Mislim da se zove prisiljeno jer ga stave pod nešto teško da omekša.
Mislim da se zove prisiljeno jer ga stave pod nešto teško da omekša.
ali bilo je kiselo, tog se živo sjećam. kakva retraumatizacija!
da. i recimo dan prije početka škole v. je htio lazanje i radila sam lazanje i još sam radila i totu od sira, jela sam u dva, u ponoć sam išla leć i još uvijek mi je bilo blago muka. iako je bilo jako fino. ali tijesto, meso, bešamel...pa to se probavlja danima.
a klinci još jedu i u školi i u vrtiću, tako da mislim da im ovaj drugi ručak i treba biti lagan. a MM pazi trči navečer pa uvijek pazi da ne jede teško jer ne može trčat.
Ja sam prije lazanje i bolonjez obozavala. Sad bih najradije sebi pravila posebno jelo taj dan :lool:
I da, trcati je jako tesko, jos satima nakon takvog jela.
Grah je jedino jelo uz koje jedem kruh. Ali domaci :D
Kruh kupimo, ali malo. Razeni ili tako neki, cure pojedu krisku, nekad dvije. Nekad ja pojedem malo za dorucak.
Mi imamo jelo koje zovemo ostatko-salata. To je kad u zdjelu ubaciš ostatke iz frizidera, komad sira, papriku, mrkvu, malo kupusa, kuhano jaje, otvoreno vrhnje koje je do pola potrošeno, šaku rikole, i onda to zalijemo majonezom. Nama je to normala ručak. Ako im kruha, tostiramo ga, ako nema - nema. Al i sarma s pireom mi je normala ručak. Doduše nigdje drugdje mi taj pire baš ne ide.
Što je to kupus porezan na četvrtine? Cijela glavica na 4 dijela?
Svježi kupus ne kuham i nikad ga nisam kuhala. Njega jedemo samo sirovog na salatu.
Kiseli kupus je druga stvar. Njega volimo dinstanog na češnjaku, kao prilog mesu. I sarme, naravno. Sa pireom-obavezno :)
Kod nas nema sanse bez ugljikohidrata, ni kod mene, ni kod muza, iz razlicitih razloga. Ja iz medicinskih, a muz i ovako ima BMI 19, zdrav je i pokretan, metabolizam odlican.
Filana paprika bez pirea ili spinat bez mlijeka... Moglo bi se, al to su mi omiljena jela.
Kruh mi nikad ne nedostaje. Odmalena ga vrlo malo jedem.
Pa tko ti je kriv...
Šareno varivo od korabe, mrkve i krumpira meni je klasik.
Isto i proso na mlijeku (kao riža) s cimetom - to me sjeća na djetinjstvo.
Ili slana varijanta - proso na luku.
Soju nisam jela u djetinjstvu jer nije bilo za nabaviti, ali da je bilo - i te kako bih.
Ova ostatko-salata je jedini način na koji mm voli pojesti kuhano meso. Osim navedene varijante (njegovoj dalmatinskoj krvi kombinacija s rikulom je najdraža) može i s kukuruzom šećercem, sojinim klicama, lukom.... pa razne kombinacije ulja (bučino uz luk i kuhana jaja). Klasična večera! Za ručak to jedemo rijetko, ali to je više stvar organizacije nego izbora (obično su za večeru ostaci od ručka).
Pire - baš sam se ovog ljeta uvjerila da bih ga trebala napraviti češće, kad su klinci u trogirskom Lidlu posegli za pireom u vrećicama, he he he... Pire mi inače ide uz sarmu kao i marti, a uz filane paprike i srodna jela obično napravim palentu. Uz špinat obično bude riža i jaja na oko, ali sve je to stvar navike.
ne pravim pire
jer volim samo kipuća jela, a pire se uvijek ohladi dok se napravi
dodaš mlijeko, maslac... dok izgnječiš... on skroz hladan
ja pire radim svake prestupne godine, ali u njega ne stavljam mlijeko, samo maslac.
mozda Apri da zgrijes mlijeko?
