ja se uopce ne bavim necijim prakticiranjem vjere. to je intimna i privatna stvar pojedinca.
Printable View
gdje je netko pričao o tome u kontekstu relativne reakcije?
već sam vodila ovaj razgovor i u obitelji
ja sam prva spomenula nenametanje djetetu svog mišljenja kao apsolutne istine, pa možda sam dužna pojasnit na šta pod time mislim
mislim na situaciju kad moje dijete kaže "mama, Frane kaže da je tata naš pravi tata, ali da je Bog tata sviju nas"
ja sam odgovorila nešto u smislu: što se mene tiče, tvoj tata je tvoj jedini tata. ali ljudi koji vjeruju u boga smatraju da je bog odlučio da će oni nastati i da vodi brigu o njima, i onda ga vide kao nekog vrstu tate, ne u istom smislu kao pravi tata, ali u nekom sličnom smislu.
kad je pričao o paklu i raju, ja sam rekla da kršćani u to vjeruju, objasnila osnovne koncepte, rekla da ja u to ne vjerujem, da nitko ne zna sa sigurnosti što se događa s nama nakon smrti. koliko ja znam, nije dokazano ni da zagrobni život ne postoji, tako da ne mogu tvrdit ništa s išta većom sigurnosti od ikog drugog.
da mi kaže da je svijet stvorio bog u 7 dana, podsjetila bih ga na razne stvari o nastanku svemira, razvoju života itd o kojima smo već pričali
Uglavnom, to su vjerovanja koja su osobna i podložna osobnim interpretacijama, i totalno drugačija od onih koja mi napadaju vrijednosti, kao što su vjerovanja da su neki ljudi grešni i zato manje vrijedni
Mislim da ne treba skakati na prvu. Istina je da imamo složenu i kompliciranu povijest sa Srbima, to se provlači na svakodnevnoj bazi i djeca si svašta iskonstruiraju u glavi. Najbolje je da djetetu objasniš jednostavnim riječnikom svoj stav.
I moji gledaju redovito gledaju srpske crtiće (svaka im čast na sinkronizaciji predvnih crtića) i pričaju pola sprski, pola hrvatski :mrgreen: "Bre" im je omiljena poštapalica :mrgreen:
Nemam ništa protiv toga i režem u korijenu svaki upitni pogled koji im netko od starijih uputi. Mislim, ako se možemo hvalisati kada nam djeca pričaju na engleskom, zašto bi negativno gledali na korištenje sprskog jezika.
Kada dođe vrijeme za to, znati će sve o ratu i o svemu što je bilo, nisam pobornik relativizacije onoga što se dogodilo (svi su krivi i slične priče), ali ne pada mi na pamet da im usađujem negativan stav prema srpskom narodu i sprskom jeziku općenito.
Mislim da je dovoljno usaditi djetetu vrijednosti koje njegujete doma, možeš i spomenuti tetama da ne bi bilo loše da obrade temu različitosti, ali ne bih stvarala drame od toga.
rehab, potpis.
ovako nekako i ja. mislim, kako drugačije. neki ljudi vjeruju da bog postoji. preciznije- ne neki, nego većina ljudi vjeruje da bog postoji. a mi ne vjerujemo.Citiraj:
mislim na situaciju kad moje dijete kaže "mama, Frane kaže da je tata naš pravi tata, ali da je Bog tata sviju nas"
ja sam odgovorila nešto u smislu: što se mene tiče, tvoj tata je tvoj jedini tata. ali ljudi koji vjeruju u boga smatraju da je bog odlučio da će oni nastati i da vodi brigu o njima, i onda ga vide kao nekog vrstu tate, ne u istom smislu kao pravi tata, ali u nekom sličnom smislu.
mislim, m ima često ta pitanja za razliku od j, pisala sam već ovdje o tome kako je jedno vrijeme bila uvjerena vjernica. u vrtiću. najbolja prijateljica joj je rekla da bog postoji i to je bilo to. onda mi je doma rekla da više voli boga nego mene jer je bog svih nas stvorio.
mislim, meni je to bilo presimpatično i genijalno, kako ta mala glavica razmišlja o takvim stvarima :D
sad je pak u drugoj, militantno - ateističkoj fazi lol nedavno me pitala da kako je moguće da neki ljudi vjeruju da postoji bog, da jesu li normalni, kad ga nikad nisu vidjeli. onda sam se sjetila one neke fore s ljubavi - da jel ona vjeruje da ljubav postoji, a nikad ju nije vidjela ni opipala.
