki nikamo, osim pickup tamo gdje mi je dostava nezgodna ili je tesko uskladiti vrijeme i jos uvijek dosta ljudi ne nosi masku. Ali mi smo ruralna sredina s glasnom right-wing populacijom pa je za ocekivati. Provela sam prosli petak u Twin Cities zbog popravka auta i bila je sasvim druga klima. Tamo sam bas morala u neke zatvorene prostore i vjerojatno je sve puno slicnije ovome sto ti pises vecini mjesta. Zapravo, vidjela sam samo jedno jedino dijete, van ordinance po dobi, koje nije imalo masku.
Nazalost kod nas ima slucajeva da kad business odbije service, onaj tko je odbio dobije po nosu. (Za sad jos nikoga nisu ubili u nasem dijelu Midwesta, na srecu.)
Ja ću masku nosit u razredu i u zbornici cijeli dan. Jest ću u učionici sama. Nosim hranu i piće od doma. Pranje ruku, dezificijensi. Samo da ne moram bit doma s 2 male djece i radit online.
Ne smeta mi maska, kako mi takva jedna sitnica može smetati u ovom posve promijenjenom životu?
Smetam si ja. Jer ovo nisam više ona ja koju znam čitav život.
Ne mogu i ne mogu se priviknuti na ovu, za mene, preveliku promjenu života. Izgubila sam volju za sve. Radim ja sve što moram, ali to nije to.
Možda bude bolje kad osvijestim što mi to točno smeta, tj. koji je glavni uzrok. Možda bi i bez korone bilo isto![]()
Prije toga se moram prisiliti da odem zaplivati u more, koje mi je tu, pred nosom, a nisam još bila ove godine![]()
jedinu promjenu osjećam zbog maski na radnom mjestu, dućanima, javnom prijevozu. inače ne putujemo pa nam ništa nije bitno drugačije.