i ko je promijenio naziv topica LOOL
ma jok
pire sam ionako napravila triput u životu
ne volim ja baš hranu koju je netko prije mene žvakao
ja promijenila naziv; vidi u šta se pretvorio topik, a nitko se ne buni
a nama jedno od najdražih jela grah s prisiljenim zeljem
neki dan sam radila, ogromnu lončinu i skoro se sve pojelo isti dan, ostalo nešto malo za sutra
meni je to prefino, a bome i mužu i djeci
možda je vrijeme za topik: postrojimo se... kupusari
a pire sa sarmom ili punjenom paprikom nam je odličan
u duboki tanjur stavim pire i gore sarmu/papriku ili ćuftu i zalijem juhom od sarme ili paradajz sosom od paprike i nema šanse da nije vruće
meni kupus ko djetetu taj crveni je bilo nesto najgore poslije bosanskog lonca. sad mi je OK, cak i dobar, ako stavim komadice mesa, male kockice, onako cisto da se osjete, ali me miris i danas muci, ne mirise mi lijepo.
salata od kupsa mi je najnajnaj salata.
o sarmi sam sve vec rekla
flekice obozavam i ko djete sam ih volila, pogotovo sa domacim flekicama.
kisele paprike punjene s kupusom, vauuuuuuu kako je to dobro, samo je tesko navodno napraviti. ja nisam ni pokusavala.
sto jos ima s kupusom?
mogla bi i ja ovih dana malo kupus uvaliti u lonac
a pita kupusara?
Pire obožavamo, a zelje "na slatko" je jedno od rijetkih jela s kuhanim povrćem koje moje dijete jede.
e tu sam propustila, ipak sam ja glutenski ovisnik, pa mi je maslenica :njam:
pa kupusara ti je ko maslenica
samo što još unutra ubaciš dinstani slatki kupus
spajka, flekice su dobre samo domaće. Priznajem razmažena sam, ali kupovne nisu ni do čička pravom domaćem tijestu, ondak je to oblizek.
Paa, bijeli (slatki) kupus smo dosta dobro odradili. Ja obožavam salatu, pa još s malo kimla (ili kraljevskog kimla - to mm obožava, ). Kod nas se za kolinje još radilo štrudl sa zeljem, slani i papreni. To su mi sjećanja na djetinjstvo.
Nije teško napraviti paprike sa zeljem. Jedino treba dooobro iscijediti zelje i doooobro pasterizirati jer je podložno kvarenju. Moje se paprike punjene zeljem za sada dobro drže, nisu se zamutile ni potamnile ni provrele - u upotrebu će krajem mjeseca.
A za kiseli bi trebalo otvoriti novi topic:
- sarma
- sekeli gulaš
- dinstano kiselo zelje (s hajdinskom kašom i pečenicama)
- podvarak (patka na podvarku)
- kiselo zelje na salatu
- kiselo zelje s grahom
- obično varivo od kiselog zelja - ako je bez graha, uz to mi paše pire
Drugo mi trenutno ne pada na pamet, iako bi se sigurno našlo. Godinama se spremam ukiseliti zelje doma i nikako da se odlučim (nemam prostora) pa i to treba ovdje uvaliti.
dasta vuceno, ko je pitu radio s kupovnim korama.
OK ja radim strudl s kupovnim, ali pita je pita
e sjetih se jos jedne stvari s kupusom koju volim, a to su roljetne rolade, i tamo se s crvenim slatkim zalije :lol:
Ja volim kod starih Zagrepčana jesti ono crveno zelje (uz pecenu racu :)) tanko narezano s jabukom sto se vruce jede kao salata. Je l zna netko kako se to priprema?
Ja sam ovo jela u Engleskoj: http://allrecipes.com/recipe/red-cabbage-and-apples/
E sada jel to ovo kaj vi tražite sa crvenim zeljem nisam sigurna.
Kod njih se dodaju i grožđice u nekim varijantama.
Je, to je fino....
Evo malo tuđe pameti: http://moja-kuhinja.com/jela-od-zelj...eni-kupus.html
U Češkoj je to dinstano crveno zelje klasika.
Ajme ajme, mamite me ovdje kupusom, a kod mene danas pohane šnicle i pomfrit za ručak. Po muževoj narudžbi :mrgreen:
Jedva čekam zimu i kiseli kupus. Zamotam sarmu, mirna sam 3 dana, a svi jedu.