to je vezano uz osobnu vjeru pojedinca, a što se tiče nekih, odnosno većine pi*darija, pardon my french, oko crkve i religija, naročito naših hrvatskih pi*darija, tu nemam milosti. tu nemam ovo objašnjenje - neki ljudi vjeruju da su istospolni brakovi zlo i to je baš super. ne, tu jasno kažemo, nema za nas je tako, za neke druge nije.
jer nema nekih drugih i nas. il si čovjek il nisi, il voliš ljude ili ne. i kraj priče.
evo, nedavno je u rijeci preminuo fra serafin, gvardijan trsatskog svetilišta, čest gost na radio rijeci kojega je bilo užitak svaki put slušati. dobitnik nagrade grada rijeke i županije (komunjara jednih običnih :mrgreen: ). ovako se gradonačelnik oprostio od njega:
eto, danas sam u nekom raspoloženju #samoljubav :lool:Citiraj:
Danas, kada se opraštamo od njega, možemo samo reći: Rijeka je imala sreću da postane njegov grad, grad koji je toliko volio, grad koji ga ispraća s tugom i zahvalnošću. Da fra Serafin nije postojao, morali bismo ga izmisliti!
Nadovezujem se na ovo što je Kanga citirala.
Ja ne mislim da voljeti ljude znači odobravati sve što oni čine. Mislim da djetetu treba prenijeti svoje moralne vrijednosti i stavove po kojima živimo. Npr., kad bi mene dijete pitalo za istospolne brakove, ja bih mu objasnila da je to za nas kršćane grijeh, ali da ne smijemo osuđivati i odbacivati osobe koje imaju homoseksualne sklonosti i koji stupaju u istospolni brak.
rehab, cvijeta, potpis.
ja svojima kažem - u svakom narodu postoje ljudi i neljudi, dobri i loši. Isto je i unutar naroda, koje god podjele uzmemo u obzir. I među svećenicima ima svetaca i vragova (ne govorim doslovno, nego u najprenesenijem mogućem smislu :mrgreen: ).
Može se reći i doslovno, zašto ne ? Meni je važno da dijete usvoji određene moralne vrijednosti i stavove, a to ne uključuje navezanost na neku ideologiju, osobe i slično. U svakom taboru ima i žita i kukolja. Važno mi je da misli svojom glavom i da propituje ono što čuje i vidi.
Inače, jako sam ponosna jer mu je u đačkoj knjižici učiteljica, među ostalim, napisala da "ima razvijen osjećaj za drugog i drugačijeg". Evo, to je ono što mi je važno, da poštuje svoje i drži se svoga, ali da poštuje i ostale, bez obzira na neslaganje.
e, s ovim imam problem. odnosno, tu mi je teško poštivati osobu s kojom se ne slažem oko bitnih stvari, a za koje ja mislim da šteti drugima.
kad smo na ovom topiku - ne mogu poštivati npr željku markić, bez obzira na neslaganje. prema njoj, batarelu i toj ekipi :D nemam baš poštivanja :-/
u smislu da ne mogu kad ju slušamo na televiziji npr reći djeci - vidiš, ona ima drugačije mišljenje, mi drugačije i sve je to super.
hehe di si baš nju našla, ja je s djecom ne komentiram ali sam bome svojoj mami rekla da mi ona izgleda ko sam vrag (kad smo već kod vragova :lool: )
pa mislim da u ovom primjeru poštivanje Željke Markić bi bilo ne sprdati se s njom na račun njene debljine i izgleda, ili ju braniti kad netko to čini. Apsolutno sam protiv stvari koje ona govori i čini, mislim da su to užasne stvari i da je ona odgovorna za taj svoj izbor, ali sam protiv toga kad je netko napada na osobnoj razini, i kao žena bih mogla stati na njenu stranu kad vidim način na koji je u komentarima često napadaju.
slažem se s tangerinom po pitanju žm i sličnih. štoviše, treniram se vjerovati da ovaj svijet može "izdržati" i takvu ekipu. s druge strane, ne libim se ni najmanje djeci vrlo eksplicitno iznijeti i objasniti svoje mišljenje o njihovom djelovanju.
Sve ste rekle :)
Jučer sam prviput gledala na HRT-u emisiju Stambeno pitanje i tema je bila kuća jednog inteligentnog čovjeka poznatog Hrvatskog (namjerno veliko slovo :)) prezimena Lorković. Iznenadilo me što je sve pušteno u eter, kako to nije izrezano. Njegov je dio obiteljske kuće na Tuškancu konfisciranan (njegovom ocu) jer je kao kemičar bio direktor Bata cipela u ustaškom režimu, premda je zapravo činjenica da je stric bio ministar u Pavelićevoj vladi. Gost emisije je violinist, glazbenik (sin poznate Melite Lorković, velike glazebnice) koji živi u Švicarskoj. Čovjek ima takva jasan odmak od ustaškog režima i ispričao je kako ga je netko upozorio da Tuđman dolazi u Bern i da će on sigurno biti važan za Hrvatsku pa je otišao na predavanje i veli da mu je bilo užasno to predavanje i Tuđman čiji je cilj predavanja bio dokazati da je bilo manje žrtava u Jasenovcu. Sad mene zanima što će biti s tom emisijom, ali pretpostavljam da dok je ove Vlade neće biti reprize, iako je odlično napravljena.
Pa ne moraš niti reći da smatraš da je njihovo mišljenje super. Možeš reći da njihove vrijednosti nisu vaše vrijednosti i da ne smatraš da je to što oni rade dobro. Ali, kao što je Tang napisala, učiš ih da Željku Markić ne nazivaju debelom krmačom zbog svojih stavova i da u šumi članaka u kojoj se piše o njoj pročitaju i one "za" i "protiv" i razluče što je istina, a što ne.
Generalno odlična, odlična serija Silvane Međušić, i stvarno je iznimno vidjeti i čuti čovjeka koji ima tako zdrav odnos prema događajima iz vremena 2 svj. rata, bez obzira na to što se radi o njegovoj najužoj obitelji, dakle i ocu - koji je ubijen nakon rata, i majci - kojoj je bilo onemogućeno nastupati i predavati na MA u Zagrebu.
Nego, nastavno na Vašu raspravu, jeste vidjele novo povjerenstvo za strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije?
Čelnica je GROZDovka, debela većina je u prezreloj dobi:
Voditeljica je prof. dr. sc. Dijana Vican (GROZD), a članovi su akademici Ivica Kostović (73), Miroslav Radman (73, obožavatelj novog ministra) i Milena Žic Fuchs (62), te prof. dr. sc. emeritus Josip Milat (79! - antifašist u snazi), prof. dr. sc. Slobodan Uzelac (70), prof. dr. sc. Drago Šubarić (54, najmlađi član, rođen u susjedstvu od ministra - Modriča, BiH), rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin (ispod 60), prof. dr. sc. Vedran Mornar (ispod 60), prof. dr. sc. Davor Romić (ispod 60) i dr. sc. Vilmica Kapac (ispod 60, hrpa afera na leđima).
hm, sad pilam :D
ali, osim što se, naravno, slažem vezano uz pogrdne nazive, s ostatkom se ne slažem :mrgreen:
nemam ja smisla za njihove i naše vrijednosti. ili, kako da kažem, ne vjerujem u njihove i naše vrijednosti.
sad na glas razmišljam...ne znam u stvari gdje bih mogla primijeniti to - njihove i naše vrijednosti.
Vidim da ću ispalit na živce dok mi djeca krenu u oš. :-(
Možda da se preselim na Island.
Enivej, ono sto mene najvise smeta u tim lijevo/desno polemikama su komentari i stavovi izreceni i steceni bez ikakvog razumijevanja i razmisljanja. Bitno je samo da se brze-bolje popljuje suprotni tabor. Npr., najsvjeziji uradak Brune Simlese gdje pise o nekakvom micanju Gospe iz uloge rukometnog trenera, iako Babic nikada nije izjavio bilo sto na temelju cega bi se to moglo napisati. Ili npr.jutros citam intervju Sanje Music Milanovic, pa sam se prisjetila napada nespretne izjave o rezanju crnog kruha na tanje snite, bez da se uslo u sustinu cijele price. Eto, ti mi primjeri sad bzvz padose na pamet, ali to je nesto sto me konstantno smeta.
možeš primjeniti na objašnjenje da je u njihovom sustavu vrijednosti homoseksulanost grijeh, vantjelesna oplodnja isto grijeh, zigota isto što i čovjek. po meni su to sve legitimni individualni odabiri. ono za što imam nultu razinu tolerancije je kada se takvi odabiri pokušavaju nametati drugima. tu se potpuno slažem s tobom.
u ozracju rijeci "post-truth" koja je izabrana za rijec godine 2016, pitajuci se koja ce nas rijec "usreciti" u 2017, te gledajuci prve "fascinirajuce" korake trumpove amerike, citam ponovo komentare na moje pitanje. prilicno interesantno. nisam pitala ni da li je nekome suluda ili ne suluda religija, niti sam pitala kako objasnjavate djeci da su neki ljudi religiozni, niti sam pitala tko se, ako se i zasto moli, niti zasto netko vjeruje, niti kako djeca vide svoje vrsnjake vjernike. nista od toga nisam pitala. pitanje je bilo vrlo jednostavno (niti osobno, nizi ikoga proziva, niti itko mora ista odgovarati, ako ne zeli): da li vi kada bi vam recimo dijete doslo kuci i kazalo da je npr. svijet stvorila kornjaca u suradnji sa velikim dabrom, te je odlucila da svi ljudi kada umru se pretvore ili u dabrove ili u kornjace, mudro klimate glavom, te usput dodajete da je vase misljenje ipak ponesto drugacije, a da dijete samo (6, 7 godina staro) treba stvoriti misljenje da li je velika kornjaca nasa stvoriteljica?
Seni, vjerojatno te ne razumijemo. Jer ja i dalje ne znam što bih odgovorila nego ono što već jesam.
Trebam li odgovoriti na pitanje o kornjači? Ne, u tom slučaju mu ne bih rekla da treba sam stvoriti svoje mišljenje o tome. Sa 6 godina me stalno ispituje što od onog što vidi u crtićima i bajkama postoji ili ne, i za sve mu kažem da ne postoji. Osim za boga :).
Za djeda mraza još nije pitao :)
Ja te seni uopce ne razumijem, zato sto mislim da su pitanja koja smo naveli kao primjere prilicno drugacija od pitanja pretvaraju li se ljudi u dabrove. Ali evo, ne vidim kako bih sa sigurnosti mogla tvrditi da se ne pretvaraju, tako da da, mogao bi mi odgovor, nakon smijeha, biti i "zbilja ne vjerujem, ali to nitko ne zna. Zasto bas dabrove, a ne jezeve?"
A nije mi ni potpuno strano prepustit djetetu da samo odluci zvuci li mu moja prica uvjerljivije ili od prijatelja, nije mi strano da odluci da vjeruje u boga i da mu se uvjerenja razvijaju s dobi, kao.kod cvijetine m.
ja uopce ne govorim o vjeri i o tome da li ce vjernik/ateist to ostati ili postati.
pa to i pitam. ako odgovor nije evolucija, nego mogu biti i dabrovi i jezevi i razni bogovi, kako se kome svida, kako handlate sve ostalo? mozda i gravitacija ne postoji, nego neki covjeculjak vuce neke vrlo tanke niti, a mozda vam je i prvi susjed neki marsovac koji samo dobro glumi covjeka. i mozda ndh nije bila fasisticka tvorevina - eto ako sam dobro razumijela oko 70 posto srednjoskolaca to misli sa vecom ili manjom sigurnoscu.
ja stvarno ne razumijem o čemu govoriš. što bi ti odgovorila?
seni, bogovi (tj barem onaj u koga vjeruje većinsko stanovništvo u HR) i evolucija se NE isključuju.
ja razumijem sto seni govori. živimo u postfaktičnom dobu i to je zastrašujuće. gdje se svaki DOŽIVLJAJ može tumačiti i često i tumači kao DOGAĐAJ. te se na taj način relativiziraju mnoge istine koje se zaista ne bi smjele relativizirati. današnje školstvo tu situaciju vrlo često podržava. jer kad u udžbeniku piše da su ateisti posredni ili neposredni krvci za holokaust onda se pomičemo od -nečije osobne antipatije prema ateistima- ka tvrdnji koja naprosto nije istinita. i tu nema mjesta za- dozvolimo drugima da misle drugačije- jer ovo nije mišljenje nego laž. ja vjeru svojem dječaku objašnjavam kao i većina nevjernika ovdje- slobodni odabir pojedinca koji u tome pronalazi smisao, utjehu, motivaciju etc. ali ne skrivam kritički odmak od toga što crkva kao institucija predstavlja. ne meni osobno. nego FAKTIČNO. ne skrivam što znači sekularnost i objašnjavam zašto je važna i zašto i kako je ugrožena. ne nama nevjernicima koji ne volimo crkvu, nego FAKTIČNO. i još se spominjala Željka Markić. ja neću svojoj djeci objašnjavati da ona ima drukčije vrijednosti od nas- nego da agresivno i fašistički svoja uvjerenja nameće svima. to bi djeci objašnjavala kad bi i neki ljevičar pokušao svoja uvjerenja primjeniti na sve. recimo kad bi pokušao zabraniti ljudima da vjeruju u boga i idu u crkvu.